Srdečné pozdravy z Afriky

56%

Zajímavosti 17

  • Nicolas Bedos: muž hovořící s Micheline (Natacha Lindingerová) během prezidentského večírku ke konci filmu. Po odchodu OSS 117 (Jean Dujardin) se jí zeptá: "Kdo je ten chlap?", což je obrácená narážka na slávu Jeana Dujardina.
  • Film začíná logem studia Gaumont z 80. let.
  • Závěrečné titulky filmu obsahují další scénu.
  • Dva doslovné překlady filmu z francouzského názvu "OSS 117: Alerte Rouge en Afrique Noire" a "OSS 117: Bons baisers d'Afrique" jsou "OSS 117: Red Alert in Black Africa" a "OSS 117: Vřelé pozdravy z Afriky". Na anglicky mluvících územích je však nejčastěji známý jako "OSS 117: Z Afriky s láskou".
  • Belgická herečka Christelle Cornil si zopakuje roli slečny Ledentu, tentokrát jako Josy Ledentu, která je osobní asistentkou šéfa špionáže Armanda Lesignaca (Wladimir Yordanoff). Poprvé se objevila ve druhém filmu série - "OSS 117: (2009).
  • Luxusní podnik, ve kterém OSS 117 (alias Hubert Bonisseur de La Bath) pobývá v Africe, se jmenuje ''Hotel Moderne''. Jeho pravopis naznačuje, že nejmenovaný africký stát je nebo kdysi byl francouzským územím.
  • Bruno Paviot, Karim Barras a JJean-Édouard Bodziak si zopakují své role Rogera Mouliniera, Jackyho Jacquarda a Jeana-Reného Calota z francouzského seriálu SPY-TV "Au Service de la France" (2015).
  • Celkově jedenáctý film OSS 117 ze všech filmových sérií, z nichž všechny byly založeny na postavě OSS 117 (alias Hubert Bonisseur de La Bath), kterou vytvořil Jean Bruce.
  • 24. září 2019 byl oficiálně odhalen francouzský název filmu, který se jmenuje "OSS 117": Alerte Rouge en Afrique Noire", což v překladu znamená "Rudý poplach v černé Africe". Jako režisér filmu byl oznámen Nicolas Bedos, který nahradil Hazanaviciuse z předchozích dvou pokusů, jenž naopak produkci opustil kvůli tvůrčím neshodám. Scénář opět obstaral Jean-François Halin. Děj filmu se údajně bude odehrávat v 80. letech minulého století a přeskočí tak o deset let dopředu.
  • Hlavní natáčení oficiálně začalo 15. listopadu 2019, což oznámil herec Jean Dujardin na své stránce na sociální síti Instagram, a skončilo 15. února 2020. Natáčení probíhalo ve Francii i v Keni a trvalo přibližně tři měsíce.
  • Odkazy na slavný francouzský dětský televizní pořad L'île aux enfants (1974): Krátký úryvek na obrazovce tajné služby na začátku; další, když OSS 117 fantazíruje při milování ke konci; melodie, kterou hraje s tlumičem zbraně, aby zhypnotizoval hada v hotelu; jméno sovětského padoucha Kazimír (francouzsky "Casimir").
  • Poslední film Wladimira Yordanoffa, který zemřel osm měsíců po skončení natáčení, v říjnu 2020.
  • Film byl dvakrát odložen kvůli pandemii COVID-19 v roce 2021, nejprve z původního termínu 3. února a později ze 14. dubna. Nakonec byl ve Francii uveden 4. srpna 2021. Případné uvedení ve Spojených státech by mohlo naplánovat premiéru filmu v kinech na následující rok.
  • Herci Bruno Paviot, Karim Barras a Jean-Édouard Bodziak si krátce zopakují své role Rogera Mouliniera, Jackyho Jacquarda a Jeana-Reného Calota ze špionážního seriálu Velmi tajná služba (2015), který vytvořil Jean-François Halin, autor OSS 117. Tajná služba a kanceláře francouzské rozvědky SDECE využívají úplně stejné kulisy, jaké byly k vidění ve druhé sérii seriálu, čímž se seriál stává svým způsobem spin-offem filmů OSS 117 s Jeanem Dujardinem v hlavní roli.
  • Jean Dujardin se tímto filmem stává prvním hercem, který ztvárnil OSS 117 na filmovém plátně třikrát, čímž překonává dosavadní rekord, který sdílel s Kerwinem Mathewsem a Frederickem Staffordem, kteří se samostatně objevili ve dvou filmech.
  • Původní plán režiséra Michela Hazanaviciuse počítal se stárnoucím a plešatým členem OSS 117, zasazením filmu do sedmdesátých let a inspirací v blaxploitation filmech. Scénárista Jean-François Halin však odmítl postavu zestárnout a ponechal ji mladou jako v předchozích filmech, čímž by se časová osa série stala pohyblivou. Jediným plánem, který se přenesl z původní myšlenky, bylo zasazení příběhu do africké země. Film se nyní odehrává v 80. letech 20. století.
  • OSS 117: Káhira, hnízdo špionů (2006) a OSS 117: Ztracen v Riu (2009) režíroval Michel Hazanavicius, ale na produkci tohoto třetího dílu se nepodílel. Údajně to bylo proto, že "se mu nelíbil scénář".