Všechno nejlepší, Chiaro!

68%
Všechno nejlepší, Chiaro!
Plakát traileru

Patnáctiletá Chiara má mnoho přátel, dvě sestry a pozorné milující rodiče. Do jejího spokojeného života nezvratně zasáhne násilný incident a následné zmizení otce. Na povrch tak vyplavou skutečnosti, které otec před Chiarou tajil a před kterými zbytek rodiny zavíral oči. Chiara je postavena před rozhodnutí, jakým směrem se bude dál ubírat její život. Snímek režiséra Jonase Carpignana, který zazářil v sekci Directors' Fortnight na festivalu v Cannes, empaticky vypráví příběh dívky, která byla okolnostmi nucena rychle dospět. To vše v prostředí fotogenické Kalábrie, ve které jsou zločin a násilí běžnou součástí života. (Aerofilms)



mojmir.sedlacek
6 047 bodů
6
Sociálně uvědomělé drama je typickou festivalovkou – podnětně provokativní styl se doplňuje s přehlíženým společenským tématem a výsledkem je nadprůměrná filmová podívaná pro hrstku odhodlanějších diváků. Více zde.
marie-kolarova
marie-kolarova
2 835 bodů
7
Natočené z pohledu 15 leté Chiary, dosud nepolíbené mafiánskou realitou. I přes dvouhodinovou délku zůstává výsledkem příběh vnějškově popisující místní poměry bez hlubšího ponoru do jednotlivých charakterů. Postavy Chiary kulhá ohledně vnitřní konzistence, chvíli je rebelující zaškoláčkou, aby se pak bez problémů a na pohodu zařadila do nové rodiny. Film se snaží sdělit tamější realitu, kdy se místní lidé až příliš pasívně podvolí panujícím mafiánským poměrům a opatření ze strany státu, která mají zachránit dospívající děti. Chybí však dramatický oblouk a kulhá spojitost mezi dílčími scénami.

Dodatečné informace

Původní název:
A Chiara (více)
  • Itálie Všechno nejlepší, Chiaro!
  • Itálie A Chiara
  • Itálie Chiara
  • Itálie Para Chiara
  • Itálie To Chiara
Premiéra v ČR:
15. 8. 2022
Země původu:
Itálie, Francie
Čeština:
Všechno nejlepší, Chiaro! je dostupný s českými titulky
Ocenění:
Žádná ocenění
Kreativní Evropa

Powered byJustWatch