Malé ženy

76%

Zajímavosti 46

  • Zařazeno mezi 1001 filmů, které musíte vidět, než zemřete, vydaných Stevenem Schneiderem.
  • Bylo natočeno pět amerických filmových verzí "Malých žen". V roli tety Marchové byla nejstarší Mary Wickesová ve svých čtyřiaosmdesáti letech ve filmu Malé ženy (1994); Meryl Streepová a Julia Hurleyová ve filmu Malé ženy (1918) a ve verzi z roku 2019 měly obě sedmdesát let; Lucile Watsonové ve filmu Malé ženy (1949) bylo šedesát devět let, zatímco Edna May Oliverová ve filmu Malé ženy (1933) byla nejmladší ve svých padesáti letech. Ve dvou televizních verzích - Malé ženy (1978) a Malé ženy (2017) - hrály Greer Garsonová ve věku sedmdesáti čtyř let a dáma Angela Lansburyová ve věku devadesáti dvou let (čímž se Lansburyová stala nejstarší představitelkou tety Marchové ve filmu i v televizi).
  • Jedná se o druhou verzi Malých žen, která byla po filmu Malé ženy (1933) nominována na Oscara za nejlepší film a nejlepší adaptovaný scénář. Jedná se také o druhou verzi Malých žen, která získala nominaci na Oscara za nejlepší ženský herecký výkon, nejlepší kostýmy a nejlepší hudbu/originální hudbu po filmu Malé ženy (1994). Díky vítězství Oscara za nejlepší kostýmy se jedná o třetí Malé ženy, které získaly Oscara (a pokaždé v jiné kategorii). Malé ženy (1933) získaly cenu za nejlepší adaptovaný scénář a Malé ženy (1949) cenu za nejlepší výtvarné ztvárnění - dekorace.
  • Když Meg vstupuje na debutantský ples a diskutuje o tom, že má jen jedny šaty, všechny dámy mají vlasy nahoru, zatímco Meg je jediná s rozpuštěnými vlasy.
  • Saoirse Ronanová a Meryl Streepová se v roce 2018 ucházely o mnoho cen pro nejlepší herečky, včetně Oscara, za své hlavní role ve filmech "Lady Bird" (2017) a "Akta Pentagon: Skrytá válka" (2017), ale obě prohrály s Frances McDormandovou za hlavní roli ve filmu "Tři billboardy kousek za Ebbingem" (2017).
  • Prolog: "Měl jsem spoustu starostí, tak píšu veselé příběhy." Louisa May Alcottová
  • Saoirse Ronan ztvárnila roli Jo March již podruhé, a to jednu z ikonických rolí Katharine Hepburnové (titulní postavu ztvárnila ve filmu "Marie, královna skotská" (2018)). S Winonou Ryder, která hrála Jo ve filmu Malé ženy (1994), ji pojí i společné pouto. Ronanová si také zahrála Abigail Williamsovou v broadwayském obnoveném představení "The Crucible" (2016), tedy stejnou roli, jakou ztvárnila Ryderová ve filmu Čarodějky ze Salemu" (1996).
  • Producentky Denise Di Novi a Robin Swicord (obě produkovaly tento film) pracovaly také na filmu Malé ženy (1994). V této verzi Di Novi opět působila jako producentka, zatímco Swicord napsal scénář a podílel se na produkci.
  • Věkové pořadí sester Marchových je následující: Meg (Emma Watson), Jo (Saoirse Ronan), Beth (Eliza Scanlen) a Amy (Florence Pugh). Ve skutečnosti je Eliza Scanlen o tři roky mladší než Florence Pugh. Jejich narozeniny dělí tři dny.
  • Kameraman musel hodně spoléhat na trikové fotografie, speciální objektivy a nucenou perspektivu, aby zastřel skutečnost, že Timothée Chalamet měří pouhých 180 cm.
  • Mezi záběry tety March a Amy v evropském kočáře se Meryl Streepová náhodně zmínila, že má chuť na hranolky. O několik minut později jí a zbytku štábu přinesl asistent produkce hranolky od Wendy. Timothée Chalamet si pořídil selfie se Streepovou, Gretou Gerwigovou a Florence Pughovou v plném kostýmu, jak jedí hranolky Wendy's, která se rychle stala virální na internetu.
  • Na scénáři pracovala Sarah Polley, než se ho ujala Greta Gerwig.
  • Tento film získal tři stejné nominace na Oscara jako Malé ženy (1994): Zároveň získal stejné nominace na Oscara jako film Malé ženy (1933): a nejlepší film. Thomas Newman, skladatel hudby k verzi z roku 1994, navíc soutěžil o Oscara za nejlepší původní hudbu k filmu 1917 (2019) s Alexandrem Desplatem, který složil hudbu k této verzi "Malých žen", ale oba tuto cenu prohráli ve prospěch Hildur Guðnadóttir za film Joker (2019).
  • Mezi herci jsou tři držitelé Oscara: Laura Dern, Meryl Streep a Chris Cooper a tři nominovaní na Oscara: Saoirse Ronan, Timothée Chalamet a Florence Pugh.
  • Saoirse Ronan, Timothée Chalamet a Tracy Letts se objevili v sólovém režijním debutu Grety Gerwig Lady Bird (2017).
  • Se šesti nominacemi na Oscara je to nejvíc, co verze filmu Malé ženy v kinech získala. Verze z let 1933, 1949 a 1994 získaly dohromady osm nominací (z toho dvě vítězné).
  • Laura Dern si zahrála nejen v tomto filmu, který napsala a režírovala Greta Gerwig, ale objevila se také ve filmu "Manželská historie" (2019), který napsal a režíroval Noah Baumbach, životní partner Gerwig a otec jejich novorozeného syna. Oba tyto filmy byly navíc nominovány na Oscara za nejlepší film a druhý jmenovaný film vynesl Dernové jejího prvního Oscara za nejlepší ženský herecký výkon ve vedlejší roli.
  • Němce Friedricha ztvárnil Louis Garrel, francouzský herec s výrazným francouzským přízvukem. Země Friedrichova původu není nikdy zmíněna, ale jeho jméno je německé. Většina postav vyslovuje jeho jméno v německém stylu, zatímco Louis vyslovuje jméno své postavy ve francouzském stylu "Frederic". Mnoho Francouzů má skutečně německá jména (a naopak); velká část východní a střední Francie má společnou moderní hranici s Německem a tato hranice se v průběhu staletí posouvala podle válečných a geopolitických zvratů. Gabriel Byrne, irský herec, který hrál tuto postavu ve filmu Malé ženy (1994), ztvárnil Friedricha s německým přízvukem.
  • Scény z Amyina školního domu se natáčely v The Concord School of Philosophy, kapli přeměněné na školní dům postavený otcem Louisy May Alcottové, který se nachází vedle jejich domu z dětství v Concordu ve státě MA, "Orchard House".
  • Tento film byl uveden 25. prosince 2019, 25 let po filmu Malé ženy (1994).
  • Greta Gerwigová byla původně pověřena společností Sony Pictures, aby napsala novou adaptaci románu Louisy May Alcottové poté, co studio odmítlo předchozí scénáře Olivie Milchové a Sarah Polleyové. Po úspěchu filmu Lady Bird (2017) však společnost Sony Pictures narychlo nabídla Gerwigové režii tohoto filmu podle jejího scénáře v naději, že se jí podaří po letech vývojového pekla dotlačit odkládaný projekt k realizaci.
  • Natáčelo se výhradně v Massachusetts.
  • Greta Gerwigová tvrdí, že se se Stevenem Spielbergem sešla, aby jí poradil, jak natočit dobový film s přirozeným světlem. Spielberg Gerwigovou přesvědčil, aby natáčela na 35mm filmový pás, a ne na digitální.
  • Jo Marchová v tomto filmu nikdy nenosí korzety, což bylo na svou dobu dost neobvyklé. Dokonce i mezi svými sestrami je Jo jediná, která se tak rozhodla.
  • Postavy jsou hrdinkami americké literatury, ale žádná ze čtyř hlavních představitelek není Američanka. Emma Watson a Florence Pugh jsou Angličanky a Eliza Scanlen je Australanka. Saoirse Ronan se narodila v newyorském Bronxu, ale vyrůstala v Irsku.
  • Eliza Scanlen (Beth March) hraje na klavír. Ve scénách, kde Beth hraje na klavír, hraje ve skutečnosti Scanlen. Musela cvičit tři hodiny denně, aby se na roli připravila, protože to byla podmínka, aby mohla Beth hrát.
  • Dům March byl navržen tak, aby zvenku vypadal obyčejně, ale uvnitř byl světlý a barevný. Díky tomu si na place vysloužil přezdívku "šperkovnice".
  • Greta Gerwigová byla v šestém měsíci těhotenství, když skončilo natáčení, a 48 hodin po odevzdání hrubého střihu začala rodit. Své těhotenství během natáčení skrývala tak dobře, že nikdo na place nevěděl, že je těhotná.
  • Emma Watson převzala roli Meg Marchové po Emmě Stoneové, která nebyla k dispozici z důvodu časových konfliktů při propagaci filmu Favoritka (2018). Shodou okolností Stoneová předtím převzala roli Mii ve filmu La La Land (2016) poté, co Watsonová z projektu odstoupila kvůli angažmá v roli Belle ve filmu Kráska a zvíře (2017).
  • Každá ze sester dostala pro svůj šatník osobitou barevnou paletu: Meg má levandulovou a zelenou, Jo červenou a indigovou, Beth růžovou a hnědou a Amy světle modrou. Jejich matka Marmee často nosí kombinaci všech jejich barev.
  • Scénáristka a režisérka Greta Gerwigová se ve své verzi Malých žen snažila o to, aby odrážela příběh Louisy May Alcottové, která ve svém díle čerpala z vlastního života. Gerwigová uvedla, že Jo vnímala jako hrdinku svého mládí a Louisu May Alcottovou jako hrdinku své dospělosti: "To, co udělala, že to všechno sepsala. Udělala ze života dívek a žen bestseller. A to bylo mimořádné."
  • Kostýmní výtvarnice Jacqueline Durranová vytvořila několik duplicitních kostýmů pro Jo Marchovou a Theodora "Laurieho" Laurence, aby to vypadalo, že postavy mají společné oblečení.
  • Amyina velká řeč o manželství nebyla v původním scénáři, ale navrhla ji Meryl Streepová. Po práci a rozhovoru se scenáristkou a režisérkou Gretou Gerwigovou Streepová tvrdila, že ve filmu musí být moment, který dá moderním divákům možnost pochopit skutečnou bezmoc žen v tomto období. Nejenže nemohly volit ani pracovat, ale sňatkem by přišly o vlastnictví svých peněz, majetku a dětí. Podle Florence Pughové jí byly repliky předány několik minut předtím, než se měla scéna natáčet. Byly napsány ručně na kousku papíru.
  • Florence Pugh právě dokončila natáčení filmu "Slunovrat" (2019), několik dní předtím začala natáčet tento film. Řekla, že hrát Amy po natáčení tak stresujícího a úzkost vyvolávajícího filmu byla její verze terapie.
  • Poté, co se Saoirse Ronanová dozvěděla, že se na adaptaci pracuje, oslovila Gretu Gerwigovou a řekla jí, že se rozhodla hrát Jo Marchovou. Gerwigová zpočátku váhala, zda Ronanovou obsadit poté, co s ní pracovala na filmu Lady Bird (2017), ale poté, co si uvědomila, že víceméně obsazuje sama sebe, poslala Ronanové e-mail, ve kterém stálo: "Ano, jsi Jo." Gerwigová se rozhodla, že se do role Jo vrátí.
  • Amy se vzdá malování, protože z ní nikdy nebude génius, a Laurie se ji snaží utěšit poznámkou, že ženy stejně do klubu géniů nesmějí - na což Amy opáčí "Brontovi", přičemž přehlédne, že Anne, Emily a Charlotte Brontovy musely své romány vydávat jako bratři Acton, Ellis a Currer Bellovi.
  • (v čase cca 01:09:50) Když Beth říká Jo "...a než tě někdo poznal nebo ti zaplatil", její ústa se nehýbou.
  • Když Jo a Laurie vytáhnou Amy ze zamrzlého jezera, je na Amyině levé ruce vidět moderní neoprenová rukavice.
  • Amy používá termín "vdát se za bohatého", který v roce 1864 neexistoval. Používal by se výraz "dobře se vdát", který se v textu Alcottové objevuje několikrát.
  • Na večírku na začátku filmu hrál Waltz č. 15 op. 39 od Johannese Brahmse, který byl vydán v roce 1866 a večírek se konal v roce 1861.
  • V Laurencově pracovně se objevuje plastová láhev na vodu a Hydro Flask.
  • Někdy je při mluvení Emmy Watson patrný její přirozený britský přízvuk, ačkoli se tak stalo v jiných scénách a bylo to v minimálním rozsahu.
  • Přirozený irský přízvuk Saoirse Ronanové je občas slyšet, když se Jo zlobí a křičí.
  • Když Amy sedí u nohou tety March, jeden z jejích copů se střídavě nachází na jejím rameni nebo za jejím ramenem v závislosti na úhlu kamery, než teta March skutečně přesune cop přes Amyino rameno.
  • Když Friedrich čte Joovy povídky a kritizuje je, drží v závislosti na úhlu kamery střídavě novinový výstřižek a knihu.
  • Když Amy na Silvestra nadává Lauriemu, Laurieho kravata visí z jedné strany límce rovnoměrně na obou stranách límce.