Kabinet kuriozit Guillerma Del Tora

67%

Zajímavosti 6

  • Pojem "kabinet kuriozit" vznikl v 16. století v Německu pod názvem "Kunstkabinett" ("zázračný kabinet") nebo "Kunstkammer" ("zázračná místnost" - kabinety byly původně starobylé místnosti, později se vyvinuly ve skříně). Jednalo se o sbírky a výstavy pozoruhodných předmětů: relikvií, starožitností, uměleckých děl, přírodnin či nepřirozených předmětů apod.
  • Ben Barnes hrál Doriana Graye v adaptaci románu Oscara Wildea z roku 2009. Zabývá se obrazem s nadpřirozenou mocí, který ovlivňuje hlavního hrdinu stejně jako Pickmanovo dílo v 5. díle.
  • V části 36 (2022) najde Nick Appleton tři vzácné okultní knihy k vyvolávání démonů s názvem Liber Primus: Daemonia", "Liber Secundus: Symvolia" a "Liber Tertius: Perilipsi". Roland mu řekne o existenci další knihy s názvem "Liber Quartus: Sacramentum". V překladu z latiny to znamená "První kniha: Démon", "Druhá kniha: Symbol", "Třetí kniha: "Shrnutí" a "Čtvrtá kniha: Sacrament".
  • Epizody 5 a 6, Pickmanův model (2022) a Sny v domě čarodějnic (2022), jsou adaptacemi povídek H. P. Lovecrafta, které vyšly v časopise Weird Tales: "Pickmanův model" v říjnu 1927 a "Sny v domě čarodějnic" v červenci 1933.
  • Sošky režisérů v úvodu každé epizody byly po skončení natáčení zaslány samotným režisérům.
  • Guillermo del Toro uvádí každou epizodu jako poctu režisérovi Alfredu Hitchcockovi, který uváděl každou epizodu svých antologických pořadů Hodina Alfreda Hitchcocka (1962) a Alfred Hitchcock uvádí (1985) (Hitchcock zemřel v roce 1980, takže v druhém díle byly použity archivní záběry).