The Grizzlies

74%

Zajímavosti 13

  • Kytarová píseň ve filmu je "ocean" od Johna Butlera.
  • Premiéra filmu se uskutečnila v září 2018 na festivalu TIFF v Torontu.
  • Na soundtracku k filmu se podílela největší jména inuitské hudby, včetně Tanyi Tagaq, The Jerry Cans a Silla + Rise, ale tvůrci filmu využili projekt také jako příležitost pro začínající umělce ze severu ke spolupráci se špičkovými producenty - mezi nimi je i DJ Shub, producent nominovaný na cenu Juno, dýdžej z kmene Mohawk, který produkoval doprovodné skladby pro inuitské hiphopové umělce Hyper-T, 666God, Nelsona Tagoona a MisterLee. Umělci odjeli na týden do Toronta, kde nahrávali s inženýrem Jasonem "Metalem" Donkersgoedem (známým díky spolupráci s Drakem, Madonnou, The Weekndem, k-os a dalšími).
  • Před oficiálním uvedením filmu do kin absolvovali tvůrci a několik herců turné po odlehlých severských komunitách, kde se film Grizzlies promítal v místních komunitních prostorách. Zejména producentka Stacey Aglok MacDonaldová z toho byla nadšená, ale zároveň nervózní, zejména když přišel čas promítat film v jejím rodném městě. Film se setkal s příznivým přijetím a pro mnohé diváky byl emotivním zážitkem.
  • Stacey Aglok MacDonaldová, producentka filmu, pochází z Kugluktuku a byla studentkou střední školy těsně před vznikem týmu Grizzlies, kdy byly sebevraždy mladistvých velmi rozšířené. Později se vrátila jako suplující učitelka, když byl tým v plném proudu, a říká, že rozdíl byl jako den a noc.
  • Většina filmu se natáčela v Nunavutu, konkrétně v Niaqunnguutu a Iqaluitu. To byl významný výkon, protože bylo nutné dopravit vybavení a zásoby a vyškolit místní obyvatele, aby obsadili klíčové role ve štábu. S natáčením v Arktidě je spojeno mnoho problémů, včetně nutnosti dopravit veškeré vybavení a štáb letecky. K dalším výzvám se přidala i nedostatečná potravinová bezpečnost na severu, ale natáčení na severu bylo pro filmaře nesmírně důležité.
  • Mnoho původních hráčů Grizzlies se s tvůrci filmu podělilo o své příběhy a jejich zkušenosti se staly základem filmu. Filmaři proto těmto hráčům film nejprve promítli, a to přímo na střední škole v Kugluktuku, kde příběh začal.
  • Téměř každá postava ve filmu je založena na skutečné osobě a téměř každá scéna je něčím, co se skutečně stalo. Výjimkou je chlapec, který zemře sebevraždou.
  • Mnozí z hlavních herců nikdy předtím nehráli. Do konkurzu se přihlásilo více než 600 mladých lidí z více než 25 komunit v Nunavutu a Severozápadních teritoriích. Více než 60 mladých Inuitů pak bylo pozváno na workshopy Arctic Youth Performing Arts, kde se vzdělávali v herectví, filmové tvorbě a inuitském bubnování, hrdelním zpěvu a práci s maskami. Mnozí z herců filmu byli vybráni z této skupiny a pocházejí z komunit jako Kugluktuk, Iqaluit, Igloolik, Arviat, Rankin Inlet, Inuvik, Frog Lake, Gjoa Haven, Pangnirtung, Sanikiluaq a Yellowknife.
  • Jack Anawak, muž v letadle, který vypráví, že v Arktidě žije už 6 000 let, dříve působil jako člen parlamentu za Nunavut a byl zvláštním poradcem premiéra.
  • Téměř dvě desetiletí po svém vzniku program Grizzlies pokračuje dodnes.
  • Navzdory hlubokým problémům, kterým museli v dětství a mládí čelit, se inuitští hráči, kteří inspirovali The Grizzlies, stali vůdčími osobnostmi ve svých komunitách - ve vládě, v oblasti vymáhání práva, ve sportu, ve správě půdy, ve vzdělávání a dalších oblastech.
  • Tvůrci filmu zapojili Inuity do všech aspektů natáčení filmu The Grizzlies. Tímto způsobem by film nejen reprezentoval inuitskou zkušenost, ale mohl by také poskytnout tréninkovou půdu pro inuitské a domorodé filmaře, kteří by mohli pokračovat v natáčení vlastních filmů. Placený mentoringový program přizval k účasti inuitské herce, členy štábu, hudebníky a další tvůrčí spolupracovníky a nakonec více než 91 % herců a více než 33 % členů štábu tvořili Inuité nebo domorodí obyvatelé.