Obhájce nevinných

75%

Zajímavosti 12

  • Když Johna McMilliana u soudu odvádějí dva policisté v poutech, jedno pouto mu sundají.
  • EPILOG: "Bryan Stevenson bojuje za chudé, uvězněné a odsouzené již více než 30 let. Spolu se svými právníky z Iniciativy za rovnou spravedlnost dosáhl zmírnění, zrušení nebo propuštění více než 140 vězňů odsouzených k trestu smrti. Eva Ansleyová nadále řídí činnost EJI, kde od roku 1989 koordinuje a rozvíjí právní služby pro vězně odsouzené k smrti. Herbert Richardson je jedním z více než 65 osob, které byly v Alabamě od roku 1983 popraveny a z nichž většina nemohla získat odpovídající právní pomoc. Bryan a Walter McMillian zůstali blízkými přáteli až do Walterovy smrti v roce 2013, kdy zemřel na počínající demenci. Roky strávené v cele smrti ho tížily až do konce. V roce 1986 byl Anthony "Ray" Hinton odsouzen za dvojnásobnou vraždu, a to téměř výhradně na základě chybné balistické zprávy. Státní zástupce prohlásil, že Rayovu vinu poznal pouhým pohledem. Bryan nakonec Rayův případ předložil Nejvyššímu soudu USA a vyhrál. V roce 2015 byl pan Hinton po téměř 30 letech v cele smrti za zločin, který nespáchal, propuštěn na svobodu. Na každých devět lidí, kteří byli v USA popraveni, připadá jeden člověk odsouzený k trestu smrti, u něhož byla prokázána nevina a byl propuštěn, což je šokující míra chybovosti." Po 30 letech strávených ve vězení byl Ralph Myers v roce 2017 propuštěn. Tom Tate zůstal šerifem okresu Monroe 32 let, až do svého odchodu do důchodu v roce 2019. Po Walterově propuštění byl šestkrát znovu zvolen. V roce 1993 nové vyšetřování potvrdilo nevinu Waltera McMilliana a usvědčilo bělocha, o němž se pevně věřilo, že zavraždil Rondu Morrisonovou. Nikdy však nebylo vzneseno žádné obvinění."
  • Bílí obyvatelé Monroevillu se chlubí tím, že je rodným městem Harper Lee a inspirací pro fiktivní město z knihy To Kill a Mockingbird. Zajímavé je, že Leeová ve své první předloze (později vydané pod názvem Go Set a Watchman v roce 2015) vykreslila zcela jiného Atticuse Finche a dospělou Scout, která kvůli rasismu opustila Alabamu.
  • Přidat k citátům "Každý z nás je víc než to nejhorší, co jsme kdy udělali. Jsem přesvědčen, že opakem chudoby není bohatství, opakem chudoby je spravedlnost. A konečně jsem dospěl k přesvědčení, že skutečným měřítkem naší oddanosti spravedlnosti, férovosti a rovnosti nemůže být to, jak se chováme k bohatým, váženým a privilegovaným z nás. Skutečným měřítkem našeho charakteru je to, jak se chováme k chudým, znevýhodněným, obviněným, uvězněným a odsouzeným."
  • Brie Larson měla mít původně ve filmu větší roli. Její role byla zkrácena kvůli jejím závazkům v jiných filmech.
  • Monroeville se pyšní tím, že je rodným městem Harper Leeové a inspirací pro fiktivní město v románu To Kill a Mockingbird. V této knize se šerif jmenuje Heck Tate. V Monroeville se jmenuje Tom Tate.
  • Na motivy knihy "Just Mercy" od Bryana Stevensona.
  • Scéna se zátarasy neměla být noční. Filmový štáb se kvůli bouřkám zdržel téměř o čtyři hodiny, což posunulo natáčení na noční dobu.
  • V rozhovoru s Michaelem B. Jordanem v pořadu "All Things Considered" rozhlasové stanice National Public Radio 21. listopadu 2018 Jordan řekl, že film Spravedlivé slitování (2019) byl jeho prvním filmem, který natočil s jezdcem inkluze. Řekl: "Vypadalo to a působilo to jako kulisa, kterou jsem vždycky chtěl mít." A dodal, že to je skvělý film.
  • V jedné scéně sedí Bryan a Eva na břehu řeky Alabamy a pozorují, jak kolem nich proplouvá rekonstrukce říční lodi z 19. století (Harriott). Bryan říká Evě: "Nikdo si nechce vzpomenout, že právě sem byly dopraveny tisíce zotročených lidí, kteří se promenádovali po ulici, aby byli prodáni. Deset mil odsud byli černoši vytahováni z domovů a lynčováni a nikdo o tom nemluví." To je narážka na skutečnost, že několik let poté, co se tento film odehrává, v průběhu roku 2000, Stevensonova organizace Equal Justice Initiative rozšířila své poslání; ačkoli nadále poskytuje právní obhajobu a zastání vězňům v celách smrti, dětem ve věznicích pro dospělé, lidem, kteří byli neprávem odsouzeni, a dalším, kteří potřebují obhajobu, začala také připomínat historii otroctví a lynčování v Americe. V dubnu 2018 otevřela EJI dvě nová zařízení. Jedním z nich bylo Muzeum odkazu: Od zotročení k masovému věznění, muzeum umístěné v bývalém skladišti, kde byli černoši zotročováni, v centru Montgomery v Alabamě. Druhým byl Národní památník míru a spravedlnosti, věnovaný odkazu zotročených černochů a lidí terorizovaných a zavražděných lynčováním. EJI také spolupracuje s komunitami na instalaci historických značek, které připomínají lynčování v minulosti těchto měst.
  • V červnu 2020 jej společnost Warner Bros. nabídla k bezplatnému zapůjčení na streamovacích službách v reakci na protesty proti smrti George Floyda a pohoršení nad policejní brutalitou.
  • 6. ledna 2020 si společnost Microsoft Corporation pronajala 32 kin AMC Cinemas po celých Spojených státech a nabídla všem zaměstnancům v USA placené volno a lístky do kina, aby se mohli zúčastnit soukromého promítání filmu Just Mercy.