Gladiator 2

AI
75%

K výpočtu AI hodnocení na Kinoboxu využíváme nejmodernější technologie a pokročilé algoritmy. Odhadované hodnocení odráží poslední kvalitativní trendy v kariérách zúčastněných tvůrců a kombinuje je s nejnovějšími dostupnými informacemi. Oproti hodnocení uživatelů a uživatelek se obvykle liší jen o několik procentních bodů.

Zajímavosti 7

  • Během prvního týdne natáčení filmu Gladiátor 2 společnosti Paramount v Maroku došlo při plánovaném kaskadérském kousku k popáleninám šesti členů štábu. Žádné podrobnosti o tom, jak se údajný ohňový kaskadérský kousek zvrtl, nebyly poskytnuty. Čtyři ze šesti členů štábu zůstávají v nemocnici. K incidentu došlo 7. června 2023.
  • V letech následujících po uvedení prvního filmu se objevily četné pokusy o napsání pokračování. Hudebník Nick Cave byl Russellem Crowem a Ridleym Scottem přizván k přípravě verze. Jeho verze se zaměřila na mýtičtější prvky starověkého Říma a Maximus by v ní přišel do posmrtného života, aby se setkal s dalšími dušemi, které teprve čeká další vzestup. Nakonec je pověřen Jupiterem a dalšími římskými božstvy, aby se vrátil na zem a našel a zabil Hefaista, bývalé božstvo, které je zradilo. Odtud je vzkříšen jako křesťan a ocitá se na cestě zpět do Říma s úkolem zastavit šíření křesťanství, přičemž se střetává s novým císařem Luciem. Film by skončil prokletím Maxima na věčnost, přičemž by se v něm objevil sestřih vojáka, který bojuje v křížových výpravách, druhé světové válce a válce ve Vietnamu, a nakonec by se ukázalo, že současný Maximus pracuje v Pentagonu ve Washingtonu. Studio se rozhodlo tuto verzi nerealizovat, ale scénář je k dispozici k přečtení online.
  • Timothée Chalamet, Miles Teller, Austin Butler, Richard Madden a Paul Mescal se údajně setkali nebo se zúčastnili konkurzu u režiséra Ridleyho Scotta, přičemž Mescal byl jedním z prvních a zanechal na Scotta trvalý dojem. Mescal byl nakonec obsazen do hlavní role.
  • Jakmile byl Paul Mescal pro projekt vybrán, Scott, prezident a generální ředitel Paramount Pictures Brian Robbins a spoluprezidenti Daria Cercek a Michael Ireland usilovně hledali hvězdu pro druhou hlavní roli ve filmu a zkusili to s Denzelem Washingtonem, dvojnásobným držitelem Oscara. Když byla nabídka poprvé předložena, nevědělo se, zda do toho skutečně půjde; Washington je známý svým velkým vkusem pro projekty a nepodepíše se jen tak něčemu. Ale poté, co předtím spolupracoval s Ridleym Scottem na filmu Americký gangster (2007) a přečetl si scénář, byl podle zdrojů blízkých projektu nadšený z role drsňáka, kterou Scott vymyslel právě s ním. Brzy následovala schůzka se Scottem a poté, co režisér přednesl svůj návrh, byl Washington pro.
  • Člověk by si myslel, že logickým řešením pokračování Gladiátora (2000) by bylo natočit příběh o Maximových potomcích, podobně jako tomu bylo u Kmotra (1972). Úspěch původního filmu však do značné míry spočíval na bedrech oscarového výkonu Russella Crowea v roli Maxima a od té doby se objevilo mnoho pokusů Maxima v pokračování zachovat. Jeden ze scénářů, který si lze přečíst na internetu, počítá s příchodem Maxima do posmrtného života, zatímco jiný nápad by se částečně zaměřil na Maximusův život před filmem Gladiátor (2000) a zbytek na jeho hrdinské činy v posmrtném životě. Na základě vyjádření režiséra Ridleyho Scotta z rozhovoru z roku 2019 lze říci, že byl rozhodnut pokračovat v příběhu postavy Maxima i v pokračování: "Vím, jak ho přivést zpět. Mluvil jsem o tom se studiem, ale on je mrtvý. Ale existuje způsob, jak ho přivést zpět. Jestli k tomu dojde, to nevím. Gladiátor byl z roku 2000, takže Russell se trochu změnil. Teď zrovna něco dělá, ale snažím se ho sem dostat zpátky." Nakonec bylo rozhodnuto pokračovat v příběhu s postavou Lucia, kterou v Gladiátorovi (2000) hrál Spencer Treat Clark, ale znovu obsadit Paula Mescala, a možná najít cameo pro Crowea.
  • Režisér Ridley Scott a tým, který stojí za filmem Gladiátor (2000), se někdy vyjádřili k natočení pokračování. Představitel hlavní role Russell Crowe je však k možnosti natočení "Gladiátora 2" poměrně skeptický: "Pokud o tom vedou rozhovory, tak se mě tyto rozhovory netýkají. Nejsem si jistý, co mají na mysli. Vůbec... Můžu jen s trochou soli říct, že ty rozhovory skutečně vedou už od roku 2000." Když se později dozvěděl, že film bude pokračovat s Paulem Mescalem v hlavní roli, pogratuloval herci a zároveň přiznal, že trochu žárlí.
  • Natočení filmu Gladiátor 2 komplikovala skutečnost, že hlavní postava gladiátora Maxima Decima Meridia v podání Russella Crowea na konci původního filmu zemřela. Podle Crowea studio napadlo, jak tento problém obejít, vzít si příklad z Bible. V rozhovoru pro server Screen Rant řekl: "Crowe se rozhodl, že bude pokračovat v práci: "Už dlouho jsem nemluvil s [producentem] Dougem [Wickem]. Když jsem s Dougem mluvil naposledy, říkal, že má skvělý nápad, kdy Maxima odnesou ze stadionu, vytáhnou velký kámen, dají ho do jeskyně, kámen se zavře a on je pomazán oleji. A pak se skála otevře a on vyjde ven. A já jsem řekl: "Dougu, myslím, že na tenhle příběh nemáme práva." A tak jsem řekl: "To je pravda. Ale to už je hodně, hodně dávno a myslím, že tenkrát neocenil můj smysl pro humor."