Projekt Modrá kniha

77%

Zajímavosti 7

  • Zobrazené roky ignorují skutečnost, že nejprve v roce 1947 byl projekt zkoumání "létajících objektů, které byly neznámé", byl nazván Projekt Sign, to se změnilo o 2 roky později v roce 1949 pod názvem Projekt Grudge a nebyl dán název až do roku 1952 jako Projekt Blue Book.
  • Když se v roce 1952 uskutečnil projekt Modrá kniha, byl to začátek epického popírání všech objektů na obloze. Před rokem 1952 byla pozorování otevřeně zkoumána, diskutovali o nich zkušení piloti, vědci a věrohodní svědci. Zdá se, že se to také shoduje s dopadem filmu "Den, kdy se zastavila Země"(1951) a Brookingsovými zjištěními, že se zdálo, že příkaz mlčet o všech informacích je normou. Věrohodné popření bylo jedinou odpovědí bez ohledu na to, co a kdo zjistil.
  • Tato série představuje druhý televizní seriál s názvem "Project Blue Book" Jack Webb vytvořil původní seriál a jeho společnost ho produkovala. Seriál se také jmenoval "Project U.F.O." a vysílal se na stanici NBC v letech 1978-1979.
  • Dům na začátku druhé epizody, kde žije matka s dětmi, které byly svědky havárie mimozemšťanů, je stejný dům, ve kterém se natáčejí Akta X (Mulderův dům).
  • Doktor Hynek po uzavření projektu Modrá kniha dále uvedl, že mnoho příběhů bylo z projektu vynecháno, a vyzval k dalšímu vyšetřování. Kdysi byl největší bolestí celého projektu, neboť tvrdil, že 20 % příběhů je "nevysvětlitelných konvenčními vysvětleními" neboli "Nevyřešených".
  • Dr. Hynek byl najat, aby vedl projekt Bluebook, protože byl skeptický k tomu, že UFO je skutečné. V době, kdy byl projekt ukončen, změnil své přesvědčení.
  • Dr. J. Allen Hynek pracoval na třech různých projektech amerického letectva týkajících se UFO: Projekt Sign, Projekt Grudge a Projekt Blue Book. Zformuloval klasifikační systém pro hlášení pozorování UFO a mimozemšťanů, který nazval "Blízká setkání". Název filmu Stevena Spielberga Blízká setkání třetího druhu (Close Encounters of the Third Kind, 1977) pochází z Hynkovy práce a kromě toho, že Hynek v tomto filmu působil jako technický poradce, objevuje se v jeho vrcholné scéně jako jeden z vědců.