May December

64%
May December
Todd Haynes se po temném sociálním thrilleru Dark Waters soustředí na okolnosti nechvalně proslulé romance, která pozdvihla celý národ. Dvacet let po těchto událostech se po osudech ústředního páru začne pídit herečka, která se v rámci příprav na svou roli pečlivě noří do jejich partnerské minulosti. Neklid páru z odhalení doposud neznámých skutečností stoupá, jelikož by už nic nebylo jako dřív. Snímek je součástí soutěžní sekce festivalu v Cannes 2023.



Recenze: May December

Kinobox.cz
80%

Drásavé drama o jednom kdysi skandálním, nyní na povrchu normálním a uvnitř dusivém vztahu se špičkovými hereckými výkony a spoustou témat, o nichž přemýšlet. Natalie Portman a Julianne Moore se skvěle doplňují a jejich nenápadný boj o dominanci, kdy ani jedna z žen tuto svou ambici nikdy nepřizná, je radost sledovat.


Bublaga
Bublaga
252 bodů
6
Znepokojivé drama o věkově nevyváženém vztahu starší ženy a mladšího chlapce, posléze muže. Haynes nechává nahlédnout za oponu přípravy na roli a právě prostřednictvím herečky-pozorovatelky zachytáváme střípky života ústředního páru. Co odvál čas? Co zpečetila každodennost? Kdo je oběť? Je tu nějaká? Jde o skutečnou lásku, nebo o mocensky nerovný vztah? U koho hledat onu pravdu pro věrohodné ztvárnění předlohy? Postavy přichází a mizí jako na orloji. Výraznější emoce chybí. Výsledný dojem znepokojivě odtažitý.


Dodatečné informace

Původní název:
May December (více)
  • USA May December
  • USA Májový Prosinec
  • USA Secretos de un escándalo
Premiéra v ČR:
1. 12. 2023
Distributor:
Netflix
Země původu:
USA
Rozpočet:
20 mil. USD
Tržby:
4,23 mil. USD (celosvětově)

Podobné