Mission: Impossible Odplata – první část

81%

Zajímavosti 68

  • Degas v žádném případě nemohl najít puls pohmatem na boku krku: krční tepny vedou mnohem více dopředu.
  • Složení klíčů zobrazených na obrazovce asi po 20 minutách filmu je uvedeno jako "Cu+Zn+Au (měď+zinek+hliník)". Ve skutečnosti je chemická značka pro hliník "Al", "Au" znamená "Aurum" - zlato.
  • Bylo by nemožné odpojit motor od vozů, když motor plně táhne vlak.
  • Orient Express nejezdí z Benátek do Innsbrucku. Současný Orient Express jezdí z Paříže do Vídně přes Mnichov. V letech 1919-1939 jezdil z Paříže do Istanbulu přes Benátky a pak znovu od roku 1945 do roku 1977. To je vlak, o kterém psala Agatha Christie.
  • Superskrytá ponorka na začátku filmu neustále vysílala aktivní sonarové signály, které okamžitě prozradily její polohu každé lodi a podmořskému senzoru v okruhu několika mil.
  • Orient Express používá elektrické a dieselové lokomotivy poskytnuté místní železnicí a nepoužívá uhlí.
  • Když Grace (maskovaná jako Bílá vdova) přijímá od Kittridge kryptoměnu v hodnotě 100 milionů dolarů, na obrazovce se objeví nápis "dešifrování blockchainu". Převod kryptoměny jednoduše vyžaduje odeslání tokenů z jedné adresy peněženky na druhou, což je transakce zapsaná v blockchainu. Neobsahuje šifrování ani dešifrování blockchainu. Kromě toho je prázdné vstupní pole označeno jako "IBAN", které by se při kryptografické transakci nepoužívalo.
  • Na začátku sekvence "Rakouské Alpy" je poznávací značka Benjiho BMW švýcarská. Na konci, když vyzvedává Ethana, je poznávací značka německá.
  • Když Grace (jako Bílá vdova) posunuje Kitteridge ve vlaku obě poloviny klíče po stole, jsou jasně vidět její ruce a nehty - má je ostříhané docela nakrátko a nalakované třpytivým lakem. O scénu později, když si Grace sundá masku a zvedne ruce, jsou vidět její nehty přesahující konečky prstů.
  • Když Ethan nastupuje do vlaku s padákem, rozbije okno, ale v dalším záběru už žádné střepy nejsou.
  • Během scény honičky v malém žlutém Fiatu řekne Ethan Grace "vlevo vlevo", aby odbočila doleva. Grace zahne doleva a diváci vidí černé auto zaparkované na pravé straně ulice, které Grace jen těsně mine. O několik vteřin později Paris, který pronásleduje Ethana a Grace, udělá stejnou odbočku, ale nyní je černé auto pryč.
  • Grace se ve vlaku plazí po uhlících. V další scéně je její košile zcela bez skvrn od uhlí.
  • Postava Toma Cruise dostává instrukce, jak je ve filmech a seriálech Mission Impossible obvyklé, na staromódním magnetofonu, jak tomu bylo v šedesátých letech. A v osmdesátých letech - 1988 - epizodách seriálu je Peter Graves dostával prostřednictvím špičkového technologického systému.
  • Když Ethan (Tom Cruise) provází Grace (Hayley Atwell) po letišti, popisuje jí situaci. Grace odpoví slovy "Začíná to být vzrušující", ale její rty se nepohnou. K přidání této věty do filmu použili ADR (Automated Dialogue Replacement). ADR je proces nahrávání dialogů ve studiu po natáčení, aby se nahradily původně nahrané repliky na place.
  • Henry Czerny se vrací do série poprvé od filmu Mission: Po hlavní roli ve filmu Tudorovci (2007) se stal třetím hercem, který se objevil ve filmu Mission Impossible. Herci z Tudorovců Jonathan Rhys Meyers a Henry Cavill se objevili ve třetím, respektive šestém díle.
  • První film z této série, který získal nominaci na Oscara.
  • Hayley Atwell a Shea Whigham se společně objevili už v první sérii seriálu Agent Carter (2015) společnosti Marvel Television.
  • Na začátku filmu je uvnitř ruské ponorky šachová pozice. To může být velikonoční vajíčko k Dámskému gambitu (2020). Marcin Dorocinski, který hraje kapitána ponorky, hraje Vasilije Borgova také ve filmu Dámský gambit (2020).
  • 20. dubna 2021 začalo v malé vesnici Levisham v Severním Yorkshiru (North Yorkshire Moors Railway) natáčení sekvence odehrávající se v rakouských Alpách, kde vlak projíždí rychlostí 60 mil (97 km) za hodinu přes most, který je vyhozen do povětří, jako odkaz na vrcholnou scénu ztroskotání vlaku v němém filmu Generál (1926).
  • Jedná se o druhou spolupráci Toma Cruise, Grega Tarzana Davise, Charlese Parnella a režiséra Christophera McQuarrieho po spolupráci na filmu Top Gun: Maverick (2022). McQuarrie působil jako scenárista a producent.
  • Slavný špionážní hrdina a jeho společnice v malém žlutém evropském autě s nízkým výkonem, které pronásleduje černé vozidlo s vyšším výkonem a převrací se, připomíná Jamese Bonda (Sir Roger Moore) a Melinu Havelock (Carole Bouquet) ve filmu Jen pro tvé oči (1981). Bondův žlutý vůz však byl Citroën 2CV, zatímco Ethanův je Fiat 500.
  • Jedná se o první film z cyklu "Mission: Impossible", který získal nominaci na Oscara.
  • V podobném duchu jako úvodní sekvence s ponorkou ve filmu se v televizním seriálu Mission Impossible z roku 1988 objevila epizoda s názvem "Ponorka", v níž byla ponorka zničena torpédem obsahujícím počítačový virus, který ovlivnil počítačový systém ponorky.
  • Cyrilice na torpédu Sevastopolu (vyslovuje se "udacha") znamená "Hodně štěstí!". Ne tak náhodou je G-O-O-D-L-U-C-K poslední nápovědou uvedenou na šifrovacím stroji na letišti v Abú Zabí.
  • Most, který na konci vyletí do povětří, měl být původně most v Polsku, dokud produkce nezjistila, že se jedná o památkově chráněnou budovu. Místo toho ho postavili ve Velké Británii.
  • Christopher McQuarrie řekl, že se plánuje návrat Aleca Baldwina do role Alana Hunleyho: "Berlín nás volal. Původně měl film začínat tím, že Tom a Alec Baldwin půjdou podél Berlínské zdi. Jdou podél zdi a vy si pomalu uvědomujete, že je to Berlínská zeď. A je to Alec Baldwin, který mluví s Ethanem o svém životě špiona, o tom, jak se stal špionem. Uvědomíte si, že je to on, kdo Ethanovi radí. Vidíte záblesk přátelství těchto dvou postav, které existovalo před Falloutem, a pak střih a Tom stojí u hrobu, který si vyslechl moudrá slova od Aleca, a právě se dívá na náhrobek s nápisem "Hunley". A tato představa Aleca Baldwina jako duchovního průvodce Ethana v jeho paměti byla velmi, velmi ranou myšlenkou příběhu, něco, co mě velmi zajímalo."
  • Po roli Peggy Carter v Marvel Cinematic Universe dostala Hayley Atwell mnoho podobných nabídek, ale všechny odmítla, protože se jí zdály příliš podobné těm, které hrála předtím. Když jí však byla nabídnuta role Grace, změnila názor, protože se jí líbila dvojakost a růst této postavy.
  • Druhý film z roku 2023, ve kterém se odehrává honička centrem Říma, druhý je Rychle a zběsile 10 (2023). V obou filmech se hrdina řítí autem po Španělských schodech ve městě.
  • Prezident Joe Biden a zástupce personálního ředitele Bílého domu Bruce Reed uspořádali v Camp Davidu zvláštní promítání filmu. Reed později poznamenal: "Pokud se [Biden] neznepokojoval tím, co by se s umělou inteligencí mohlo pokazit, už před tímto filmem, viděl spoustu dalších důvodů k obavám." Ať už to byla náhoda, nebo ne, prezident Biden později 30. října 2023 vydal první nařízení svého druhu, jehož cílem bylo stanovit nové standardy pro bezpečnost a zabezpečení UI.
  • Kvůli uvedení filmů Barbie (2023) a Oppenheimer (2023) do kin a silnému udržení filmu Sound of Freedom (2023) o třetím víkendu zaznamenal tento film největší propad tržeb za druhý víkend ze všech filmů série (64,6 %), čímž překonal Mission: Impossible II (2000) (53,3 %) a umístil se o tomto víkendu na čtvrtém místě na domácím trhu.
  • Angela Bassett si měla původně zopakovat svou roli z filmu Mission: Impossible - Fallout (2018), ale problémy s karanténou COVID-19 to vyloučily. Její fotku můžete vidět viset na zdi během schůzky zpravodajské komunity.
  • V době natáčení bylo letiště v Abú Zabí stále ve výstavbě.
  • Obrněné vozidlo řízené Parisem, který pronásleduje žlutý Fiat 500, je Hummer H2 na kolech Black Rhino Armory, která mají jeden nebo dva falešné šrouby, aby vůz vypadal těžší, než ve skutečnosti je.
  • První film z této série po filmu Mission: Abramse a první od Mission: Impossible III (2006), který neprodukovala Abramsova společnost Bad Robot.
  • Bílý make-up Pom Klementieff s černou slzou byl hereččin vlastní nápad.
  • Dlouho předtím, než získala vytouženou roli Paris, trénovala Pom Klementieff bojová umění u Jessena Noviella, trojnásobného mistra světa v karate.
  • Podle Pucka byl Tom Cruise "pěkně naštvaný" a "hlasitě si stěžoval vedení Paramountu" na to, že tento film ve druhém týdnu prohrál v kinech IMAXu s Oppenheimerem (2023). Šéf postprodukce IMAXu Bruce Markoe řekl: "Datování uvedení, zejména u velkých filmů, je běžný problém. Letošní léto je dost přeplněné. Chtěli jsme oba filmy hrát co nejvíce, protože Mise bude v IMAXu skvělý snímek, ale oni [studio], datovali film hned za Oppenheimera. Chtěli jsme je přimět, aby ho přesunuli, aby si vytvořili více času na hraní obou filmů v IMAXu v plném rozsahu, který oba chtěli, ale nevyšlo to. To není naše rozhodnutí - to je rozhodnutí studia." Předpokládá se také, že Cruise a Paramount zůstali u původního data premiéry, aby se vyhnuli blížící se stávce SAG-AFTRA, protože Cruise neúspěšně lobboval u cechu, aby hercům umožnil propagovat filmy během stávky.
  • Jména postav "Briggs" a "Paris" odkazují na původní seriál televize CBS od Bruce Gellera. Než byl nahrazen Peterem Gravesem v roli "Jima Phelpse", byl původním vedoucím IMF "Dan Briggs", kterého hrál Steven Hill. Zatímco "Velký Paris" byl bývalý jevištní kouzelník, který byl rekrutován jako náhrada za "Rollin Hand" Martina Landaua (a kterého hrál Leonard Nimoy po skončení Hvězdného treku).
  • V rámci příprav na hektické jízdní sekvence Hayley Atwell několik týdnů trénovala s koordinátorem kaskadérů Wadem Eastwoodem, který s Tomem Cruisem spolupracoval také na filmech Na hraně zítřka (2014), Mission: Impossible - Národ grázlů (2015), Jack Reacher: Reacher: Nevracej se (2016) atd.
  • Kdykoli je zástupci MMF nabízena práce prostřednictvím nahrané zprávy, hlas vždy začíná oslovením příjmením (Dobrý den, pane Phelpsi/paní Hunt), ale vždy končí oslovením jménem (Hodně štěstí, Jime/ Ethane).
  • Část vrcholné scény filmu se natáčela u jezera Buttermere v britském Lake District a o místo natáčení se musela dělit s nezávislým britským hororem Walking Against the Rain (2022), který rovněž natáčel svou vrcholnou scénu. Tom Cruise dokonce poskytl nezávislému štábu a hercům průlet vrtulníkem, aby je pozdravil.
  • V sekvenci v arabské poušti se Hunt po vstupu do budovy otočí a vystřelí čtyři rány na nepřítele, tyto záběry odpovídají úvodní znělce filmu Mission Impossible.
  • Když se Hunt a Kittridge na začátku filmu setkají, Kittridge použije větu z prvního filmu: "Chápu, že jsi naštvaný.". V tomto filmu Hunt odpovídá: "Nejsem rozrušený." V prvním filmu odpovídá: "Nikdy jsi mě neviděl moc rozčileného".
  • Ve snaze udržet stávající témata svěží a neustále se vyvíjející, začlenil skladatel Lorne Balfe do soundtracku "Top Secret Drum Corps". Poté, co je režisér Christopher McQuarrie a Tom Cruise slyšeli vystupovat na královnině jubileu v roce 2022, naléhali na Balfeho, aby použil charakteristický zvuk bubenického sboru, zejména během úvodních a závěrečných titulků.
  • Francouzská herečka Pom Klementieff měla k dispozici jen málo dialogů, a tak musela své emoce vyjadřovat především gesty. Studovala videa s čápem střevlíkem, protože zjistila, že má jemné, ale hrozivé chování, což je přesně to, co se snažila napodobit v roli tiché, ale smrtící Paris.
  • Film začíná na ruské ponorce a dialogy jsou vedeny v ruštině s anglickými titulky až do slova "Sevastapol", kdy se dialogy změní na angličtinu a krátce poté titulky přestanou. To je podobné jako u filmu Hon na ponorku (1990), kdy ke změně jazyka dialogu dojde u slova "Armageddon". Stejný trik byl použit i ve filmu Valkýra (2008), ve kterém rovněž hraje Tom Cruise a jehož scénář napsal Christopher McQuarrie, kdy Cruise začíná film mluvit německy a pomalu přechází do angličtiny.
  • Esai Morales nahradil Nicholase Houlta, který byl původně obsazen do role padoucha. Hoult byl nucen odstoupit kvůli kolizi s natáčením druhé sezóny seriálu The Great (2020) společnosti Hulu, způsobené probíhající pandemií koronaviru a následným zpožděním produkce.
  • Po skončení natáčení se Pom Klementieff zúčastnila seskoku padákem a Tom Cruise ji doprovodil při iniciačních seskocích.
  • Natáčení začalo v Benátkách ve stejný den, kdy se severní Itálie uzavřela pro COVID-19. Produkce byla narychlo přesunuta do Říma, aby byla opět uzavřena.
  • Henry Czerny se po první misi vrací v roli Eugena Kittridge: Impossible (1996), což z něj dělá nejdéle nepřítomnou postavu, která se do série vrátila.
  • Režisér Christopher McQuarrie zjistil, že Pom Klementieff je na natáčení takovou živelnou silou, že se jí pro její gymnastické schopnosti začalo přezdívat "Pom Cruise".
  • Když se Ethan a Grace poprvé setkají na letišti, Tom Cruise trvá na tom, že kouzelnický trik s oběma polovinami klíče provede prakticky. Navzdory mnoha neúspěšným záběrům se nakonec podařilo dosáhnout požadovaného efektu přímo před kamerou, a to bez větších či menších vizuálních efektů.
  • S délkou 163 minut (2 hodiny 43 minut) se jedná o dosud nejdelší film Mission Impossible, který překonává dosavadní rekord Mission: Impossible - Fallout (2018) s délkou 147 minut (2 hod. 27 min.).
  • Tom Cruise a Cary Elwes spolu hrají poprvé od filmu Dny hromu (1990).
  • Stejně jako v předchozích čtyřech dílech se ve filmu opět objevuje rozsáhlý product placement automobilů a motocyklů BMW. Při dlouhé automobilové honičce v Římě řídí Ethan a Grace každý BMW M5 CS z roku 2022, které je v jednu chvíli zobrazeno bez všech čtyř dveří. Ethan také sjede na motocyklu BMW ze skály v jednom z nejpropracovanějších kaskadérských kousků série.
  • Produkce sedmého a osmého dílu se již nebude natáčet za sebou, jak bylo původně plánováno.
  • Tom Cruise a Ving Rhames jsou jedinými herci, kteří se objevili ve všech sedmi filmech série. Simon Pegg hrál v každém filmu od třetího dílu.
  • Spolu s pokračováním Mission: Impossible - Dead Reckoning - Part Two (2024) budou první Mission: Impossible, které se natáčely výhradně digitálně, na rozdíl od prvních šesti filmů, které se natáčely na 35mm film.
  • S náklady 290 milionů dolarů se jedná o nejdražší misi: Impossible a nejdražší film v kariéře Toma Cruise.
  • Film má za sebou čtyři změny data premiéry. Původně měl být uveden 23. července 2021, ale kvůli zastavení natáčení kvůli pandemii COVID-19 byl odložen na 19. listopadu 2021. Dne 9. dubna 2021 Paramount film odložil na 27. května 2022 a zařadil do něj další připravovaný film Toma Cruise Top Gun: Maverick (2022) na jeho předchozí místo 19. listopadu 2021. Dne 1. září 2021 kvůli obavám z delta varianty COVID společnost Paramount film odložila potřetí, na 30. září 2022, a na jeho místo zařadila Top Gun: Maverick (2022) na své předchozí místo 27. května 2022. Dne 21. ledna 2022 jej Paramount opět odložil na 14. července 2023.
  • Zdá se, že zachovalá parní lokomotiva třídy Britannia (kuriózně převlečená za francouzskou lokomotivu) je zničena pádem ze skály do lomu. Ve skutečnosti se však jedná o speciálně objednanou nefunkční kaskadérskou repliku.
  • Tomu Cruisovi bude v době uvedení filmu do kin 12. července 2023 61 let.
  • Během natáčení ve Velké Británii Tom Cruise údajně nejméně dvakrát vyjel na členy štábu, protože porušili pokyny COVID-19 (tj. stáli méně než dva metry od sebe), což vedlo k odchodu nejméně pěti členů štábu. Jeden z nich byl plný vulgarismů a původně ho zveřejnil americký deník Sun. Některé celebrity, včetně George Clooneyho, Toma Cruise podpořily.
  • V úterý 15. ledna 2019 Tom Cruise prozradil, že původní plánované datum premiéry je stanoveno na rok 2021 a osmý film na rok 2022.
  • Natáčení v Benátkách bylo koncem února 2020 zrušeno kvůli epidemii koronaviru v severní Itálii. Natáčení mělo trvat tři týdny.
  • Od tohoto filmu je Tom Cruise starší než Jon Voight v první Misi: (1996) (Voightovi bylo tehdy 57 let, zatímco Cruiseovi bylo 57 let, když se film začal natáčet, 59 let, když se nakonec dokončil, a 61 let mu bude v době uvedení filmu do kin).
  • Mise, jejíž premiéra je naplánována 27 let po původním filmu: Impossible (1996).
  • Během natáčení v Itálii bylo dvanáct lidí na place pozitivně testováno na COVID-19. V důsledku toho Tom Cruise při obnovení natáčení ve Velké Británii osobně zaplatil ВЈ500 000 za starou výletní loď, na které se herci a štáb mohli izolovat.