Bratrstvo pěti

61%

Zajímavosti 21

  • Delroy Lindo v rozhovoru pro New York Times 12. června 2020 uvedl, že když poprvé četl scénář, měl prý vážné výhrady k tomu, aby hrál Trumpova příznivce, a požádal režiséra Spikea Leeho, aby jeho postava byla konzervativní a nezmiňovala se o podpoře Trumpa. Pan Lindo řekl, že pan Lee o tom několik dní přemýšlel, ale nakonec mu řekl, že postavu měnit nebude.
  • "Da 5 Bloods" je první celovečerní film Spikea Leeho pro Netflix.
  • Na soundtracku jsou použity dvě třetiny písní (šest z devíti) z alba What's Going On Marvina Gaye z roku 1971.
  • Spolu s filmem Apokalypsa (1979) odkazují na filmy Chucka Norrise "Nezvěstní v akci" a Sylvestera Stalloneho "Rambo", když si dělají legraci z konceptu návratu do Vietnamu, aby našli zapomenuté nezvěstné. Také film Genea Hackmana Uncommon Valor (1983) sice není zmíněn, ale má stejnou zápletku, kdy se do Vietnamu vrací skupina starších veteránů bez kondice, včetně mladšího člena, který ve válce nebyl.
  • Paul Walter Hauser a Jasper Pääkkönen se v tomto filmu vracejí ke spolupráci se Spikem Lee. Oba předtím hráli v jeho posledním projektu BlacKkKlansman (2018).
  • Měl to být první film Netflixu, který se měl po třech letech promítat na filmovém festivalu v Cannes. Poté, co Netflix na festivalu v roce 2017 promítal své filmy, se rozhořela kontroverze ohledně rozdílné politiky streamování a uvádění v kinech, což vyvolalo silné neshody mezi Netflixem a organizátory festivalu. Netflix následně své filmy z festivalu na tři roky stáhl. Film "Da 5 Bloods" tak měl být v květnu 2020 součástí festivalu v Cannes v kategorii Mimo soutěž, dokud si celosvětová pandemie nevynutila jeho zrušení.
  • Láska Spikea Leeho k 72 let staré klasice Poklad na Sierra Madre (1948) je patrná i z Chavyho odpovědi Paulovi: "Nepotřebujeme žádné smradlavé úřední odznaky", která odráží kultovní hlášku ze Sierra Madre, kterou Americký filmový institut zařadil na 36. místo nejslavnějších hlášek v historii amerického filmu.
  • Hláška "Šílenství! Madness!", kterou pronese Otis, je citát z filmu Most přes řeku Kwai (1957). Těžko říct, zda se jedná o poctu filmu od Spikea Leeho nebo některého ze scénáristů, nebo zda má vyjádřit, že Otis je fanouškem filmu, který se zamýšlí nad marností války. V každém případě je jasné, že hláška odkazuje na onu slavnou scénu po zničení mostu.
  • Melvin v podání Isiaha Whitlocka Jr. pronese dlouhé víceslabičné "S**t!", což je přímá odezva na jeho roli senátora Claye Davise v seriálu The Wire (2002) z produkce HBO, kde Whitlockův senátor Clay často pronášel stejně unikátní slova. Spike Lee ho také nechal pronést tuto hlášku ve filmu 25. hodina.
  • Odkazů na film Apokalypsa (1979) je celá řada: noční klub, v němž se film odehrává, je pojmenován podle klasického filmu (a je v něm zobrazena jeho výtvarná předloha) a během scény, v níž muži cestují na lodi po řece, hraje také slavná Wagnerova skladba "Flight of the Valkyries", stejně jako v Apokalypse, což je také odkaz na knihu Josepha Conrada "Srdce temnoty".
  • Delroy Lindo hrál afroamerického vojáka ve vietnamské válce ve filmu Další americké graffiti (1979). V tomto filmu je použita Lindova fotografie z tohoto filmu, na níž je zachycen ve válečném oděvu z Vietnamu.
  • Důvod, proč postavy během válečných flashbacků vypadají staré, je ten, že se nejedná o flashbacky, ale o vzpomínání postav na minulost, takže si na minulost vzpomínají se svým současným věkem. Symbolizuje to také to, že v jejich myslích jsou stále ve Vietnamu a budou v něm i nadále a nikdy se od této války nebudou moci plně odpoutat.
  • Podle rozhovoru s Giancarlem Espositem se jednalo o jeho obsazení po boku Samuela L. Jacksona, Denzela Washingtona a Johna Davida Washingtona, ale kvůli termínům z toho sešlo.
  • Film se původně jmenoval "The Last Tour" a jeho autoři Danny Bilson a Paul De Meo v něm vyprávěli příběh čtyř stárnoucích bílých veteránů, kteří se vraceli do Vietnamu. K režii byl v jednu chvíli přizván Oliver Stone, ale nakonec od toho upustil. Producent Lloyd Levin se v jednom rozhovoru dočetl, že Leeho oblíbeným filmem je Poklad na Sierra Madre (1948), a domníval se, že Lee by podobné prvky v "The Last Tour" ocenil. Leeovi se námět líbil a spolu se spoluscenáristou Kevinem Willmottem přepsali scénář tak, aby byl o černošských vojácích.
  • Jednalo se o poslední film Chadwicka Bosemana, který byl uveden za jeho života. Ještě jeden film od Netflixu má být uveden později v roce 2020: Ma Rainey's Black Bottom (2020). Na obou filmech Chadwick pracoval v době, kdy podstupoval léčbu rakoviny tlustého střeva, která ukončila jeho život.
  • Pětice "Krvavých", která se ve filmu objevuje v současných scénách, se jmenuje Paul, Melvin, Otis, Eddie a David. Stejně se jmenuje i pět členů afroamerické vokální skupiny The Temptations. Jejich padlý "Blood", který byl vůdcem a inspirací pro ostatní během jejich dnů ve vietnamské válce, se jmenoval Norman. Autor písní Norman Whitfield produkoval prakticky veškerou hudbu The Temptations během jejich působení u Motown Records v 60. a 70. letech.
  • Film zachycuje navrátivší se vojáky, jak nastupují na malý člun na řece Saigon v Ho Či Minově Městě a vyplouvají proti proudu... Další záběr ukazuje, jak na stejném člunu proplouvají úzkými kanály džungle v deltě Mekongu, ale nacházejí se po proudu.
  • Když Seppo šlápne na nevybuchlou minu, je to možná dva metry na krajnici udržované, dobře používané silnice, což je v podstatě nemožné (pokud mina není čerstvě zakopaná, nedávno); Buď by mina byla spuštěna už před lety, při běžném používání silnice. Nebo kdyby nikdo neprošel kolem, aby minu spustil, za těch 50 let od vietnamské války, pak by byla silnice zarostlá, nepoužitelná a sotva by se dala rozpoznat jako "silnice".
  • Jedna zlatá cihla váží přibližně 27 liber (400 trojských uncí). Vykopali jich téměř 60, což by znamenalo hmotnost asi 1600 liber. Pět chlapů by muselo nést každý 320 liber. Tolik by Krvaví nebyli schopni zvednout, natož nést na zádech několik kilometrů.
  • M16 neměly ve Vietnamu nastavení pro střelbu dávkou. Byly plně automatické nebo poloautomatické, takže v případě potřeby mohly vypustit plnou dávku 30 nábojů.
  • Množství zlata v jejich batohu je příliš těžké na to, aby ho mohli nosit a přehazovat, jak je ukázáno ve filmu.