Uprostřed ničeho

64%
Uprostřed ničeho
Mia, mladá těhotná žena uprchne z války zmítané země v kontejneru na nákladní lodi. Po ošklivé bouřce se ale probouzí uprostřed oceánu sama, porodí tu své dítě a musí vynaložit všechny své síly, aby přežila...



Recenze: Uprostřed ničeho

Kinobox.cz
65%

Udělat z plovoucího kontejneru únikovou skrýš před totalitním režimem, porodnici, dětský pokojíček i pekelné vězení, to tady ještě nebylo. Španělé dodali na Netflix další neotřelý koncept, který si na povrchu jen půjčuje prvky z různých dystopických a survival dramat, ale uvnitř je celkem výživným svědectvím o tom, co obnáší být matkou v rozkládající se společnosti. Rozhodně to není nic, co byste chtěli zažít na vlastní kůži.


avenis
avenis
8 500 bodů
8
Když je to příšerné, může to být ještě příšernější... to mě napadalo při sledování, kdy se mi místy opravdu tajil dech. Kdo byl těhotný, tak ví, že poslední trimestr je nepříjemný sám o sobě, i v pohodlí vlastního domova. Proto ten zatajený dech při jízdě v kamionu, při střelbě do těhotných žen, při otloukání o stěny kontejneru...
Od chvíle, kdy se kontejner začne pohupovat na širém moři a Mia objevuje, co skrývají bedny, je jasné, že a'la Trosečník Hanks bude vše náležitě a důmyslně využito. Porod do vody za bouře už je jen takové malé klišé, které ráda odpustím.
Na konci jsem si citelně oddechla a uznávám, že navzdory neoriginálnímu tématu (ztroskotání na moři) je to dobrý film. Očekávám spoustu ocenění. A doufám, že orwelovské téma krutovládného režimu, který v tomto případě už překročil všechny myslitelné meze, zůstane nenaplněno.
divad
divad
633 bodů
7
Uprostřed ničeho, je poměrně povedený snímek. Dle mého názoru, ale film naplno nevyužil svůj potenciál. Například mě mrzí, že snímek začíná až útěkem a neukázal nám co se dělo před tím, i když je pravda, že to ve snímku bylo naznačeno, tak pouze okrajově. Dále by si film zasloužil delší stopáž a některé chování hlavní postavy, bylo značně nelogické, jak některé věci ve scénáři.

Celkově se ale jedná o povedené drama s výborným obsazením a film rozhodně doporučuji.
  • Herci
Pasadenka
Pasadenka
608 bodů
6
Docela promarněná příležitost. Zajímavý minimalistický film, který v kontextu uprchlických vln směrem do Evropy dává změkčující pohled na problematiku. Dostáváme mateřské drama v kulisách plutí za lepší budoucností na něčem tak nestabilním, jako je přepravní kontejner na otevřeném moři. Symbolika je docela jasná. Příběh trochu rozbředlí. A emoce? Ty u mě proběhli až ke konci. Jinak mě uondala ona roztahanot a i když ve mně rezonuje minimalismus, tentokrát to nefungovalo.


Dodatečné informace

Původní název:
Nowhere (více)
  • Španělsko Uprostřed ničeho
  • Španělsko Nowhere
  • Španělsko Nirgendwo
  • Španělsko Ніде
Premiéra v ČR:
29. 9. 2023
Distributor:
Netflix
Země původu:
Španělsko
Ocenění:
Žádná ocenění

Powered byJustWatch