Hollywood

73%

Zajímavosti 23

  • Holland Taylor je ve vztahu se Sarah Paulson, která hrála jednu z hlavních rolí v American Horror Story, dalším seriálu, který vytvořil a produkoval Ryan Murphy. .
  • Ve scénách odehrávajících se v komisařství Ace Studia je na stěně s hvězdami fotografie Marion Daviesové.
  • Benzínová stanice Golden Tip byla ve skutečnosti čerpací stanice Richfield na adrese 5777 Hollywood Boulevard, která podle knihy Scottyho Bowerse "Full Service" nabízela podobné vybavení mimo rámec knihy.
  • Joe Mantello, který hraje ředitele hollywoodského studia Dicka Samuelse, je sám úspěšnou a vlivnou osobností v jiném segmentu zábavního průmyslu: je jedním z nejžádanějších divadelních režisérů na Broadwayi. Mantello se nejprve proslavil jako herec (mimo jiné v původní broadwayské inscenaci přelomové hry "Andělé v Americe", která získala Pulitzerovu cenu), ale v polovině 90. let se z herectví přeorientoval (i když ne výhradně) na režii. Za režii získal dvě ceny Tony: v roce 2003 za hru "Take Me Out" a v roce 2004 za muzikál "Assassins". Jeho zdaleka nejúspěšnějším režijním počinem byl muzikál "Wicked" z roku 2003; jeho inscenace zůstala nepřetržitě na Broadwayi, na zájezdech a v divadlech po celém světě až do uzavření všech živých divadel během pandemie v roce 2020. V roce 2015 řekl producent Wicked Marc Platt časopisu "The Wrap", že Wicked má celosvětově vyšší tržby než jakýkoli jiný jednotlivý film, který kdy studio Universal vyprodukovalo v jakémkoli médiu: vyšší než jakýkoli film ze sérií "Jurský park" nebo "Rychle a zběsile"; vyšší než blockbustery jako "E.T." nebo "Čelisti". To znamená, že ačkoli je méně pravděpodobné, že bude znám široké veřejnosti, než by byl podobně úspěšný filmový režisér, Mantello je svým způsobem velikánem zábavního průmyslu (v roce 2018 ho New York Times nazvaly "neviditelným kouzelníkem Broadwaye"). Mantello dvakrát režíroval svého "hollywoodského" hereckého kolegu Jima Parsonse (Henry Willson) v divadelních hrách: v roce 2015 ve hře "An Act of God" a v roce 2018 ve hře "The Boys in the Band" (kterou Mantello režíroval i jako film, v němž Parsons rovněž účinkoval) a společně si zahráli jak v divadelní inscenaci z roku 2011, tak ve filmu Ryana Murphyho The Normal Heart (2014). Mantello také režíroval hru Eve Enslerové "The Vagina Monologues"; Enslerová je nevlastní matkou Dylana McDermotta (Ernie West) a v rotujícím obsazení se objevila Holland Taylorová (Ellen Kincaidová).
  • Mezi skutečné hvězdy, které jsou zde zmíněny nebo krátce vyobrazeny, patří Gloria Swanson, Marion Davies, Rosalind Russell, Joan Crawford, William Haines, Robert Montgomery, Edmund Gwenn, Susan Hayward, Laurence Olivier, Loretta Young, Celeste Holm, Marjorie Main, Gregory Peck, Mary Pickford, Clark Gable, Carole Lombard, Noel Coward a Charlie Chaplin.
  • V tomto seriálu se objevuje jedna držitelka Oscara, Mira Sorvino, a pět držitelů ceny Emmy: Darren Criss, Holland Taylor, Jim Parsons, Rob Reiner a Queen Latifah.
  • Po společné práci na filmu The Assassination of Gianni Versace (2018) řekl Ryan Murphy Darrenu Crissovi, že chce, aby jeho další projekt byl "mladým, nadějným dobovým filmem".
  • Holland Taylor hrál již dříve v jiném komediálně-dramatickém seriálu o zlatém věku Hollywoodu, The Lot (1999). Taylor hrála Letitii DeVineovou, která byla složeninou legendárních drben ze showbyznysu Heddy Hopper a Louelly Parsons.
  • Čtvrtá spolupráce Darrena Crisse a Ryana Murphyho po seriálech Glee, American Horror Story a American Crime Story.
  • Jackův kostým byl inspirován především Jamesem Deanem a Marlonem Brandem.
  • Ace Studios, fiktivní hollywoodské studio, které se v tomto seriálu objevuje, je zjevně vytvořeno podle vzoru Paramountu, a to až do té míry, že scény s castingem komparzistů Ace Studios se natáčejí u ikonické brány studia Paramount (která byla také památnou lokací pro natáčení interního hollywoodského filmu noir Sunset Blvd. (1950)). Ace Studios nese jméno svého šéfa Ace Amberga, jehož jméno je rovněž odkazem na Paramount Studios: slovníková definice slova "ace" je "ten, kdo v něčem vyniká; člověk na vrcholu", zatímco německé příjmení Amberg lze doslova přeložit jako "na hoře". Jeho jméno a příjmení dohromady tedy doslova znamenají "člověk na vrcholu hory" - jinými slovy "paramount".
  • Při hledání odkazů na dobové líčení a kostýmy se tým opíral především o rozsáhlou sbírku fotografií George Hurrella. Hurrell byl nejslavnějším hollywoodským portrétním fotografem zlatého věku Hollywoodu.
  • Jim Parsons má hnědé čočky. Jeho oči jsou přirozeně modré.
  • Henry Willson vypráví příběh Williama Hainese. Haines hrál ve filmech v letech 1922-1934, tedy v éře mluveného filmu. V letech 1926-1932 byl Haines hlavní kasovní hvězdou společnosti MGM. Jak Willson zmiňuje při vyprávění Hainesova příběhu Royovi/Rockovi, Haines byl v roce 1933 zatčen za sex s jiným mužem, a když mu Louis B. Mayer nařídil, aby uzavřel fingovaný sňatek se ženou, Haines raději v roce 1934 odešel od MGM a od filmu úplně. Stal se významným návrhářem interiérů pro hvězdy a od roku 1926 až do Hainesovy smrti v roce 1973 žil se svým dlouholetým milostným partnerem Jimmiem Shieldsem. V klasickém filmovém muzikálu Zpívání v dešti (Singin' in the Rain) z roku 1952, který pojednává o přechodu hvězd němého filmu na mluvený, je zmínka o Hainesovi; poté, co se hlavní hrdinové zúčastní neúspěšné předpremiéry svého filmu The Dueling Cavalier, je ve vestibulu kina plakát s reklamou na němý film Lovey Mary, na němž je výrazně uvedeno jméno Williama Hainese.
  • Při přípravě na svou roli Weaving využila svého otce, který má doktorát z filmu noir. Sledovala také filmy ze čtyřicátých let a dokumentární filmy zaměřené na ženy z tohoto období.
  • Kostýmy byly silně ovlivněny kostýmním návrhářem Adrianem z počátku 20. století a sérií slavných fotografií ze 40. let, které pořídil mladý Stanley Kubrick.
  • Během prvních diskusí o této postavě Ryan Murphy popsal Claire jako "pavouka". Weaving spolupracoval s týmem kostýmních návrhářů na tom, aby Claiřin šatník působil hmyzím dojmem - spousta červených a černých odstínů a tečkovaných vzorů.
  • Původní pozemek studia Paramount Pictures slouží jako fiktivní "Ace Studios", včetně ikonické Bronsonovy brány postavené v roce 1926, kde se natáčely i mnohé scény z filmu Sunset Blvd. (1950), a Production Park, kde se v okolních budovách nacházely šatny hvězd, produkční a režisérské budovy.
  • Přibližně polovina všech kostýmů na plátně byla vyrobena ručně.
  • Henry Willson, dravý agent, kterého v tomto seriálu ztvárnil Jim Parsons, byl od konce 30. do 60. let 20. století skutečným agentem a hollywoodským zprostředkovatelem moci. Ačkoli měl i několik klientek, nejvíce proslul zastupováním mladých, pohledných mužů, které osobně překřtil na ultra mužná umělecká jména: Z Roye Scherera Fitzgeralda se stal Rock Hudson, z Arthura Geliena Tab Hunter, z Orisona Whippla Hungerforda Ty Hardin, z Francise Timothyho McCowna Rory Calhoun atd. Willson byl skrytý homosexuál; ačkoli ne všichni jeho klienti byli homosexuálové, v Hollywoodu se proslavil zvláštní schopností formovat mladé homosexuály v heterosexuální hollywoodské herce. Na mnoho osobností Hollywoodu si vedl databázi vyděračských materiálů a někdy je využíval ve svůj prospěch nebo ve prospěch svých klientů, a to i na úkor jiných klientů. Například když v roce 1955 hrozilo, že časopis Confidential odhalí, že Rock Hudson je gay, Willsonovi se podařilo tuto zprávu ututlat tím, že vyměnil skandální informace o dvou méně známých hvězdách ze svého seznamu, Hunterovi a Calhounovi. Willson také zařídil, aby Hudson uzavřel "levandulový sňatek" s Willsonovou recepční Phyllis Gatesovou, a tím ještě více potlačil zvěsti o Hudsonově homosexualitě. Hudson zastupoval Willsona až do poloviny šedesátých let, tedy dlouho poté, co přestal být v Hollywoodu vlivným; když ho Hudson propustil, Willson, chronický alkoholik, mu vyhrožoval, že se pomstí tím, že mu chrstne kyselinu do obličeje. Přesto Hudson v průběhu let občas poskytoval stále chudšímu Willsonovi finanční podporu a nakonec mu daroval 20 000 dolarů (v roce 2020 v hodnotě přes 130 000 dolarů). Willson zemřel v roce 1974 na cirhózu jater.
  • Každá postava měla specifickou barevnou paletu, podle které se řídily její kostýmy - Archie (Jeremy Pope) často nosí zlaté odstíny a Raymond (Darren Criss) nosí spoustu růžových odstínů.
  • Samara Weaving, která hraje Claire Wood, se zúčastnila konkurzu na tajný projekt bez názvu a dostala k přečtení scénu z filmu Někdo to rád horké z roku 1959. Při čtení se předvedla jako Marilyn Monroe a o dva měsíce později se dozvěděla, že získala angažmá v seriálu Ryana Murphyho.
  • Holland Taylorová poslala kostýmním návrhářkám Lou Eyrich a Sarah Evelyn fotografie své matky z 30. a 40. let, aby jí pomohly s výzkumem. Ty nakonec vytvořily repliky některých věcí, které nosila pro Taylorovu postavu slečny Kincaid.