Nestřílejte

75%

Zajímavosti 4

  • Herec Mo Bakker hraje devítiletého Davida Van de Steena, zatímco Moův skutečný bratr Kes Bakker hraje roli dvanáctiletého Davida.
  • Stijn Coninx pracoval na filmu sedm let společně s Davidem van de Steenem, jedním z přeživších členů gangu Nijvel (Brabantští vrazi). Van de Steen důkladně schválil obsazení Jana Decleira do role svého dědečka Alberta (přezdívaného "Petje"), který byl ve skutečnosti svědkem části útoku na obchodní dům Delhaize, k němuž došlo přes ulici. Později provedl několik vlastních vyšetřování, ale obdržel dopisy se zastřeným varováním, aby přestal kopat. Přestože dědeček zemřel dlouho před premiérou filmu, na smrtelné posteli ho potěšilo, že se chystá film.
  • Tento film je rekonstrukcí skutečného příběhu krvavého přepadení obchodního domu Delhaize v Aalstu (Belgie) 9. listopadu 1985, které bylo posledním a nejbrutálnějším útokem gangu Nijvel. Přeživší David van de Steen, kterému bylo v době střelby devět let, byl každý den na place, aby byla zajištěna maximální autenticita.
  • Film vychází z knihy "Nestřílejte, to je můj táta" ("Niet schieten, dat is mijn papa") Davida van de Steena, jednoho ze zraněných, kteří přežili útok na obchodní dům Delhaize v Aalstu (Belgie) 9. listopadu 1985, který je ve filmu zachycen. Název knihy byl tím, co jeho sestra během útoku plakala.