Chudáčci

82%

Zajímavosti 27

  • Z dopisu, který doktor Godwin Baxter obdrží od Belly, vyplývá, že bydlí na Whiston Street 12 v Londýně. Tato adresa v Londýně skutečně existuje.
  • V hereckém obsazení je jeden držitel Oscara: Emma Stoneová a dva nominovaní na Oscara: Willem Dafoe a Mark Ruffalo.
  • Tento film je dosud nejdelším filmem Yorgose Lanthimose.
  • Třetí spolupráce Emmy Stone s Yorgosem Lanthimosem po filmu Favoritka (2018) a krátkém filmu Vlihi (Bleat) s Řeckou národní operou (2022).
  • Rukávy na Belliných svatebních šatech byly široké zhruba metr.
  • V rozhovoru pro A.Frame 2023 se Yorgos Lanthimos podrobně rozpovídal o vizuálním stylu filmu a jeho vlivech: "S Robbiem Ryanem se známe už několik let. Společně jsme natočili Favoritku (2018) a tato zkušenost nám pomohla pochopit, jak se nám spolu nejlépe pracuje. Takže místo toho, abychom příliš mluvili o vzhledu Bídníků, šlo spíš o to, abychom navázali na to, co jsme začali dělat na Favoritce. Věděli jsme například, že se nám při natáčení toho filmu líbily určité věci a že chceme jít ještě dál a prozkoumat další. Hodně jsme testovali, abychom zjistili, které objektivy se nám líbí a které jsou trochu jiné než ty, které jsme používali předtím. Použili jsme tyto staré objektivy Petzval, které do filmu vnášejí určitý vzhled, a opět jsme použili hodně širokoúhlých objektivů. Během těchto testů jsme si také vzpomněli, že když jsme se připravovali na natáčení filmu Favoritka, viděli jsme tento objektiv, který vytvářel v záběru černé kruhové pozadí. Pro Favoritku jsme tento objektiv nepoužili, protože jsme si mysleli, že by to bylo příliš. Ale když jsme testovali objektivy pro film Bídníci, říkali jsme si: "Pamatujete si na ten objektiv? Proč bychom ho nepoužili tady?' Ve skutečnosti se nám nepodařilo znovu najít stejný objektiv, ale Robbieho napadlo použít 16mm objektiv, abychom vytvořili podobný kruhový efekt. Nakonec jsme ho použili. Naše společná práce na filmu Poor Things se skládala ze spousty takových objevů a hraní si s věcmi, protože jsme si mezi sebou už vytvořili jazyk. Jako referenci jsem mu ukázal několik filmů Rainera Wernera Fassbindera a mluvil s ním o tom, jak se v nich pohybuje kamera, protože kromě všech širokoúhlých objektivů a fyzických pohybů kamery je v Chudých věcech také poměrně dost zoomů v celém filmu, které nemusí být nutně patrné, ale jsou tam. S ohledem na to jsme se podívali na Fassbinderovo dílo. Další věcí, která pro nás byla důležitá, bylo, že jsme věděli, že to bude první film, který budeme natáčet na zvukové scéně. Všechny kulisy byly postaveny ve studiu a věděli jsme, že to bude vyžadovat hodně umělého osvětlení, se kterým jsem nikdy předtím nepracoval. Robbie s tím měl také jen malé zkušenosti, protože ve filmu The Favourite jsme žádné umělé světlo nepoužili. V tom filmu jsme používali přirozené světlo a praktická světla, například svíčky. Takže tentokrát jsme se chtěli ujistit, že se nebudeme chytat do pasti nebo se nutit do jiného způsobu natáčení."
  • První adaptace románu v podání Yorgose Lanthimose.
  • Nejméně šest hlavních rolí (Bella, Duncan, Godwin, Max, Alfie a Swiney) jsou britské postavy hrané americkými herci.
  • Scénografové postavili na zvukových scénách v Budapešti masivní, pohlcující kulisy londýnského městského domu, pařížského náměstí v zimě, výletní lodi a lisabonských ulic. Kulisy lisabonské pouliční scény musely být kvůli své velikosti a měřítku (170 stop na délku a 60 stop na výšku) postaveny samostatně v nedalekých ateliérech Korda.
  • Režisér Yorgos Lanthimos sklidil při světové premiéře během filmového festivalu v Benátkách 2023 osmiminutový potlesk vestoje. Žádná z hvězd se nemohla zúčastnit kvůli stávce SAG-AFTRA.
  • Návrh postavy Belly byl částečně inspirován obrazem Egona Schieleho Stojící akt s dlouhými černými vlasy a modročerným závěsem z roku 1911.
  • V rámci výzkumu postavy se Ramy Youssef vyučil u hrobníka. Absolvoval více než pět kurzů o technikách z roku 1800. "Pravděpodobně mě uvidíte stříhat jen jednou, když moje postava provádí Baxterovu operaci, ale nešlo o čas na plátně. Šlo o to, abych ty orgány viděl poprvé, měl pocit, že je znám, a zasadil se tak do příběhu."
  • První film Yorgose Lanthimose, který obsahuje původní hudbu od skladatele. Všechny jeho předchozí filmy využívaly pouze existující hudbu.
  • Podobně jako při zkoušení předchozího filmu Jorgose Lanthimose Favoritka (2018) herci zkoušeli tři týdny různé improvizační hry. To jim pomohlo zbavit se veškerých zábran před nástupem na plac.
  • Yorgos Lanthimos chtěl, aby měl Mark Ruffalo siluetu podobnou ptáku - konkrétně nafouknutému holubovi. Kostyméři vytvořili pro Ruffala nadýchaný hrudník, ale zjistili, že je příliš rušivý. Místo toho jeho tvar zveličili velkými ramenními vycpávkami a korzetem.
  • Ředitel festivalu Thierry Frémaux chtěl, aby se film promítal na festivalu v Cannes v roce 2023, ale nepodařilo se mu ho získat kvůli "načasování". Film měl nakonec premiéru na festivalu v Benátkách, kde získal Zlatého lva, což je nejvyšší festivalová cena.
  • Během tiskové konference na filmovém festivalu v Benátkách 2023 režisér Yorgos Lanthimos pochválil hvězdu filmu Emmu Stone za to, že se plně věnovala natáčení svých velmi názorných sexuálních scén ve filmu. Řekl: "Bylo pro mě velmi důležité nenatočit film, který by byl prudérní, protože to by bylo jako naprostá zrada hlavní postavy. Museli jsme si být jisti, že Emma se nesmí stydět za své tělo, nahotu, zapojení do těchto scén, a ona to hned pochopila. Jakmile jsem začal říkat něco o sexu, říkala: "Ano, samozřejmě, je to Bella. Uděláme, co je potřeba."
  • Emma Stone měla na konci filmu metr dlouhé prodloužené vlasy.
  • Mark Ruffalo přiznal, že normálně silně nesnáší natáčení sexuálních a nahých scén, ale díky tomu, že většinu těchto scén odehrál s Emmou Stone, byly mnohem zábavnější vzhledem k jejímu smyslu pro humor a vtipkování mezi záběry.
  • Jak bylo odhaleno v zářijovém čísle časopisu Empire 2023, Yorgos Lanthimos dal scénáristovi Tonymu McNamarovi tři filmy jako reference pro tón a atmosféru filmu: A loď pluje (1983), Krásný den (1967) a Mladý Frankenstein (1974).
  • Mark Ruffalo po prvním přečtení scénáře "Bídníků" z pera Tonyho McNamary zpočátku váhal, zda roli Duncana Wedderburna hrát. "Řekl jsem [režisérovi Yorgosi Lanthimosovi]: 'Myslím, že se na to nehodím'," řekl Ruffalo. "A on se mi jen vysmál a říká: 'To jsi ty'."
  • Yorgos Lanthimos chtěl pomocí malovaných kulis navodit atmosféru starého Hollywoodu. Většina filmu byla natočena na zvukové scéně, ale scéna v plesovém sále byla natočena na místě.
  • Mark Ruffalo měl během natáčení spoustu pochybností o svém výkonu. Často napůl žertoval, že jeho kamarád Oscar Isaac, který natáčel na nedaleké zvukové scéně, bude povolán, aby ho nahradil. Jednoho dne si Willem Dafoe z Ruffala vystřelil tak, že ho vzal do místnosti, kde čekal Isaac (který byl v žertu). Isaac a Dafoe oznámili Ruffalovi, že má padáka a skutečně ho nahradí Isaac.
  • Belliny černé vlasy byly náhoda. Bella měla mít přirozenou černou barvu vlasů hraničící s brunetou. Protože se barvy na kameře čtou mnohem tmavší, Emma Stone dostala pokyn, aby si pro roli pořídila tmavě hnědé vlasy. Bohužel - nebo naštěstí - jí kolorista omylem dal ten nejtmavší odstín černé. Zpětně tým vlasů a maskérů říká, že by to jinak neudělali, protože inkoustově černý odstín dodává filmu na surreálnosti.
  • Mark Ruffalo o přijetí role Duncana Wedderburna: "Je mi 55 let a člověk si začne říkat: 'Dobře, jsem svým způsobem na úpatí tohohle kopce a existuje omezení, jak dlouho to vydrží a jak dlouho to vydrží moje tělo.' A upřímně? Začínám se v roli Marka Ruffala trochu nudit," dodal. "Snažil jsem se dostat loď co nejblíže k útesu, aniž bych skutečně najel na mělčinu. Je v tom odvaha, kterou bych normálně neměl." "Prostě jsem si říkal: 'Seru na to, jestli půjdu ke dnu v plamenně katastrofálním výkonu, je mi to úplně jedno. [Ale] myslím, že to byl nejlepší čas, jaký jsem kdy u filmu zažil," pokračoval Ruffalo. "Hrát tu postavu, hrát všechnu tu fyzickou komedii, ten jazyk a udělat ten oblouk, který udělal, to bylo tak šílené a vzrušující. Je to jedna noha na banánové slupce a druhá v hrobě."
  • Yorgos Lanthimos poprvé oslovil Alasdaira Graye s nabídkou adaptace filmu Bídníci v roce 2009. Gray vzal Lanthimose na osobní prohlídku Glasgow a ukázal mu místa, která do románu zahrnul. Lanthimos řekl: "Byl to velmi milý člověk. Bohužel zemřel jen pár let předtím, než jsme ten film skutečně natočili, ale byl velmi zvláštní a energický; bylo mu něco přes 80 let [když jsme se setkali], a jakmile jsem tam přišel, viděl Kynodontas (2009) a řekl: "Nechal jsem si od kamaráda pustit DVD, protože tyhle věci neumím ovládat, ale myslím, že jste velmi talentovaný, mladý muži.""
  • Willem Dafoe popsal proces líčení takto: "Čtyři hodiny tam, dvě hodiny venku - každý den se objevím ve tři hodiny ráno, sedím v křesle, medituji a snažím se vypořádat s tím, abych stál na místě. Nemůžete spát, protože je to natolik složité, že musíte spolupracovat s lidmi, kteří to nanáší. Je to dřina, ale mně se tam líbilo pracovat s maskou - doslova s maskou."