Bílý šum

54%

Komentáře a recenze 9

Dle počtu bodů
filmfanouch6
filmfanouch6
12 644 bodů
6
Už se párkrát v historii stalo, že se román s pověstí neadaptovatelnosti dočkal důstojné či více než důstojné adaptace. A Bílý šum Noaha Baumbacha…. mezi ně patřit nebude. Výsledek sice není rozhodně není tragédií a Baumbach i díky výtečnému obsazení nezvládne potopit solidní základ, adaptovat román s filosofickým přesahem a sázející především na myšlenkové pochody nejde očividně s kompromisy ideálně zpracovat. Dost možná ani bez nich. Výsledek je ovšem dostatečně zajímavý, aby mohlo dojít k zajímavé úvaze nad tím, co by Baumbach udělal například s adaptací Kdo chytá v žitě…. Více zde
mojmir.sedlacek
6 049 bodů
6
Bílý šum je alegorická konverzační romance s příměsí černohumorné satiry – anebo také cokoli jiného. Noah Baumbach využil nápadité předlohy a silné herecké sestavy k filmu, který je v mnoha scénách a jednotlivostech poutavý, v součtu však přehlcený a rozpadlý. Zajímavý experiment rozhodně ano, ale zlomové autorské dílo nikoli.
Floridsky
4 376 bodů
6
První polovina úžasná, druhá těžkej přepal.
slord
slord
3 832 bodů
4
Nuda utopená vo vlastnej zahľadenosti.
aquiver
aquiver
2 114 bodů
7
K žánrovým přechodům a části druhé poloviny snímku jsem sice obtížně hledal cestu, celkově ale originální satira, která si výraznější odsudky nezaslouží.
naineko
naineko
1 549 bodů
9
Takové roztomiloučké.
ZaS
ZaS
632 bodů
2.5
Z uvedených kategorií to nejvíce splňuje definici komedie. Jak ale označit komedii, kde se v podstatě nezasmějete? Špatá komedie? Sžíravá satira moderního světa? To druhé je asi přesnější. Rozhodně se autorovi nedá upřít určitá originalita. Obzvláště závěrečná scéna je v tomto směru velmi výstižná. Pokud vás film zaujal v souvislosti se současnou ekologickou katastrofou v Ohiu, tak vězte, že tento motiv je pouze okrajový a podobnost na hony vzdálená.