Apollo 11

74%

Zajímavosti 15

  • Na konci filmu, kdy se velitelský modul vrací na Zemi, je zobrazen letící letoun Grumman E-1 Tracer a zvukovým efektem jsou výfukové plyny. Letoun E-1 Tracer byl pístový vrtulový letoun a nikdy nebyl vybaven proudovými motory.
  • Během rádiové kontroly před startem v 15:44 požádají CMP o kontrolu a poté pozdraví Buzze Aldrina. Mike Collins byl pilotem CMP (velitelského modulu), Buzz Aldrin byl pilotem LMP (lunárního modulu). Všimněte si, že nezařadili zvukový záznam rádiové kontroly s Mikem Collinsem, takže zvukové klipy byly pravděpodobně spojeny dohromady.
  • K incidentu, při němž Buzzovi Aldrinovi selhaly bio-medicínské senzory, což vedlo k jeho moudrému výroku: "Slibuji, že vám dám vědět, když přestanu dýchat," došlo během zpáteční cesty, 8. den mise, ale je zobrazen (přibližně ve 48. minutě filmu) jako událost, která se stala během přiblížení k Měsíci před oddělením velitelského a lunárního modulu.
  • Film získal 3 ceny Emmy za vynikající mix zvuku pro nefikční nebo reality pořad (s jednou nebo více kamerami), vynikající střih zvuku pro nefikční nebo reality pořad (s jednou nebo více kamerami) a vynikající střih obrazu pro nefikční pořad.
  • Většina pozemních záběrů v dokumentu byla natočena v 65milimetrovém formátu Panavision, zatímco detailní záběry byly natočeny v 70milimetrovém formátu, který byl použit ve filmu 2001: Vesmírná odysea.
  • Během záběrů na davy čekající na start (přibližně v 17. minutě) je vidět moderátor The Tonight Show Starring Johnny Carson (1962) Johnny Carson.
  • Při jedné příležitosti se novinář zeptal Neila Amstronga, co má říct těm, kteří popírají, že tam byl, a on odpověděl, že si z toho nic nedělá: "Vrátí se tam a najdou ostatky."
  • Identita/logo Universal Studios na začátku filmu je verze použitá v roce 1969.
  • Během záběrů na davy čekající na start je vidět rozhovor s autorem science fiction Isaacem Asimovem.
  • Před výstupem na Měsíc říká řídící letu pilotovi velitelského modulu Mikeu Collinsovi, že udržuje věci v chodu: "pocketa-pocketa-pocketa". Jedná se o odkaz na povídku Jamese Thurbera Tajný život Waltera Mittyho z roku 1939, který podniká velká imaginární dobrodružství, v nichž je vždy odvážným hrdinou. Zvuk jeho starého automobilu "pocketa-pockets" se ozývá v jeho fantaziích, nejprve jako zvuk motoru námořního "hydroplánu", pak jako stroj dávkující chirurgickou anestezii a plamenomet z první světové války. Letový dispečer si z Collinse dělá legraci, jako by byl Walter Mitty v roli hrdinného pilota vesmírné lodi.
  • Podle článku v New York Times z 8. března 2019 tým, který tento dokument připravil, využil práci Bena Feista, který zvýšil kvalitu 11 000 hodin digitalizovaných zvukových záznamů pořízených během startu Apolla 11. Feist také podrobně rozepsal nahrávky po minutách a sekundách, což dokumentárnímu týmu usnadnilo synchronizaci zvukových a obrazových sekvencí.
  • Elektronický hudební soundtrack byl přehrán výhradně na nástroje dostupné v roce 1969.
  • Filmaři měli téměř neomezený přístup do filmových archivů NASA. Většina použitých záběrů obsahuje alternativní úhly kamery a záběry, které dosud nebyly použity v žádném jiném dokumentu o přistání na Měsíci. Filmové záběry byly NASA uchovány v ideálních archivních podmínkách, protože byly natočeny před padesáti lety, takže z tohoto důvodu vyžadovaly jen velmi málo restaurátorských prací.
  • V rozhovoru pro New York Times z 8. března 2019 režisér dokumentárního filmu Todd Douglas Miller uvedl, že jeho štáb měl vlastní pravidla pro natáčení záběrů použitých ve filmu: "Měli jsme svá vlastní pravidla. Řekli jsme si, že pokud se to nestalo v ten den a v ten konkrétní čas, nepoužijeme to." Uvedl, že toto pravidlo několikrát porušil a použil záběry z hnacího motoru Apolla 8 namísto Apolla 11, ale že zdokumentuje, kde použil jiné záběry z jiných startů.
  • Několik nahrávek pořízených astronauty během mise je uvedeno v tomto dokumentu. Tyto nahrávky Neila Armstronga, Buzze Aldrina a Mikea Collinse jim vynesly čestné členství v Americké společnosti kameramanů.