Spiknutí proti Americe

70%

Zajímavosti 5

  • Seriál se odehrává od června 1940 do listopadu 1942.
  • Morganu Spectorovi byla role Hermana nabídnuta přímo, protože se působivě zúčastnil konkurzu do předchozího seriálu Davida Simona The Deuce (2017).
  • Použitý "Spirit of St. Louis" je 100% přesnou leteckou kopií původního letounu Ryan NYP, kterou postavili dobrovolníci na letišti Old Rhinebeck Aerodrome v Red Hooku ve státě New York (s technickou pomocí Národního muzea letectví a kosmonautiky, kde se nachází originál "N-X-21"). Létající kopie se objevuje od května do října na víkendových leteckých show "Pioneers of Aviation" na letišti.
  • Philip Roth, jeden z nejuznávanějších amerických spisovatelů a autor románu, podle něhož je tento seriál natočen, skutečně vyrůstal ve čtvrti Weequahic v Newarku, stejně jako fiktivní rodina Levinových. A v souladu s hlavními postavami seriálu se Rothův otec jmenoval Herman, jeho matka byla Elizabeth (známá jako Bess) a měl staršího bratra jménem Sanford, zkráceně Sandy. Roth se narodil v roce 1933 a v době této představy by mu bylo sedm let. Roth, který zemřel v roce 2018 ve věku 85 let, byl někdy označován jako "Bard z Newarku". Kromě této série bylo podle jeho románů natočeno nejméně sedm celovečerních filmů.
  • Přestože se jedná o fiktivní příběh, je v něm použito přesných dobových obrazů; například Charles A. Lindbergh byl ve skutečnosti velmi antisemitský. Lindbergh byl vůdcem hnutí America First, které vzniklo v roce 1940 poté, co Adolf Hitler napadl Polsko, a věřil, že USA by měly ve druhé světové válce zaujmout neutrální postoj. V roce 1939 byl citován v časopise Readers Digest: "Mír a bezpečnost můžeme mít jen tak dlouho, dokud se spojíme, abychom uchránili to nejcennější, co máme, naše dědictví evropské krve, jen tak dlouho, dokud se budeme chránit před útokem cizích armád a rozmělňováním cizími rasami". Věřil v eugeniku, v to, že Německo má "židovský" problém, a byl blízkým přítelem Henryho Forda, dalšího známého antisemity.