Vládci chaosu

66%

Zajímavosti 19

  • Když Varg 10. srpna 1993 odchází z videopůjčovny s kopií filmu Smrtonosná past 2 (1990), ve výloze jsou k vidění obaly na několik filmů, které budou uvedeny do kin až o několik let později, včetně filmů Sběratel kostí (1999) a Analyzuj to (2002).
  • Když Mrtvý spáchá sebevraždu brokovnicí, je slyšet zvuk prázdné nábojnice, která se odráží od země. Používá totiž brokovnici s lámacím otvorem, která automaticky nevyhazuje použité nábojnice.
  • Øystein "Euronymous" Aarseth ve filmu poprvé mluví o založení vlastního labelu, ale ve skutečnosti už na takovém projektu pracoval, když Mayhem vydali své druhé album "Deathcrush" u Posercorpse Music Inc., což byl jeho úplně první pokus o získání labelu. Stejně jako DSP bylo Posercorpse Music Inc. určeno k distribuci a rozšiřování hudby Mayhem, ale nebylo tak úspěšné, jak si kapela myslela.
  • Ačkoli Kjetil Manheim opustil Mayhem, zůstal přítelem Øysteina Aarsetha a Jørna Stubberuda, ale z nějakého důvodu byla tato skutečnost z filmu odstraněna.
  • První kapela, kterou kdy Øystein Aarseth měl, jak je vysvětleno v prvních minutách filmu, se skutečně skládala z něj, Jørna Stubberuda a Kjetila Manheima, ale jejich skutečný název kapely byl "Musta" (což v norštině znamená "Černý"); také se podílel na dalších projektech, které měly krátkou životnost, jako například kapela "Checker Patrol", ve které také hrál Jørn Stubberud na baskytaru.
  • V roce 2018 se údajně fragment Mrtvého lebky prodával za 3 500 dolarů spolu s dopisem od Euronyma, který byl k němu přiložen. Dopis končí slovy: "To by mělo být všechno. Přikládám malý kousek z Deadovy lebky, kdybyste ho chtěl mít. Brzy o tobě uslyším!"
  • Album, které Mayhem nahrávali (De Mysteriis Dom Sathanas) a které Øystein Aarseth označuje za své hlavní album (i když předtím vydali několik demosnímků a živé album), vyšlo krátce po Aarsethově smrti. Jørn Stubberud a Jan Axel Blomberg se dohodli na reformě kapely, ve které opět zpíval Sven Kristianssen.
  • Důvodem, proč se Euronymous a Dead příliš nepodobají svým skutečným protějškům, je fakt, že původně se uvažovalo o tom, že Deada bude hrát Rory Culkin (Euronymous). Jack Kilmer získal roli, když si Jonas Åkerlund všiml, že Kilmerova chůze je úplně stejná jako bývalého zpěváka.
  • Ačkoli to ve filmu není ukázáno, koncert, který je údajně prvním koncertem Mayhem, skončil tím, že Dead byl převezen do nedaleké nemocnice kvůli hlubokým řezným ranám, které si způsobil. Zvukový záznam tohoto koncertu je možné slyšet na albu "Dawn of the Black Hearts", které vyšlo jako bootleg po smrti Pera Yngveho Ohlina.
  • Není to výslovně vysvětleno, ale ke konci Deathlike Silence Productions (label Øysteina Aarsetha) částečně řídili Aarsethovi rodiče; ti Deathlike Silence Productions pár let po Aarsethově smrti zavřeli.
  • Per Yngve Ohlin "Dead" působil předtím, než se stal zpěvákem Mayhem, v jiné kapele, která se jmenovala "Morbid" a v letech 1987-1988 vydala několik demosnímků, které lze najít na YouTube.
  • Během montáže je vidět, jak Øystein Aarseth prochází kolem obchodu s deskami s nápisem "Neseblod". "Neseblod" je obchod s deskami, který se v roce 2013 přestěhoval na místo skutečného obchodu "Helvete", 20 let poté, co byl uzavřen. Nachází se na adrese Schweigaards gate 56 v Oslu.
  • Přestože se režisér na svůj první celovečerní film připravoval deset let a natočil několik desítek krátkých videoklipů, samotné natáčení filmu trvalo pouhých 18 dní.
  • Varg Vikernes prohlásil, že byl v tomto filmu zobrazen jako "po moci toužící šílenec" a že jde o záměrné zkreslení, které částečně vychází z kulturního nepochopení jeho vášně pro RPG hry v 90. letech. Přijímání fantastických osobních titulů a hraní válečných her s fiktivními frakcemi na atlasech světa se dnes stalo běžnou součástí kultury, ale v 90. letech bylo policejními vyšetřovateli zaznamenáno jako podezřelá forma mocenské fantazie.
  • Režisér Jonas Åkerlund v rozhovoru z roku 2018 uvedl, že ve filmu použil málo blackmetalové hudby, částečně proto, že "je docela bolestivé poslouchat blackmetalovou hudbu, pokud na ni nejste zvyklí nebo ji nemáte rádi".
  • Euronymous v průběhu filmu kouří cigarety. Byl však nekuřák.
  • Bratr Anderse Ohlina (Pelle "Dead" Ohlin) film velmi podporoval a jedny z džínů, které má na sobě postava Jacka Kilmera, patří právě Pellemu. Všechno ostatní oblečení bylo navrženo od základu, ale tyto konkrétní džíny byly legální.
  • Euronymous nebyl velký pijan a podle všech zdrojů vypil obrovské množství Coca Coly (což je vidět v celém filmu).
  • V letech 1983-1984 byl režisér Jonas Åkerlund bubeníkem švédské metalové skupiny Bathory, která byla jednou z inspirací pro norské blackmetalové kapely 90. let, o nichž je tento film. V rozhovoru z roku 2018 uvedl, že když se blackmetalová kultura v 90. letech rozvinula a stala se "příliš vážnou", opustil hudební scénu a přešel k filmové tvorbě.