Jaká je cena života

66%
Jaká je cena života

Advokát se ocitá před téměř neřešitelným úkolem: určit, jak odškodnit rodiny, které po útocích z 11. září 2001 utrpěly nevyčíslitelné ztráty. A dostane velkou lekci z empatie. (Netflix)




filmfanouch6
filmfanouch6
12 644 bodů
6
Michael Keaton se díky filmům Tima Burtona Beetlejuice, Batman a Batman navždy stal velmi vyhledávaným hercem, v jeho kariéře ovšem přišla doba úpadku, kterou v podstatě zpečetil propadák Jack Frost. Do širší pozornosti ho až v roce 2014 vrátil snímek Birdman, následně se poté Keaton objevil i ve Spotlightu, Spider-Manovi: Homecoming, Chicagském tribunálu a již příští rok se vrátí do role Batmana v sólovce Flashe. Keaton ovšem kromě blockbusterů (jako byl nedávný The Protégé) nadále ztvárňuje i vážnější a civilnější role. Právě jako v případě snímku Worth/Jaká je cena života. Hlavní myšlenka filmu je v podstatě o ceně lidského života. Kenneth Feinberg měl po 11. září hodně práce, kdy musel přijít s odškodněním pro rodiny, které ten tragický den přišli o hodně. Film Sary Colangelo rozhodně není špatný. Keaton ve filmu podává další silný výkon, v menší roli též stojí za zmínku Stanley Tucci, herecká chemie mezi Keatonem a Tuccim je naprosto skvělá. Film má rozhodně zajímavou zápletku a Colangelo se ukáže jako velmi slušná režisérka, která sem tam dokáže přijít se zajímavým tvůrčím nápadem. Jaká je cena života je rozhodně zajímavý film, bohužel ovšem vše není tak dokonalé. Jaká je cena života toho chce ve finále říct hrozně moc a nedbá kvůli tomu pozornost na podstatné věci jako jsou například nějaké funkční emoce. Jaká je cena života dojme maximálně v momentě, kdy si divák připomene, že jde o film dle skutečných událostí a ne kvůli tomu, že by film samotný dokázal ty emoce skutečně prodat. Samotná látka určitě měla potenciál, na papíře to zní jako citlivý lidský příběh s potenciálem na nějaké ty filmové ocenění a skutečně má ten film dost dobrých aspektů. Jenže ty samotné ve finále nestačí. Z filmu by se mohlo snadno vyvodit, že samotný scénář Maxe Borensteina chvílemi vlastně sám neví o čem chce vyprávět. Jestli chce být čistě filmem o Feinbergovi či pouze o tom, že lidé po 11. září trpí. V jistých momentech to zase působí tím dojmem, že si film sám není jistý jak chce vyobrazit Feinberga. V jistých momentech může Feinberg působit jako empatický člověk, v jistých momentech zase přesně naopak. Jaká je cena života je přesně ten typ filmu, kde se tvůrci očividně snaží celé téma nezpracovat dvakrát kontroverzně a jít pořádně pod kůži. Jde přesně o ten typ filmu, kde diváka může zamrzet, že radši nevznikl dokument, který by realizoval Michael Moore nebo podobně šikovný dokumentarista, který by se toho skutečně nebál a tohle téma by se snažil prozkoumat hlouběji a upřímněji. Dobří herci, schopná režisérka a silné téma, které není zpracované tím nejideálnějším způsobem. Jaká je cena života dokáže alespoň nabídnout zajímavé prozkoumání amerického justičního systému, jinak se ovšem očividně snaží být nekontroverzní a bezpečná, což je zrovna u tohohle tématu více než škoda. Přesto je to ovšem neurážející podívaná, které své řemeslné kvality rozhodně má. V součtu ovšem bude z Jaká je cena života v této podobě oscarové želízko vážně těžko.......
Kuca25
2 132 bodů
8
Za mě se jednalo o velmi zajímavý snímek, který se zaobírá tématem, jenž je pro mě i po 20 letech stále živé. 11. září byla jedna z největších tragédií nového tisíciletí, stala se však v letech kdy jsem byl příliš malý na to porozumět celosvětovému dopadu. Díky různým dokumentům a například tomuto filmu si však neustále rozšiřuji znalosti a i přesto, že je to pro mě neuvěřitelně emočně náročné, stále mě zajímají nové a nové informace. Zde to bylo obdobné. Naštěstí se většina snímku točí kolem právníků, jenž musejí vyřešit jeden z nejnáročnějších úkolů. Když však přijdou výpovědí lidí, jenž jsou velmi dobře herecky zahrané, přijdou na řadu emoce a pokud by byl v tomto duchu celý snímek určitě bych to nedal. Jako rodič na mě velmi působí příběhy s dětmi a tak jsem rád za odpočinkové scény v kancelářích. Nejhorší při výpovědích je fakt, že se to skutečně stalo a nejedná se o pouhý výplod scénáristické fantazie.

Dodatečné informace

Původní název:
Worth (více)
  • USA Jaká je cena života
  • USA Worth
  • USA What Is Life Worth
Premiéra v ČR:
3. 9. 2021
Distributor:
Netflix
Země původu:
USA
Ocenění:
Žádná ocenění

Powered byJustWatch