Vychováni vlky

70%

Zajímavosti 6

  • Ridley Scott ve svých dílech často používá úvodní svitek, zde je použit k vysvětlení kryospánku pro Mithraicovo cestování.
  • Seriál se natáčel v Kapském Městě v Jihoafrické republice ve studiích Film Afrika a na různých místech Západního Kapska. Jihoafrická provincie Západní Kapsko v jižním cípu země poskytla vhodné místo jak pro povrch Keplera-22b, tak pro interiéry lodi Mithraic. Klidné, drsné pouštní oblasti za Kapským Městem na sever od města působily jako dokonale cizí prostředí pro planetu, která je obyvatelná, ale ne zrovna pohostinná. Navzdory suchému prostředí je Západní Kapsko také obklopeno místem, kde se stýkají Indický a Atlantský oceán, což přispívá ke geografické rozmanitosti světa.
  • Úvodní sekvence S1 E1 (v čase 00:55, kdy vesmírná loď přilétá na Kepler-22b) má stejné letecké záběry jako film Ridleyho Scotta "Prometheus" (v čase 24:55, kdy vesmírná loď Prometheus přilétá na LV_223).
  • Když se mithraisté zeptají Matky, jak se jmenuje, odpoví: "Lamia." Ve starořecké mytologii byla Lamia ženou, která se stala monstrem požírajícím děti poté, co její děti zničila Héra, která se dozvěděla o tom, že se s ní její manžel Zeus pokoušel spát. Héra také Lamii postihla nespavostí, takže se neustále trápila.
  • Nová planeta Kepler-22b se nachází 600 světelných let od Země a je první planetou nalezenou NASA v soustavě Kepler, která je na základě své vzdálenosti od hvězdy Kepler-22 považována za planetu ve zlaté zóně. Planeta Kepler-22b byla objevena v roce 2011 a její hmotnost je zhruba dvakrát větší než hmotnost Země a její oběžná doba činí 290 dní.
  • Náboženský řád z této série, Mithraické mysterium neboli mithraismus, byl inspirován skutečným náboženstvím, které se praktikovalo v Římské říši přibližně v 1. až 3. století našeho letopočtu.