Sbohem, Julie

81%
Sbohem, Julie
Plakát traileru
Bývalá súdánská zpěvačka zapříčiní smrt muže. Skutečnost tají a po čase začne její svědomí nahlodávat tíha viny. Odčiněním má být skutečnost, že jako služku najme jeho ovdovělou ženu se synem. Bojí se se svými činy svěřit a potlačuje je. Na obzoru jsou však velké změny, který postaví její osobu tváří v tvář minulosti a zodpovědnosti. Snímek je součástí sekce Un certain regard festivalu v Cannes 2023.



Recenze: Sbohem, Julie

Kinobox.cz
70%

Jako velmi hrubý nástin nedávných súdánských problémů prostřednictvím snadno pochopitelného příběhu Sbohem, Julie bez problémů funguje, což podtrhuje i divácká popularita snímku. Jen je škoda, že se nadějný debutant Kordofani po většinu stopáže nepouští do odvážnějších příběhových či stylistických rozhodnutí.


mojmir.sedlacek
6 046 bodů
7
Melodramaticky rozehraná zápletka láká na neustálou přítomnost tajemství, které se časem musí provalit. Mezi oběma ženami se navíc utváří přátelské pouto, překračující hranice společenské třídy i náboženství (Mona je muslimka, zatímco Julie křesťanka). V tomto ohledu tedy nelze čekat nic překvapivého a debutující režisér a scenárista Mohamed Kordofani prokázal, že má žánrové vzorce klasického melodramatu v malíku. Díky tomu nemusí evropský divák či divačka překonávat složitou sociokulturní bariéru a pronikání do afrických poměrů tak probíhá velmi hladce.

Dodatečné informace

Původní název:
Goodbye Julia (více)
  • Sbohem, Julie
  • Súdán Goodbye Julia
Premiéra v ČR:
1. 7. 2023
Země původu:
Súdán, Švédsko, Německo, Saudská Arábie, Francie, Egypt
Ocenění:
Žádná ocenění