Teroristka

63%
Teroristka
Černá komedie o učitelce na penzi Marii (I. Janžurová), která se rozhodne postavit mocnému lokálnímu gaunerovi Machovi (M. Hofmann), který rád manipuluje, vyhrožuje a vydírá kdekoho v okolí. Poslední kapkou pro starou paní je Machova snaha zlikvidovat místní chatovou osadu, v níž žije i Mariina těžce nemocná kamarádka a rovněž bývalá učitelka Eva (E. Holubová). Mach hodlá atraktivní místo u řeky využít pro vlastní developerské záměry a navíc chce získat i sexuální náklonnost pohledné svobodné matky Lenky (K. Svarinská). Marie to dlouho zkouší po dobrém, jak u Macha, tak u místní starostky Heleny (T. Dyková), nakonec ale pochopí, že tento typ člověka se nezastaví před ničím. Vyhledá proto svého někdejšího žáka, dnes zkušeného kriminálníka Trpělku (P. Liška) a chce po něm, aby jí obstaral zbraň. Nic ale není tak snadné, jak se zdá. A už vůbec ne kariéra kriminálníka, i kdyby se snažil připravit sebelépe. Mariina dcera, lékařka Kristina (J. Plodková), se nestačí divit. A nejen ona. Režisér Radek Bajgar po úspěšné Teorii tygra přichází s další komedií o (ne)čekaných nástrahách života. (Česká televize)



Recenze: Teroristka

Kinobox.cz
40%

Teroristce chybí přesně to, co jsem oceňoval na Teorii Tygra, tj. aspoň trochu důvěryhodné postavy, kterým v rámci logiky daného filmu věříme, že mají důvod chovat se tak, jak se chovají. V Teroristce jim to věříme jen v menší části scén, což je zásadní problém, protože nic jiného než interakci postav tento film nenabízí a nabízet nechce.


Pete69
Pete69
29 898 bodů
6.5
Zajímavý scénář, trošku ledabylejší zpracování, ale možná právě to dodává více autenticity. Iva Janžurová zahrála s naprostým klidem člověka, který je zahnán do kouta pořádným parchantem.. vše bere s grácií a přenesla to na plátno. Film určitě nebudu nadále vyhledávat a asi se ani nestane klenotem naší kinematografie, ale je to pěkná černá komedie.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 286 bodů
4
Film, který v rozhodujících chvílích utíká k nadsázce jako k argumentu své neškodnosti, i když veškeré implikace jsou totalitárně děsivé. Táhnou to herci, kterým se občas povede vtip, ale je fakt strašidelné, jak moc se u toho lidi chtějí smát. Sice jsem z toho neměl morální kocovinu jako z Teorie tygra, to ale především proto, že mi nebylo jasné, co z filmu má přesně vyplývat. Jak moc se snaží vztahovat k našemu světu a jak moc chce čerpat z frustrace lidí? Protože to očividně dělá, ale v jaké míře a proč vlastně? Není nic horšího než představa "obyčejných slušných lidí, co berou spravedlnost do vlastní ruky", protože kam to může vést, jsme viděli nedávno, když se jiný senior stal prvním českým teroristou a málem to vedlo ke smrti desítek nevinných. Pán to taky myslel dobře a taky myslel na přežití svojí komunity, kterou je potřeba ochránit proti iluzorním a karikovaným "vetřelcům". Měl jsem možnost po filmu debatovat s diváky v rámci akce Bio skeptik Městské knihovny, kde se všichni hlásili k tomu, že 1) veškeré násilí ve filmu je nadsázka a nemá být bráno vážně a 2) poučení filmu je, že lidi musí dodržovat pospolitost a přiměřenými prostředky se bránit. Což je nesmírně bizarní, protože film nenabízí jediný "přiměřený prostředek" a veškerá řešení jsou založena na zcela nadměrném násilí (které podle diváků nic neznamená) nebo náhodě - a nikdo z přítomných nebyl schopný ten rozpor nějak komentovat. (Dál spolery.) Teroristka nabízí problém a protože nechce z Janžurové udělat vražedkyni, volí deus ex machinu, která vše vyřeší. To nechává konflikt v podstatě otevřený a odpověď nenabízí - a před titulky je naznačeno, že se systém uzavřel do nekonečného cyklu, kdy vyhrožovat násilím je jediné, co může alespoň hypoteticky vést ke zlepšení systému. Což by asi mohl být platný politický statement, kdyby si ho film uvědomoval. Jenže protože hranice nadsázky, parodie a výpovědi jsou (záměrně?) zcela zamlžené a neexistující (aby se filmu nedalo nic vytknout pod rizikem osočení z přílišně doslovného čtení?), nejde než pokrčit rameny. V důsledku film neříká nic o ničem, nicméně je svědectvím o paralyzovanosti a impotence "slušných Čechů", kteří své argumenty i řešení částečně vědomě směřují mimo realitu do světa nehmotné nadsázky, a pak se diví, že se jim nedaří navigovat v prostoru mimo svou hlavu.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
2
Ten nápad a to všechno kolem, dejme tomu. Jenže problém je, že po rozdání karet se to už začlo sypat. Pasáž s tréninkem střelby byla asi tak o 3 hodiny delší než měla být, a závěr je hodně crazy. V tom smutném a špatném slova smyslu. Dost to tahá Hoffman, který je ještě ve svém Most! módu a jeho mafián je přesně takový, jak člověk po zhlédnutí Mostu čeká.

Dodatečné informace

Původní název:
Teroristka (více)
  • Česká republika Teroristka
Premiéra v ČR:
4. 4. 2019
Distributor:
CinemArt
Země původu:
Česká republika
Přístupnost:
12+
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné


Powered byJustWatch