Ulička přízraků

69%

Zajímavosti 31

  • Když Molly čte Dorriinu pohlednici Stantonovi, vynechá větu: "Říkám mu Scrapper - Není to hloupé jméno?".
  • Mnohokrát během filmu (například během Stantonovy první psychoanalýzy) divák slyší, jak vítr velmi silně fouká (dokonce hvízdá), zatímco jsou vidět jemně padající sněhové vločky.
  • Rozhlasový hlasatel říká, že vysílá ze stanice WWKB v Buffalu ve státě New York. V roce 1941 byla volací písmena stanice stále WKBW. Ke změně došlo v polovině 80. let, kdy byla stanice prodána.
  • Když je Stanton u doktorky Lilith s taškou peněz, otevře ji a vyhodí peníze na zem. Orientace peněz rozsypaných na podlaze se však od jednoho střihu k druhému mění.
  • V úvodních scénách, kdy Stanton sleduje Bruna a Molly, jak opouštějí dráhu, mění jeho cigareta délku mezi jednotlivými záběry. Také se mění z nezapálené na zapálenou, když se blíží k výstavě podivností, aniž by Stanton odložil cokoli, co nese dolů, aby si ji zapálil.
  • Poté, co je Stanton postřelen Lilith, uniká před ochrankou a jeho levé rameno je nasáklé krví z poraněného ucha. Když se však dostane do vlaku, má košili čistou a bez krve.
  • Při pátrání po šprtovi a následném setkání s ním pozdě v noci Stanton utrpí velkou ránu na hlavě; když se druhý den ráno probudí, rána zcela zmizí.
  • Po skončení karnevalu Clem pozve Stantona, aby s nimi cestoval 20 mil a připojil se k jinému karnevalu. Po příjezdu na nové místo je jejich večeře přerušena, když Šprt uteče. Po chycení Šprta ho vrátí do klece, ale ta je na stejném místě, které opustili 20 mil zpátky v původním táboře. Není možné, aby stihli postavit tuto budovu na novém místě ještě téže noci, kdy se přestěhovali. Dokonce i v postranní místnosti jsou všechny sklenice s formaldehydem rozestavěné na policích.
  • Mezi herci jsou dva držitelé Oscara: Cate Blanchett, Mary Steenburgen a šest nominovaných: Bradley Cooper, Toni Collette, Willem Dafoe, Richard Jenkins, Rooney Mara a David Strathairn.
  • Připíjet si prázdnou sklenicí prý přináší smůlu. Stan se napije a pak řekne: "Na nás!".
  • Stan si vytahuje tyto tarotové karty: věž, milenci a oběšenec (obráceně). Jak je také ve filmu stručně vysvětleno, věž představuje rychlou změnu, která přijde v budoucnosti. Základy se rozpadnou a uvolní místo pro vybudování něčeho nového. To je pozitivní výhled této karty, i když k tomu, aby se k tomuto bodu dospělo, je fáze destrukce velmi intenzivní. Karta milenců se může zdát pozitivní, a v některých výkladech rozhodně je, ale v tomto výkladu tomu tak není. Tato karta v kombinaci s věží může také představovat pád/destrukci ve vztahu (jak je ukázáno později u Molly a doktorky Lilith). Zeena popisuje kartu jako volbu, kterou je třeba učinit, což je také pravda. poslední kartou je oběšenec vzhůru nohama. Tato karta vlastně prozrazuje konec filmu. Zeena říká, že Stan má ještě čas rozhodnout se, jak z této situace ven, ještě není pozdě. To je pravda. Karta však také představuje někoho, kdo se ze své situace nechce dostat. Tato osoba jedná bezohledně a jde z jedné špatné situace do druhé. Ví, že se musí rozhodnout, ale otálí a ignoruje znamení. To se rozvíjí i ve zbytku filmu, kdy Stan nemění své způsoby a čelí následkům. Stan převracející oběšence naruby je také vtip, protože vzpřímený oběšenec na tom stále není o moc lépe.
  • Blízko začátku filmu, když se balí první karneval, se objeví náklaďák pro "Hofstetlerův tonik Med. Co.". Michael Stuhlbarg hrál doktora Hoffstetlera v předchozím filmu Guillerma del Tora Tvar vody (2017).
  • Budova, v níž se nachází kancelář doktora Rittera, je radnice města Buffalo (stát New York) postavená v roce 1931 ve stylu art deco. Při natáčení byla použita fasáda budovy, výtahy a chodby. V době, kdy se příběh odehrává, by však výtahy měly ještě fungující obsluhu.
  • Mezi prvními novými filmy, které budou mít losangeleskou premiéru v nově otevřeném Muzeu filmové akademie, jež se veřejnosti otevřelo v září 2021.
  • Richard Jenkins prohlásil, že mu zbývalo natočit jednu scénu, než se produkce zastavila kvůli pandemii COVID-19, a po návratu do Toronta, aby dokončil svůj výkon, musel být dva týdny v karanténě ve svém hotelovém pokoji, než mohl vstoupit na plac.
  • Bradley Cooper prohlásil, že ho nepřekvapilo špatné přijetí filmu v kinech během pandemie COVID-19, a dodal, že nemá žádné pravomoci, pokud jde o to, kdy a jak byl film uveden v kinech nebo na streamovacích službách.
  • Bradley Cooper přiznal, že jeho rozhodnutí hrát ve scéně s nahotou celého obličeje bylo velké, protože takovou scénu ještě nikdy ve své kariéře nenatočil. Řekl: "Obsah toho, co ten film je, aby se to dalo udělat skutečně, vyžadoval, abychom byli nazí - emocionálně, duševně a dokonce i fyzicky, což pro mě vlastně byl velký problém, ale vzpomínám si, že jsem to četl ve scénáři a říkal jsem si, že je to okurkový pankáč v té vaně a jeho příběh , musíš to udělat. Dodnes si vzpomínám na ten den, kdy jsem prostě šest hodin stál nahý před štábem a byl to první den Toni Collette a víte, bylo to prostě jako Whoa! Bylo to dost těžké. Nikdy jsem to nedělala. To byla velká věc. Nikdy jsem to nedělal." Zopakoval, že se filmu plně věnoval a nikdy se nesnažil ze scény vycouvat, a dodal: "Ne, vůbec jsem se netlačil zpátky. Ne, ne. Věděl jsem, že na tom není nic bezdůvodného. Byl to příběh." Cooperovo rozhodnutí objevit se zcela nahý bylo považováno za neuvěřitelně odvážné, protože je mezi hlavními hvězdami A-Listu Hollywoodu Cooperova postavení a významu stále velmi vzácné.
  • Mezi osobami, kterým producenti poděkovali za pomoc, je i Derren Brown, který je uznávaným mentalistou. Má vlastní kanál na YouTube. Producenti poděkovali také Tellerovi, který je iluzionistou a je součástí "Penn & Teller show".
  • Bradley Cooper vytvořil hlas Stantona Carlislea podle nahrávky muže z Cantonu v Mississippi poté, co se svým dialektologem zjistil, že chtějí, aby měl Stanton kořeny na hlubokém jihu, a to na základě hlášky "jsi Okie s rovnými zuby".
  • Místem, kam je Stan přiveden, aby se setkal s doktorem Grindlem, je čistička vody R.C. Harris v kanadském Torontu, která je díky svému architektonickému řešení známá také jako Palác očisty. Ironií tohoto filmu je, že na tomto místě se kdysi nacházel zábavní park na nábřeží, který fungoval od roku 1878 do roku 1906.
  • Dřevěné panely kolem ordinace psychiatra Dr. Rittera mají podobu Rorschachových skvrn, obrázků používaných při psychologických testech.
  • Přestože je Bradley Cooper první osobou ve filmu a téměř v každé scéně, první slovo pronese až po 11 minutách a 19 sekundách filmu.
  • Do hlavní role byl původně vybrán Leonardo DiCaprio, který dal přednost tomuto filmu před projekty Paula Thomase Andersona a Alejandra G. Iñárritu. Když však jednání ztroskotala na nedosažení finanční dohody, DiCaprio z projektu odstoupil a krátce nato ho nahradil Bradley Cooper.
  • Martin Scorsese napsal do Los Angeles Times otevřený dopis, v němž film chválí a nabádá lidi, aby se na něj šli podívat: "Guillermo jistě mluví ze své doby a ke své době, ale dělá to v idiomu doby minulé a tehdejší naléhavost a zoufalství se překrývají s naléhavostí a zoufalstvím současnosti způsobem, který je docela znepokojivý. Je to jako varovný zvon. Znepokojující, ale zároveň vzrušující. To je to, co umění dokáže."
  • Když Zeena, Bruno a Major navštíví Stana a Molly, Zeena řekne: "Ahoj Stane, jsme na cestě do Gibtownu, mysleli jsme, že se na chvíli zastavíme jako staří známí." "Gibtown" je přezdívka pro Gibsonton na Floridě, nezačleněnou obec poblíž Tampy v okrese Hillsborough na Floridě. Gibsonton byl po většinu dvacátého století známý jako zimní sídlo cirkusových dělníků.
  • Bradley Cooper se při přípravě na roli Stantona Carlislea naučil boxovat na žádost Guillerma del Tora, který chtěl, aby Cooper řečí těla vyjádřil, že Stanton má za sebou násilnickou minulost.
  • V lednu 2022 v rozhovoru s Terrym Grossem v pořadu "Fresh Air" rozhlasové stanice National Public Radio Guillermo del Toro uvedl, že jedním z důvodů, proč se již dlouho zajímá o podvodníky a falešné věštce, kteří se přiživují na zranitelných a truchlících lidech (jako jsou ti, kteří jsou zobrazeni v tomto filmu), bylo to, že když byl v roce 1998 jeho otec unesen v Mexiku a držen kvůli výkupnému, jeho rodina se okamžitě stala obětí podvodníků, kteří se vydávali za věštce. del Toro vyprávěl: "Jedno z prvních varování, které přišlo ... od [vyjednavače o rukojmích] - řekl, ať si dáváme pozor na 'věštce'. Objeví se opravdu brzy. A sotva jsem zavěsil telefon, šel jsem za matkou a v obývacím pokoji seděli dva 'senzibilové' a říkali jí, že vědí a mohou nás dovést k místu, kde je můj otec, protože ho vycítí. A to na mě udělalo nesmazatelný dojem. A tato krutost, kterou jsem viděl na vlastní oči, je také součástí ducha tohoto filmu." Když se Gross zeptal del Tora, co takzvaní "senzibilové" řekli jeho matce, odpověděl: "Byli tam velmi krátce, protože jsem je vyhodil. Ale říkali, že cítí mého otce, že se s ní snaží komunikovat. A ta řeč byla téměř totožná s tím, co oni - co říká Stan ve filmu.... první věc, na kterou se napojili, byla, že tě moc, moc miluje a snaží se s tebou spojit a ví, že ho můžeš zachránit. Používají stejné háčky. A to mi bylo jasné. Ale moje matka na chvíli chovala naději."
  • Bradley Cooper prohlásil, že mnoho stolních rekvizit ve filmu je skutečným majetkem režiséra Guillerma del Tora.
  • Rooney Mara byla v době natáčení těhotná a porodila své dítě v době, kdy bylo natáčení přerušeno během pandemie COVID-19. Poznamenala, že načasování a harmonogram produkce byly výhodné, protože její rané scény ve filmu, v nichž se objevuje spoře oděná v karnevalovém kostýmu, se natáčely až po přestávce.
  • To, čemu Pete říká "černá duha", se častěji nazývá "duhová lest". Při studeném čtení jde o to, že člověk o sobě říká protichůdné věci. Například: "Jsi obvykle přátelský člověk, ale někdy chceš být sám." To je třeba si uvědomit. Nebo: "Jste poměrně spořivý a opatrný v hospodaření s penězi, ale někdy dokážete být i štědrý vůči svým přátelům a rodině". Zní to nuancovaně, ale ve skutečnosti to pokrývá tak širokou škálu, že to vystihuje většinu lidí.
  • Většina prvních scén byla natočena po pozastavení produkce během pandemie COVID-19. Bradley Cooper využil této doby k tomu, aby zhubl 15 kilogramů a vypadal na začátku filmu mladší.