Tut

67%

Zajímavosti 12

  • Ankhesenamun byla Tutanchamonova nevlastní, nikoli plnohodnotná sestra. (A byla by nepříbuzná, kdyby Tutanchamon nebyl ve skutečnosti Achnatonovým synem, jak se uvádí v dramatu.) A po Tutanchamonově smrti se neúspěšně pokusila provdat za Hittitenského prince, místo aby přijala Ay.
  • Tušratta, král Mitanni, nebyl nepřítelem Egypta. Většinu své vlády strávil bojem s Hittites.
  • Tutanchamon nebyl přímým Achnatonovým nástupcem. Existoval přinejmenším jeden mezidědic: Smenkhkare nebo královna Neferneferuaten, případně oba.
  • Mitanni jsou zobrazeni jako mnohem tmavší než Egypťané. To je nepravděpodobné: jejich království se rozkládalo na území dnešního jihovýchodního Turecka, severní Sýrie a severního Iráku.
  • Avan Jogia má ve skutečnosti genetické královské vazby, protože jeho matka je příbuzná s anglickým rodem Tudorovců.
  • Na začátku je Tutanchamon zobrazen jako kulhající. Skutečnost je taková, že měl vbočenou nohu a dědičný sklon. Mezi věcmi nalezenými v jeho hrobce je řada různě dlouhých holí, na nichž je patrné opotřebení způsobené používáním, počínaje dětstvím a po celý zbytek života. lze také poznamenat, že jeho manželka/sestra měla také dědičnou křivici a dvě paličkovité nohy.
  • Sir Ben Kingsley si tak již podruhé zahrál roli starověkého Egypťana. Prvním byl film "Noc v muzeu: Tajemství hrobky" (2014). Kingsley hrál také ve třech filmech, které se týkaly faraonů ve starověku: EXODUS: Bohové a králové (2014), Moses (1995) a Biblické příběhy: Josef(1995).
  • Nonso Anozie a Sir Ben Kingsley se objevili ve filmu Enderova hra (2013).
  • Avan Jogia a Kylie Bunbury se objevili v seriálu "Twisted" (2013).
  • Sir Ben Kingsley nehraje otce egyptského prince poprvé, zahrál si ho i v Noc v muzeu: Tajemství hrobky (2014)
  • V první části mluví Achnaton k mladému Tutovi, tehdy známému jako Tutanchaton. Uvádí se, že se tak stalo v Thébách, ale Achnatonovým hlavním městem byl Tel-el-Amarna. Poté Achnaton mluví o budoucí Tutově nevěstě jako o Ankhesanamun, ale v této chvíli by byla známá jako Ankhesenpaaten. Jména si s Tutem změnili po Achnatonově smrti, když přestali vyznávat Achnatonovo "nové náboženství" a vrátili se k uctívání starých bohů, včetně Amon-Re.
  • Předpokládá se, že Tut zemřel na komplikace po nehodě, která souvisela s tím, že byl vyhozen z jednoho vozu a přejet druhým. Měl vážná zranění trupu a komplikovanou zlomeninu jedné nohy. Analýza jeho mumie pomocí magnetické rezonance a počítačové tomografie prokázala zranění, které se nezhojilo, což naznačuje, že k němu došlo perimortem. Analýza DNA také ukazuje, že opakovaně trpěl nejtěžším typem malárie. V jeho hrobce se nacházel koriandr, koření, které se v jeho době používalo k léčbě horečky. Tut měl na jedné noze deformovanou kost, pravděpodobně geneticky podmíněnou, která pravděpodobně způsobovala jeho kulhání. Byl pohřben s mnoha holemi, které používal, o čemž svědčí jejich opotřebení. Předpokládá se, že Tut byl zraněn při lovecké výpravě, možná při nehodě vozu. Protože byl oslaben malárií, předpokládá se, že se u něj ze zlomené kosti a zranění nohy vyvinula infekce, která ho přemohla a způsobila jeho smrt. Je možné, že měl vnitřní zranění, která přispěla, nicméně uspěchaný a špatně provedený proces mumifikace, jehož součástí bylo neúměrné množství vonných olejů, které způsobily rozklad. Jeho orgány, které byly uloženy v kanopových nádobách, nebyly schopny poskytnout žádné rozeznatelné důkazy.