Priscilla

AI
66%

K výpočtu AI hodnocení na Kinoboxu využíváme nejmodernější technologie a pokročilé algoritmy. Odhadované hodnocení odráží poslední kvalitativní trendy v kariérách zúčastněných tvůrců a kombinuje je s nejnovějšími dostupnými informacemi. Oproti hodnocení uživatelů a uživatelek se obvykle liší jen o několik procentních bodů.

Zajímavosti 23

  • V době, kdy Priscilla chodila do školy v Německu, je zmíněna potravinová pyramida. První potravinová pyramida byla zveřejněna až v roce 1974.
  • Priscilla je zobrazena při cvičení karate s oblekem přehnutým přes levý bok. V bojových uměních se gi nosí vždy přeložené vlevo přes pravou stranu, výjimkou je případ, kdy někdo zemře a pravá strana se na pohřbu přeloží přes levou.
  • Bílá konzolová televize RCA, na které sledují Elvisův speciál, je černobílá. Nikdy nebyla k dispozici s barevnou obrazovkou.
  • Ve scéně, kdy se Elvis setkává s Priscillinými rodiči, má Elvis na rameni hodnost vojína (E-2). Ve skutečnosti měl Elvis nosit hodnost Specialista (E-4), protože tuto hodnost získal v červnu 1959, tři měsíce před setkáním s Priscillou. Na seržanta (E-5) byl pak povýšen v únoru 1960, měsíc před odjezdem z Německa.
  • Elvis ve filmu často mluví o "plukovníkovi". Jde o plukovníka Toma Parkera, Elvisova manažera po celou jeho kariéru, který řídil všechny jeho obchody, show, filmy a koncerty. V dalším životopisném filmu Elvis (2022) ho ztvárnil Tom Hanks. V tomto filmu se však na plátně nikdy neobjeví.
  • Dcery Sofie Coppol Romy a Cosima se objevují jako komparsistky. Stojí za Priscillou na svatební hostině.
  • Film byl uveden rok a pět měsíců po filmu Baze Luhrmanna Elvis (2022).
  • V jedné části filmu si Elvis čte na posteli s Priscillou po jejím boku, zajímá se o jógu, mystiku a spiritualitu a vysvětluje jí svou potřebu dozvědět se o tom více. To je historicky přesné: na konci 60. let, kdy bylo hnutí hippies na vrcholu, Elvis skutečně četl různé knihy o něm, ale Priscilla a plukovník Tom Parker ho přinutili, aby toho zanechal, aby si zachoval čistou image zpěváka a neprojevoval jiný zájem než o svou hudbu, aby se vyhnul případným kontroverzím. Zločiny Charlese Mansona, o nichž se ve filmu nemluví, však způsobily, že se Elvis stal posedlý bezpečností a střelnými zbraněmi, změnil názor na drogy a mystiku a považoval je za jasné a bezprostřední nebezpečí pro USA, dokonce 21. prosince 1970 odcestoval do Bílého domu za prezidentem Richardem Nixonem a požádal ho, aby se stal čestným agentem Federálního úřadu pro narkotika.
  • Výběr hlavního filmu 61. ročníku newyorského filmového festivalu.
  • Při světové premiéře na filmovém festivalu v Benátkách 2023 sklidil film sedmiminutový potlesk vestoje.
  • Ari Cohen, kapitán Paul Beaulieu, ve filmu nehraje Priscillina otce, ale jejího nevlastního otce. Priscillin otec, James Wagner, byl námořním pilotem, který zahynul při leteckém neštěstí poblíž Wingdale v Doveru (okres Dutchess, New York) 3. listopadu 1945, když jí bylo šest měsíců. Paul se oženil s její matkou Ann, když byly Priscille tři roky.
  • Natáčení probíhalo v kanadském Torontu v provincii Ontario.
  • Bratranec režisérky Sofie Coppol, herec Nicolas Cage, je bývalým zetěm Priscilly Presley.
  • Film je po snímku The Bling Ring (2013) druhým digitálně natočeným filmem režisérky Sofie Coppoly. Všechny její ostatní projekty jsou natočeny na 35mm a 16mm film. V tomto případě byl částečným faktorem nízký rozpočet.
  • Aby se připravil na roli Elvise Presleyho, snědl Jacob Elordi každý den půl kila slaniny. Dodal, že měl štěstí, že při jeho výšce 180 cm (1,95 m) nebyla váha, kterou z toho získal, nijak patrná.
  • Elvis Presley a Priscilla Presley mají mezi sebou desetiletý věkový rozdíl. Jacob Elordi, který ve filmu ztvárňuje Elvise, je však jen o rok starší než Cailee Spaeny, která ve filmu ztvárňuje Priscillu.
  • "I Will Always Love You" od Dolly Parton, která zazní ke konci, je zčásti připomínkou toho, že Elvis oslovil Dolly, aby ji sama nahrála. Parton odmítla kvůli tomu, že se do toho vložil Elvisův manažer, plukovník Tom Parker, a kladl nepřiměřené požadavky. Byla z toho poté zdrcená, protože původně byla ochotná Elvisovi nahrávání písně povolit. To je narážka na některé nepřiměřené požadavky a omezení, které Elvis na Priscillu v průběhu filmu kladl.
  • Jacob Elordi uvedl, že před přijetím role znal Elvise Presleyho pouze z odkazů na něj ve filmu Lilo a Stitch (2002).
  • Natočeno za 30 dní.
  • Podle rozhovoru pro deník The Guardian z března 2023 musela režisérka Sofia Coppola ze scénáře vystřihnout týdenní scény poté, co se krátce před začátkem natáčení vzdala části financování filmu.
  • V rozhovoru pro Vogue z roku 2023 Sofia Coppol hovořila o svém přístupu k zobrazení vztahu Priscilly Presley a Elvise Presleyho: "Myslím, že by bylo snadné natočit mnohem temnější film, zejména proto, že vidět něco na plátně může být mnohem niternější než to číst. Ale nechtěla jsem, aby temnější stránka jejich vztahu film zcela zastínila, takže šlo o to, pokusit se ukázat realitu. Pro Priscillu bylo důležité, aby to byl stále její milostný příběh a abychom Elvise ukázali jako skutečného člověka, a ne jako nějakého dvourozměrného padoucha. Chtělajsem prostě ukázat její úhel pohledu a nechat na divácích, aby si o tomto vztahu udělali vlastní závěr. Ale šlo o to najít určitou rovnováhu, protože nechci, aby film vypadal, že určité věci schvaluje, ale zároveň chci Priscillinu zkušenost vykreslit tak, jak říká ona. Bylo pro mě důležité, aby se ve filmu cítila dobře a aby film pravdivě odrážel její zkušenost a to, jak ji vyprávěla."
  • Měsíc před začátkem natáčení se Lisa Marie Presley obrátila na režisérku Sofii Coppol s obavami ohledně "šokujícího, pomstychtivého a pohrdavého" scénáře. "Můj otec působí jen jako predátor a manipulátor," napsala. "Jako jeho dcera to nečtu a nevidím v té postavě nic ze svého otce." Dále Coppol vzkázala, že se po uvedení filmu do kin proti němu ohradí. "Budu nucena ocitnout se v situaci, kdy budu muset otevřeně říct, co si o filmu myslím, a jít veřejně proti tobě, své matce a tomuto filmu." Presley bohužel o čtyři měsíce později zemřel.
  • Společnost Elvis Presley Enterprises odmítla souhlas Sofie Coppoly s filmem i s použitím písní Elvise Presleyho ve filmu. Coppolová se proto rozhodla pro tvůrčí alternativy, včetně současné hudby manželovy skupiny Phoenix a coververzí písní z doby vzniku filmu.