Záchranáři L. A.

79%

Zajímavosti 18

  • V seriálu se policista Grant několikrát zeptá, zda má někdo zbrojní průkaz. Stát Kalifornie nevyžaduje k nákupu nebo vlastnictví zbraně licenci, pouze prověření.
  • Losangeleský šerifský úřad dohlíží na neobsazené území okresu Los Angeles, dvaačtyřicet smluvních měst a největší vězeňský systém v zemi. S více než patnácti tisíci zaměstnanci a ročním rozpočtem 3,6 miliardy dolarů vede šerif jeden z největších orgánů činných v trestním řízení ve Spojených státech.
  • S.I.S. (Special Investigative Section) byla založena v roce 1965 a tvoří ji "smetánka", detektivové, kteří dosáhli nejvyšší úrovně výkonnosti v oboru. Tato taktická sledovací jednotka je mobilní jednotkou vyšetřujících policistů, kteří pomáhají ostatním oddělením při pátrání po aktivních a známých zločincích. Vedle únosů a bankovních loupeží předávají divizní detektivové své neřešitelné případy S.I.S., když mají podezřelého - ale žádné důkazy. S.I.S. se zaměřuje na podezřelé, které ostatní detektivní oddělení označila za obvyklé pachatele, a pomocí svých sledovacích technik se ujišťuje, že bude na místě, aby podezřelého dopadla při páchání trestného činu. tato elitní složka losangeleské policie působí tak, aby z ulic odstranila tvrdé zločince. Jejich speciální dovednosti se uplatnily v některých z nejznámějších případů v historii Los Angeles, jako byl Abecední atentátník a Škrtič z Hillside, a v nedávné době také v případě vraždy syna Billa Cosbyho Ennise.
  • Mezi obrazovky (často používané zdroje v dosahu ruky), na které dohlíží dispečer 9-1-1 , známé také jako pracovní stanice pro příjem hovorů, patří např: Mapa polohy (zahrnuje funkce GIS a GPS/AVL, které mohou lokalizovat volajícího a první zasahující osobu; GIS je zkratka pro geografické informační systémy; GPS je zkratka pro globální polohový systém; AVL je zkratka pro automatické určování polohy vozidel)Dispečerská činnost (počítačem podporovaný dispečink nebo CAD)Seznam volání (nastavení fronty volání může rozlišit tísňová volání od netísňových volání pro rychlejší reakci na kritická volání)Rádiové dispečerské konzolyDatabáze ošetření první pomoci
  • Oliver Stark 31. ledna 2018 na Twitteru potvrdil, že první série seriálu 9-1-1 (2018) bude mít navzdory objednávce 13 epizod pouze 10 epizod.
  • Postava Jennifer Love Hewitt (Maddie Kendall) pláče téměř v každé epizodě.
  • V květnu 2023 byl seriál zrušen stanicí Fox a obnoven pro sedmou sérii na ABC.
  • Přidělení policejního radiovozu: L: hlídková jednotka s jedním policistou. ("Lincoln"); ("X" nebo "T" jednotky používají písmeno "L", které následuje za běžným služebním písmenem, pokud je to vhodné): dopravní dozorce, jednotky TL obvykle nesou hodnost seržanta.
  • Ve druhém díle Hen pozve Athenu na hasičskou stanici a řekne posádce, že má rodinné problémy a potřebuje trochu TLC (Tender Loving Care). V téže epizodě lze při řízení hlídky Athénou poslouchat píseň TLC No scrubs. Jindy zase Athena říká Buckovi, aby se nehonil za Vodopády, což je jasný odkaz na Vodopády od TLC.
  • Pokaždé, když se děj epizody týká toho, jak jedna z hlavních postav našla svou kariérní cestu, je epizoda nazvána křestním jménem této postavy, za kterým následuje slovo začíná. Například díl 2.9 má název Slepice začíná, díl 2.12 má název Komín začíná, díl 3.7 má název Athena začíná, díl 3.15 má název Eddie začíná a díl 4.5 má název Buck začíná.
  • Slovní zásoba: Operátor tísňové linky (EBO) - přijímá a zpracovává telefonické žádosti občanů. Dispečer tísňového volání musí činit samostatná rozhodnutí, která ovlivňují bezpečnost policistů a společnosti, což zahrnuje určení naléhavosti přijatých žádostí a vhodných opatření. Dispečer tísňové linky 911 má v průměru 75-250 hovorů za směnu. koordinátor komunikace úřadu (BCC) - dohlíží a monitoruje veškerou činnost v určeném policejním úřadu, včetně naléhavých situací v terénu a mimořádných událostí policistů. Navazuje spojení s externími agenturami. radiotelefonní operátor (RTO) - Dispečuje hlídkové jednotky pomocí vysílačky, digitálního terminálu a dalších metod podle naléhavosti požadavků na službu. Jeden operátor může mít na starosti až 50 jednotek. Pomocný telefonní operátor (ATO)- Zpracovává poplachová volání, volání externích agentur a také žádosti jednotek v terénu o další informace nebo zdroje.Okamžitý záznamník (IRR) - Záznam zvuku z telefonu a vysílačky, který umožňuje uživatelům přehrávat rozhovory za chodu.Národní dopravní systém (NTS) - je síť radioamatérů sponzorovaná Americkou radioreléovou ligou za účelem předávání zpráv po celých USA a Kanadě. CL může signalizovat, že stanice odchází nebo opouští vysílání, a nebude naslouchat dalším voláním. CL se vysílá po závěrečné identifikaci.F - FemalePR - Person ReportingANI - Automatická identifikace čísla
  • V hasičském žargonu se termíny Alfa, Bravo, Charlie, Delta používají k označení stran konstrukce. "Alfa" označuje přední stranu konstrukce "Bravo" označuje levou stranu konstrukce, "Charlie" označuje zadní stranu konstrukce "Delta" označuje pravou stranu konstrukce.
  • Číslo odznaku Atheny Grantové je 1275, což je odkaz na dálnici I-275, která prochází rodným městem Angely Bassettové, St.Petersburg na Floridě. Číslo Grantové jednotky je 727-L-30; 727 je telefonní předvolba St. Petersburgu.
  • I když to v době vysílání nebylo veřejnosti prozrazeno, Connie Brittonová měla vždy podepsat smlouvu pouze na první sezónu, protože se po Nashvillu nechtěla zavázat ke smlouvě na více sezón. Udělala to v podstatě jako laskavost spolutvůrci seriálu Ryanu Murphymu, se kterým ráda spolupracuje.
  • Jedna z epizod začíná svatební oslavou, která skončila katastrofálním zřícením budovy, kde se pod tíhou všech účastníků oslavy propadla podlaha (Point of Origin (2018)). Tento příběh vychází ze skutečné události, ke které došlo v Izraeli, kde 24 lidí přišlo o život v důsledku propadnutí podlahy kvůli špatným nebo nevhodným stavebním materiálům použitým při stavbě.
  • Po dvou odvysílaných epizodách stanice Fox obnovila vysílání seriálu 9-1-1 (2018) pro druhou sezónu, což bylo oznámeno 16. ledna 2018.
  • Než Oliver Stark dostal roli v seriálu 9-1-1 (2018), zvažoval, že skončí s herectvím a stane se hasičem.
  • Jennifer Love Hewitt (Maddie Buckley Kendall) a Brian Hallisay (Doug Kendall) jsou ve skutečném životě manželé a mají tři děti. Dříve také hráli jako manželé v seriálu The Client List (2011).