The Souvenir: Part II

67%

Zajímavosti 8

  • Nejlepší film roku 2021 podle ankety kritiků časopisu Sight & Sound.
  • Hlavní natáčení proběhlo v červnu/červenci 2019.
  • Místa natáčení se opět nacházela v lokalitě Raynham Studios. Studio je umístěno v hangáru na bývalém letišti RAF West Raynham. Opět se zde měli objevit psi Tildy Swinton. Honor ve skutečnosti neměla řidičský průkaz a na letišti se naučila řídit stříbrný VW Polo, který se ve filmu objevil.
  • Robert Pattinson měl hrát hlavní roli, ale musel od toho upustit kvůli kolizi s časovým plánem, která nastala při natáčení filmu Tenet (2020). Místo toho, aby Pattinsona nahradil jeden herec, rozdělila režisérka Joanna Hogg původní postavu (která byla napsána s ohledem na něj) na dvě samostatné verze postavy, které hrají Harris Dickinson a Charlie Heaton.
  • Joanna Hoggová měla od začátku práce na příběhu v plánu vytvořit dva díly. Jedinou otázkou bylo, zda je natočit oba současně, nebo nejdříve natočit jeden a pak druhý. Na promítání a otázkách a odpovědích 28. září 2021 v Aero Theatre v Los Angeles Hoggová uvedla, že je chtěla natočit současně, ale musela rok počkat, protože se jim nepodařilo sehnat finance najednou. Během toho roku přišla s nápadem, že by Juliin absolventský film měl být o Anthonym. Se svým štábem pak znovu vytvořila kulisy podle fotografií a také pracovala zpaměti.
  • Vůbec první financované pokračování od společnosti A24.
  • Joanna Hoggová už do prvního dílu obsadila Toma Burka a Tildu Swintonovou, ale až několik týdnů před začátkem natáčení našla tu pravou dívku, která měla ztvárnit Julii. Když se setkala s Tildou Swinton, aby s ní probrala její roli, byla tam náhodou její dcera Honor Swinton Byrne a Hogg v ní najednou začala vidět Julii. Tilda Swintonová a Joanna Hoggová jsou kamarádky od svých deseti let, takže Hoggová už Honor znala, ale Hoggová nikdy neuvažovala o tom, že by roli svěřila Honor, protože ta nikdy předtím nehrála.
  • Joanna Hoggová napsala scénář na základě svých skutečných zážitků z filmové školy v Londýně na začátku 80. let. Tilda Swintonová a Hoggová se přátelily od svých deseti let a Swintonová byla svědkem tehdejšího vztahu Hoggové. V absolventském díle Joanny Hogg "Caprice" hrála tehdy neznámá Tilda Swinton.