Zpřítomnělí

77%

Zajímavosti 4

  • V první scéně, kdy se Krista Kosonen probudí v posteli, jí musely být do podpaží přidány umělé vlasy, aby vypadala spíše jako štítonoška z doby Vikingů.
  • V úvodních titulcích je záběr na graffiti s nápisem: "Beforeigners go home". Pod ním je graffiti s nápisem: "Ok, men vordan?" To je špatně napsaný norský výraz pro "ok, ale jak?".
  • Tore Hund (nebo Thorir Hundr), kterého hraje Stig Henrik Hoff, je v Norsku rozporuplnou postavou. V průběhu staletí byl považován za zlotřilou postavu kvůli své pohanské vzpouře proti křesťanskému králi Olafu Haraldssonovi, který je norským národním světcem, a jeho zabití. Od 19. století však sílí hnutí Norů, kteří Toreho považují za jednoho z největších norských hrdinů a symbol odporu proti autoritářské vládě. V čele tohoto hnutí stojí především lidé ze severního Norska (odkud Tore pocházel), kteří jsou obvykle skeptičtí vůči politické moci soustředěné v jižním Norsku, a také různá pohanská hnutí. Na Toreho rodném ostrově Bjarkøy byla na jeho počest vztyčena socha.
  • Finská herečka Krista Kosonen (Alfhildr EnginnsdГіttir) nemluví norsky a pro roli se musela naučit říkat své repliky se správnou výslovností a také ve staroseverštině a staroslověnštině.