Zimní prázdniny

73%

Zajímavosti 88

  • Poté, co Paul najde Angusovu lahvičku Libria (chlordiazepoxid), upozorní, že je na deprese. Ve skutečnosti se Librium předepisuje převážně na úzkost, bez souvislosti s léčbou deprese.
  • Při scéně v kapli se žaluzie zvonkohry na varhanách v prostřizích mezi knězem a záběry z balkonu střídají s otevřenými a zavřenými.
  • Ve scéně, kdy se Paul Hunham (Giamatti) dozvídá od doktora Woodrupa (Garman), že bude monitorovat zadržené osoby, plnicí pero, které doktor Woodrup používal, skáče ze strany na stranu papíru, na který psal.
  • Láhev Remy Martin Louis XIII tres vieille v červené hedvábné krabičce, která je ve filmu darována, má dnes hodnotu až 10 000 dolarů, v roce 1970 tedy asi 1300 dolarů.
  • Místní bostonský herec Alexander Cook (The Finest Hours, Joy, Detroit atd.) hraje jak kněze ve scéně v kapli, tak barmana ve scéně v bowlingové herně. Film na to však neupozorňuje.
  • Ve scénách z Bostonu můžete vidět záběry na Faneuil Hall a Brattle Book Shop.
  • Ačkoli není na oficiálním soundtrackovém albu k filmu, ve scéně, kdy se Angus dostane do sporu ohledně automatu na pinball, je slyšet hrát píseň "No Matter What" od rockové skupiny "Badfinger" (z alba "No Dice" z roku 1970). V USA vyšla v říjnu 1970 a v lednu 1971 se dostala na 8. místo singlové hitparády a na 5. místo britské hitparády.
  • Ačkoli je Bartonova akademie fiktivní škola, škola, kterou Angus jmenuje jako svou potenciální další zastávku, Fork Union Military Academy, je skutečná internátní škola pro chlapce ve vojenském stylu, která se nachází ve střední Virginii. Tato škola připravující na vysokoškolské studium je proslulá svým strukturovaným a disciplinovaným prostředím. Herec David Huddleston byl absolventem Fork Union Military Academy v roce 1949 a krátce ji navštěvoval i Billy Campbell. Joseph Cotten navštěvoval Fork Union ve 20. letech 20. století. Vojenskou akademii Fork Union navštěvovalo mnoho známých sportovců, včetně dvou držitelů Heismanovy trofeje, Vinnyho Testaverdea a Eddieho George. Zakladatel společnosti Under Armour Kevin Plank byl spoluhráčem Eddieho George na vojenské akademii Fork Union.
  • Paul Hunham má v okně své kanceláře stejnou sošku jako Miles Raymond ve svém bytě ve filmu Bokovka.
  • Odkazuje se na "překročení Rubikonu". V roce 49 př. n. l. byl Julius Caesar správcem Cisalpinské Galie, jejíž jižní hranicí byla řeka Rubikon. Opustit svou provincii v čele vojska a pochodovat směrem k Římu bylo podle tehdejších zákonů aktem vzpoury. Přesně to však Caesar udělal. Překročení Rubikonu znamenalo zavázat se k určitému jednání. Ve stejné scéně film také cituje "Alea iacta est" (kostky jsou vrženy), což měl Caesar říci, když zahajoval svůj pochod.
  • Pátý film Alexandra Paynea, v němž je road trip významným dějovým bodem. Mezi další patří About Schmidt, Sideways, The Descendants a Nebraska.
  • Píseň, která zazní během úvodních scén a později se ve filmu opakuje, je Silver Joy od amerického zpěváka a skladatele Damiena Jurada. Nebyla napsána přímo pro film, protože byla vydána v roce 2014.
  • Scéna se natáčela v divadle Somerville, kde se později konala předpremiéra a rozhovor s Alexandrem Paynem formou otázek a odpovědí.
  • Tento film je po Bokovce (2004) druhou spoluprací Alexandera Paynea a Paula Giamattiho.
  • Dva obchody v dolní části budovy, kde bydlí Maryina sestra, S & J Electrical Supplies a Despina's Beautorium, byly pojmenovány po dětech scénografa Ryana Warrena Smithe a režiséra Alexandera Payna. Smith řekl: "Nechali jsme je tam jako velikonoční vajíčka, aby věděly, že na ně myslíme."
  • Věta "Omnia ex scrineis praeter stilum", která zazněla na začátku nového semestru, se z latiny překládá jako "Všechno ze škatulek kromě stylu".
  • Přestože je film zbožňován pro svou "útulnou" vánoční atmosféru, režisér Alexander Payne prohlásil, že mu tato nálepka připadá "mdlá".
  • První film Alexandera Paynea od dob filmu O Schmidtovi (2002), na němž se nepodílel kameraman Phedon Papamichael, který s ním často spolupracuje.
  • Mezinárodní premiéru měl film na Mezinárodním filmovém festivalu v Torontu v roce 2023, rok poté, co byl na loňském festivalu během projekce pro kupce prodán za 30 milionů dolarů.
  • Efektu líného oka Paula Hunhama bylo dosaženo neprůhlednou kontaktní čočkou. V rozhovoru s Howardem Sternem Paul Giamatti řekl, že efekt byl tak přesvědčivý, že si dokonce jeden z jeho přátel z dětství myslel, že s jeho okem je skutečně něco v nepořádku. Giamatti byl zpočátku velmi háklivý na nošení čočky a musela mu ji aplikovat a odstraňovat maskérka. I když si na ni časem zvykl, stále mu při natáčení působila problémy. Giamatti byl na jedno oko skutečně slepý, což mu obzvlášť ztěžovalo scény, kdy musel řídit a parkovat auto.
  • Tvůrci si dali záležet, aby vytvořili estetiku filmu z počátku 70. let. Dokonce i zvuková stopa a vizuální stránka mají "škrábance" hned na začátku, když se objeví logo Miramaxu.
  • Alexander Payne nesnáší nálepku "vánoční film" a doufá, že film obstojí sám o sobě a nebude považován jen za vánoční film.
  • Dominicu Sessovi se s režisérem Alexanderem Paynem pracovalo snadno: "Je to velmi otevřený režisér. Naslouchá zpětné vazbě a návrhům a upřímně zvažuje nápady ostatních lidí. Protože jsem byl v Hollywoodu nováčkem, myslel jsem si, že režisér bude uzavřený, egoistický kontrolor, a Alexander (Payne) takový vůbec není."
  • Scénáristický debut Davida Hemingsona v oblasti celovečerních filmů. Hemingson napsal a produkoval mnoho epizod televizních pořadů a filmů natočených pro televizi, ale toto je jeho první scénář, který byl zpracován do podoby filmu, jenž měl premiéru v kinech.
  • Postava Paula Giamattiho, Paul Hunman, v jedné z prvních scén odhalí, že Bartonova akademie, soukromá škola, kde učí, byla založena v roce 1797. Barton je fiktivní akademie, která se pravděpodobně nachází v západním Massachusetts. Deerfieldská akademie, soukromá škola, na které v roce 2022 maturoval Dominic Sessa, se nachází v západním Massachusetts a byla původně založena v roce 1797.
  • V traileru je nápis Copyright MCMLXXI, což je 1971 římskými číslicemi. Obvykle se jedná o datum výroby filmu, ale v tomto případě tomu tak není.
  • Angus dělající při běhu kotrmelec byl nápad Dominica Sessy poté, co ho navrhl režisérovi Alexandru Paynovi.
  • Paul Giamatti tvrdil, že bylo obtížné správně sestavit harmonogram natáčení, protože Alexander Payne chtěl natáčet v zimě během skutečných sněhových vánic a nepoužívat umělé vločky.
  • V rozhovoru pro Associated Press v roce 2023 Alexander Payne hovořil o filmech, které štábu promítal pro inspiraci: "V divadle Somerville v Bostonu byli tak laskaví, že mi dovolili promítnout šest nebo sedm kopií filmů - filmů ze 70. let - pro kameramana, scénografa, kostýmního výtvarníka a také pro Dominica Sessu, protože ty filmy ještě neviděl a já jsem chtěl, aby si udělal představu o filmu, ve kterém bude hrát. Pustil jsem si Absolventa (1967), Domácí pána (1970), Harolda a Maude (1971), Poslední detail (1973), Klute (1971), Papírový měsíc (1973) a možná Všichni prezidentovi muži (1976). Nesnažili jsme se vědomě napodobit vzhled a atmosféru žádného z těchto filmů, ale všichni jsme se chtěli rozplývat nad filmy našich současníků, kdybychom tehdy točili film."
  • Alexander Payne vymyslel koncept po zhlédnutí filmu Merlusse. Místo toho, aby scénář napsal sám, oslovil Davida Hemingsona, který napsal neprodaný televizní pilot o internátní škole v Nové Anglii, a požádal ho, zda by scénář nenapsal. Hemingson svůj scénář založil na svých zkušenostech z doby, kdy byl studentem Watkinsonovy školy, internátní školy v Hartfordu, a také na svém vztahu se strýcem v dětství.
  • Jak již bylo zmíněno, film se vyznačuje těžkým filmovým vzhledem připomínajícím 70. léta; titulková karta s ratingem MPA "R" na začátku filmu byla stejného stylu jako titulková karta, která se objevovala ve filmech ze 70. let. Ta obsahuje písmena "MPAA" pro Motion Picture Association of America namísto jejích iniciál a názvu: "MPA" pro Motion Picture Association v době vydání.U britského vydání byla tato značka nahrazena certifikací Britské rady pro filmovou klasifikaci, která filmu udělila certifikát AA - což v té době znamenalo, že film nesměl vidět nikdo mladší čtrnácti let.
  • Úvodní titulky trvají 8 minut a 51 sekund. Neobvyklá délka a v souladu s tématem stylizace podle klasických filmů té doby má unikátní titulky pro členy štábu, jako je color grading a focus puller.
  • Paul Giamatti i Da'Vine Joy Randolph jsou absolventy prestižní Yale School of Drama (nyní známé jako David Geffen School of Drama na Yale University). Giamatti zde získal magisterský titul v roce 1994 a Randolphová v roce 2011. Giamattiho otcem je také Bart Giamatti, rektor Yaleovy univerzity v letech 1978 až 1986.
  • Společnost Focus Features zakoupila celosvětová práva na film za 30 milionů dolarů poté, co byl v roce 2022 promítnut kupcům na Mezinárodním filmovém festivalu v Torontu. Jedná se o největší prodej, který se kdy na festivalu uskutečnil, přestože ten rok nebyl na seznamu.
  • Líné oko Paula Hunhama byl nápad Paula Giamattiho, který vznikl jako vtípek na spoluhráče Dominica Sessy, než byl začleněn do scénáře.
  • Angus Tully měl být původně patnáctiletý student prvního ročníku, ale Dominic Sessa přesvědčil Alexandera Paynea, aby z něj místo toho udělal osmnáctiletého maturanta, protože podle něj vypadal příliš starý na to, aby mohl hrát přesvědčivého studenta prvního ročníku.
  • Da'Vine Joy Randolphová, nekuřačka, zjistila, že kouření falešných cigaret vypadá nerealisticky. Randolphová se kvůli roli rozhodla kouřit na plátně skutečné cigarety, přičemž velmi dbala na to, aby se nestala závislou na nikotinu. Rozhodla se pro značku American Spirit, která jí nejvíce nechutnala a se kterou mohla po skončení natáčení snadno přestat.
  • Debut Dominica Sessy na filmovém plátně. Před účinkováním v tomto filmu hrál Sessa pouze na jevišti v divadelních hrách na své alma mater, Deerfield Academy v Deerfieldu ve státě Massachusetts. Tvůrci filmu nebyli spokojeni s tradičními castingovými konkurzy, a tak se rozhodli oslovit dramatická oddělení v oblastech, kde se natáčelo, a objevili Sessu v otevřeném konkurzu. Nakonec také využili Deerfield Academy k natáčení několika scén.
  • Paul Giamatti se zasloužil o obsazení Dominica Sessy do role Anguse a tvrdil, že trval na tom, aby ho Alexander Payne pozval na konkurz poté, co ten vyjádřil nevoli nad tím, že Sessa nemá v životopise žádné herecké zkušenosti.
  • Dominic Sessa řekl, že byl nervózní, když se s Paulem Giamattim stýkal mimo natáčení, ale že to byl velmi milý, pohodový chlapík s velkým smyslem pro humor. Řekl, že oba jsou fanoušky animovaných seriálů a během přestávek natáčení se na ně dívají.
  • Přestože se film vyznačuje těžkým filmovým vzhledem připomínajícím 70. léta, byl celý natočen digitálně na kameru ARRI Alexa Mini. Všechny charakteristické znaky celuloidového filmu, jako je filmové zrno, halace, špína atd., byly přidány v postprodukci.
  • Celý film byl natočen na skutečných, reálných místech. Nebyly použity žádné kulisy ani zvukové efekty.
  • Mnoho scén se natáčelo na Fairhaven High School ve Fairhavenu ve státě Massachusetts v únoru 2022 během únorových prázdnin ve školách. V této době se v oblasti k radosti filmového štábu odehrála sněhová bouře, protože mnoho scén se odehrávalo během sněhové vánice. Počasí plně využili a sníh, který ve filmu vidíte, pochází ze skutečné sněhové bouře.
  • V den natáčení scény, kdy Angus volá domů, Dominic Sessa pokazil záběr, protože nevěděl, jak se vytáčí, a musel mu to někdo ukázat. Nikoho nenapadlo, že nikdy předtím nepoužil otočný telefon.
  • Poté, co Paul najde Angusovu lahvičku Libria (chlordiazepoxid), upozorní, že je na deprese. Ve skutečnosti se Librium předepisuje převážně na úzkost, bez souvislosti s léčbou deprese.
  • Při scéně v kapli se žaluzie zvonkohry na varhanách v prostřizích mezi knězem a záběry z balkonu střídají s otevřenými a zavřenými.
  • Ve scéně, kdy se Paul Hunham (Giamatti) dozvídá od doktora Woodrupa (Garman), že bude monitorovat zadržené osoby, plnicí pero, které doktor Woodrup používal, skáče ze strany na stranu papíru, na který psal.
  • Láhev Remy Martin Louis XIII tres vieille v červené hedvábné krabičce, která je ve filmu darována, má dnes hodnotu až 10 000 dolarů, v roce 1970 tedy asi 1300 dolarů.
  • Místní bostonský herec Alexander Cook (The Finest Hours, Joy, Detroit atd.) hraje jak kněze ve scéně v kapli, tak barmana ve scéně v bowlingové herně. Film na to však neupozorňuje.
  • Ve scénách z Bostonu můžete vidět záběry na Faneuil Hall a Brattle Book Shop.
  • Ačkoli není na oficiálním soundtrackovém albu k filmu, ve scéně, kdy se Angus dostane do sporu ohledně automatu na pinball, je slyšet hrát píseň "No Matter What" od rockové skupiny "Badfinger" (z alba "No Dice" z roku 1970). V USA vyšla v říjnu 1970 a v lednu 1971 se dostala na 8. místo singlové hitparády a na 5. místo britské hitparády.
  • Ačkoli je Bartonova akademie fiktivní škola, škola, kterou Angus jmenuje jako svou potenciální další zastávku, Fork Union Military Academy, je skutečná internátní škola pro chlapce ve vojenském stylu, která se nachází ve střední Virginii. Tato škola připravující na vysokoškolské studium je proslulá svým strukturovaným a disciplinovaným prostředím. Herec David Huddleston byl absolventem Fork Union Military Academy v roce 1949 a krátce ji navštěvoval i Billy Campbell. Joseph Cotten navštěvoval Fork Union ve 20. letech 20. století. Vojenskou akademii Fork Union navštěvovalo mnoho známých sportovců, včetně dvou držitelů Heismanovy trofeje, Vinnyho Testaverdea a Eddieho George. Zakladatel společnosti Under Armour Kevin Plank byl spoluhráčem Eddieho George na vojenské akademii Fork Union.
  • Paul Hunham má v okně své kanceláře stejnou sošku jako Miles Raymond ve svém bytě ve filmu Bokovka.
  • Odkazuje se na "překročení Rubikonu". V roce 49 př. n. l. byl Julius Caesar správcem Cisalpinské Galie, jejíž jižní hranicí byla řeka Rubikon. Opustit svou provincii v čele vojska a pochodovat směrem k Římu bylo podle tehdejších zákonů aktem vzpoury. Přesně to však Caesar udělal. Překročení Rubikonu znamenalo zavázat se k určitému jednání. Ve stejné scéně film také cituje "Alea iacta est" (kostky jsou vrženy), což měl Caesar říci, když zahajoval svůj pochod.
  • Pátý film Alexandra Paynea, v němž je road trip významným dějovým bodem. Mezi další patří About Schmidt, Sideways, The Descendants a Nebraska.
  • Píseň, která zazní během úvodních scén a později se ve filmu opakuje, je Silver Joy od amerického zpěváka a skladatele Damiena Jurada. Nebyla napsána přímo pro film, protože byla vydána v roce 2014.
  • Scéna se natáčela v divadle Somerville, kde se později konala předpremiéra a rozhovor s Alexandrem Paynem formou otázek a odpovědí.
  • Tento film je po Bokovce (2004) druhou spoluprací Alexandera Paynea a Paula Giamattiho.
  • Dva obchody v dolní části budovy, kde bydlí Maryina sestra, S & J Electrical Supplies a Despina's Beautorium, byly pojmenovány po dětech scénografa Ryana Warrena Smithe a režiséra Alexandera Payna. Smith řekl: "Nechali jsme je tam jako velikonoční vajíčka, aby věděly, že na ně myslíme."
  • Věta "Omnia ex scrineis praeter stilum", která zazněla na začátku nového semestru, se z latiny překládá jako "Všechno ze škatulek kromě stylu".
  • Přestože je film zbožňován pro svou "útulnou" vánoční atmosféru, režisér Alexander Payne prohlásil, že mu tato nálepka připadá "mdlá".
  • První film Alexandera Paynea od dob filmu O Schmidtovi (2002), na němž se nepodílel kameraman Phedon Papamichael, který s ním často spolupracuje.
  • Mezinárodní premiéru měl film na Mezinárodním filmovém festivalu v Torontu v roce 2023, rok poté, co byl na loňském festivalu během projekce pro kupce prodán za 30 milionů dolarů.
  • Efektu líného oka Paula Hunhama bylo dosaženo neprůhlednou kontaktní čočkou. V rozhovoru s Howardem Sternem Paul Giamatti řekl, že efekt byl tak přesvědčivý, že si dokonce jeden z jeho přátel z dětství myslel, že s jeho okem je skutečně něco v nepořádku. Giamatti byl zpočátku velmi háklivý na nošení čočky a musela mu ji aplikovat a odstraňovat maskérka. I když si na ni časem zvykl, stále mu při natáčení působila problémy. Giamatti byl na jedno oko skutečně slepý, což mu obzvlášť ztěžovalo scény, kdy musel řídit a parkovat auto.
  • Tvůrci si dali záležet, aby vytvořili estetiku filmu z počátku 70. let. Dokonce i zvuková stopa a vizuální stránka mají "škrábance" hned na začátku, když se objeví logo Miramaxu.
  • Alexander Payne nesnáší nálepku "vánoční film" a doufá, že film obstojí sám o sobě a nebude považován jen za vánoční film.
  • Dominicu Sessovi se s režisérem Alexanderem Paynem pracovalo snadno: "Je to velmi otevřený režisér. Naslouchá zpětné vazbě a návrhům a upřímně zvažuje nápady ostatních lidí. Protože jsem byl v Hollywoodu nováčkem, myslel jsem si, že režisér bude uzavřený, egoistický kontrolor, a Alexander (Payne) takový vůbec není."
  • Scénáristický debut Davida Hemingsona v oblasti celovečerních filmů. Hemingson napsal a produkoval mnoho epizod televizních pořadů a filmů natočených pro televizi, ale toto je jeho první scénář, který byl zpracován do podoby filmu, jenž měl premiéru v kinech.
  • Postava Paula Giamattiho, Paul Hunman, v jedné z prvních scén odhalí, že Bartonova akademie, soukromá škola, kde učí, byla založena v roce 1797. Barton je fiktivní akademie, která se pravděpodobně nachází v západním Massachusetts. Deerfieldská akademie, soukromá škola, na které v roce 2022 maturoval Dominic Sessa, se nachází v západním Massachusetts a byla původně založena v roce 1797.
  • V traileru je nápis Copyright MCMLXXI, což je 1971 římskými číslicemi. Obvykle se jedná o datum výroby filmu, ale v tomto případě tomu tak není.
  • Angus dělající při běhu kotrmelec byl nápad Dominica Sessy poté, co ho navrhl režisérovi Alexandru Paynovi.
  • Paul Giamatti tvrdil, že bylo obtížné správně sestavit harmonogram natáčení, protože Alexander Payne chtěl natáčet v zimě během skutečných sněhových vánic a nepoužívat umělé vločky.
  • V rozhovoru pro Associated Press v roce 2023 Alexander Payne hovořil o filmech, které štábu promítal pro inspiraci: "V divadle Somerville v Bostonu byli tak laskaví, že mi dovolili promítnout šest nebo sedm kopií filmů - filmů ze 70. let - pro kameramana, scénografa, kostýmního výtvarníka a také pro Dominica Sessu, protože ty filmy ještě neviděl a já jsem chtěl, aby si udělal představu o filmu, ve kterém bude hrát. Pustil jsem si Absolventa (1967), Domácí pána (1970), Harolda a Maude (1971), Poslední detail (1973), Klute (1971), Papírový měsíc (1973) a možná Všichni prezidentovi muži (1976). Nesnažili jsme se vědomě napodobit vzhled a atmosféru žádného z těchto filmů, ale všichni jsme se chtěli rozplývat nad filmy našich současníků, kdybychom tehdy točili film."
  • Alexander Payne vymyslel koncept po zhlédnutí filmu Merlusse. Místo toho, aby scénář napsal sám, oslovil Davida Hemingsona, který napsal neprodaný televizní pilot o internátní škole v Nové Anglii, a požádal ho, zda by scénář nenapsal. Hemingson svůj scénář založil na svých zkušenostech z doby, kdy byl studentem Watkinsonovy školy, internátní školy v Hartfordu, a také na svém vztahu se strýcem v dětství.
  • Jak již bylo zmíněno, film se vyznačuje těžkým filmovým vzhledem připomínajícím 70. léta; titulková karta s ratingem MPA "R" na začátku filmu byla stejného stylu jako titulková karta, která se objevovala ve filmech ze 70. let. Ta obsahuje písmena "MPAA" pro Motion Picture Association of America namísto jejích iniciál a názvu: "MPA" pro Motion Picture Association v době vydání.U britského vydání byla tato značka nahrazena certifikací Britské rady pro filmovou klasifikaci, která filmu udělila certifikát AA - což v té době znamenalo, že film nesměl vidět nikdo mladší čtrnácti let.
  • Úvodní titulky trvají 8 minut a 51 sekund. Neobvyklá délka a v souladu s tématem stylizace podle klasických filmů té doby má unikátní titulky pro členy štábu, jako je color grading a focus puller.
  • Paul Giamatti i Da'Vine Joy Randolph jsou absolventy prestižní Yale School of Drama (nyní známé jako David Geffen School of Drama na Yale University). Giamatti zde získal magisterský titul v roce 1994 a Randolphová v roce 2011. Giamattiho otcem je také Bart Giamatti, rektor Yaleovy univerzity v letech 1978 až 1986.
  • Společnost Focus Features zakoupila celosvětová práva na film za 30 milionů dolarů poté, co byl v roce 2022 promítnut kupcům na Mezinárodním filmovém festivalu v Torontu. Jedná se o největší prodej, který se kdy na festivalu uskutečnil, přestože ten rok nebyl na seznamu.
  • Líné oko Paula Hunhama byl nápad Paula Giamattiho, který vznikl jako vtípek na spoluhráče Dominica Sessy, než byl začleněn do scénáře.
  • Angus Tully měl být původně patnáctiletý student prvního ročníku, ale Dominic Sessa přesvědčil Alexandera Paynea, aby z něj místo toho udělal osmnáctiletého maturanta, protože podle něj vypadal příliš starý na to, aby mohl hrát přesvědčivého studenta prvního ročníku.
  • Da'Vine Joy Randolphová, nekuřačka, zjistila, že kouření falešných cigaret vypadá nerealisticky. Randolphová se kvůli roli rozhodla kouřit na plátně skutečné cigarety, přičemž velmi dbala na to, aby se nestala závislou na nikotinu. Rozhodla se pro značku American Spirit, která jí nejvíce nechutnala a se kterou mohla po skončení natáčení snadno přestat.
  • Debut Dominica Sessy na filmovém plátně. Před účinkováním v tomto filmu hrál Sessa pouze na jevišti v divadelních hrách na své alma mater, Deerfield Academy v Deerfieldu ve státě Massachusetts. Tvůrci filmu nebyli spokojeni s tradičními castingovými konkurzy, a tak se rozhodli oslovit dramatická oddělení v oblastech, kde se natáčelo, a objevili Sessu v otevřeném konkurzu. Nakonec také využili Deerfield Academy k natáčení několika scén.
  • Paul Giamatti se zasloužil o obsazení Dominica Sessy do role Anguse a tvrdil, že trval na tom, aby ho Alexander Payne pozval na konkurz poté, co ten vyjádřil nevoli nad tím, že Sessa nemá v životopise žádné herecké zkušenosti.
  • Dominic Sessa řekl, že byl nervózní, když se s Paulem Giamattim stýkal mimo natáčení, ale že to byl velmi milý, pohodový chlapík s velkým smyslem pro humor. Řekl, že oba jsou fanoušky animovaných seriálů a během přestávek natáčení se na ně dívají.
  • Přestože se film vyznačuje těžkým filmovým vzhledem připomínajícím 70. léta, byl celý natočen digitálně na kameru ARRI Alexa Mini. Všechny charakteristické znaky celuloidového filmu, jako je filmové zrno, halace, špína atd., byly přidány v postprodukci.
  • Celý film byl natočen na skutečných, reálných místech. Nebyly použity žádné kulisy ani zvukové efekty.
  • Mnoho scén se natáčelo na Fairhaven High School ve Fairhavenu ve státě Massachusetts v únoru 2022 během únorových prázdnin ve školách. V této době se v oblasti k radosti filmového štábu odehrála sněhová bouře, protože mnoho scén se odehrávalo během sněhové vánice. Počasí plně využili a sníh, který ve filmu vidíte, pochází ze skutečné sněhové bouře.
  • V den natáčení scény, kdy Angus volá domů, Dominic Sessa pokazil záběr, protože nevěděl, jak se vytáčí, a musel mu to někdo ukázat. Nikoho nenapadlo, že nikdy předtím nepoužil otočný telefon.