Dospěláci v místnosti

62%

Zajímavosti 5

  • Dospělí v pokoji byli také upraveni pro divadlo. Inscenace v curyšském Theater Neumarkt měla premiéru 27. září 2017.
  • Téměř po šesti minutách filmu je v kavárně vidět starý muž v klobouku, který říká "komunisté!". Jedná se o Vasilise Vasilikose, řeckého spisovatele, který mimo jiné napsal román "Z", podle něhož byl natočen stejnojmenný mnohokrát oceněný film, rovněž režírovaný Costou-Gavrasem. Vasilikos je v současnosti (únor 2021) poslancem řeckého parlamentu za stranu SYRIZA, jejímž lídrem a expremiérem je Alexis Tsipras, který je v tomto filmu ztvárněn.
  • Původní literární zdroj: "Dospělí v místnosti. My Battle with Europe's Deep Establishment", kniha Yanise Varoufakise, Bodley Head, Londýn, 4-5-2017, 560 stran, ISBN: 978-1847924452.
  • Yanis Varoufakis zvolil název ironicky podle citátu Christine Lagardeové po zasedání Euroskupiny o řeckém dluhu v červnu 2015: "V tuto chvíli nám chybí dialog, klíčovou nouzovou situací je obnovit dialog s dospělými v místnosti."
  • Tento film nevznikl pouze na základě stejnojmenné knihy bývalého řeckého ministra financí Yanise Varoufakise. Varoufakis si nahrával téměř každé zasedání Euroskupiny (ministra financí eurozóny), kterého se zúčastnil, a tyto nahrávky spolu s různými poznámkami a osobními dokumenty z doby, kdy byl ministrem, poskytl Costovi-Gavrasovi, aby je použil jako základ pro film.