High Life

54%

Zajímavosti 34

  • Postavy se vydávají do vesmíru ve skafandrech v ruském stylu, které mají látkové kapuce. Kukly zůstávají měkké a nenafouknuté, a to i během výstupu do vesmíru ve vakuu.
  • Na začátku filmu Pattinson vyhazuje těla do vesmíru a ta padají dolů. To je v souladu s principem vyjádřeným na začátku, že loď zrychluje konstantní rychlostí 1 G, čímž vytváří umělou gravitaci, a věci tak zdánlivě "padají" díky setrvačnosti. Totéž platí pro scénu, kdy Monte upustí klíč přes bok lodi.
  • Když Monte diktuje svůj denní záznam do počítače, je přepis na monitoru rychlejší než jeho řeč. To znamená, že přepis se na monitoru objeví dříve, než skutečně řekne slova.
  • Robert Pattinson zpívá píseň "Willow", která začíná, když se začnou přehrávat závěrečné titulky.
  • Titulky se objeví až po více než 18 minutách filmu.
  • Robert Pattinson a Juliette Binoche se spolu objevili už ve filmu Davida Cronenberga Cosmopolis (2012) v roli miliardáře a jeho milenky, kteří mají sex v jeho limuzíně.
  • Hlavní natáčení probíhalo v září a říjnu 2017 ve filmovém studiu v německém Kolíně nad Rýnem. Několik kilometrů vedle se nacházelo EAC, Evropské středisko astronautů, ve kterém herci a režisér trénovali před začátkem natáčení.
  • Anglický hudebník a zpěvák indie kapely Tindersticks Stuart Staples již poosmé spolupracoval s Claire Denis a složil hudbu k jejím filmům.
  • Claire Denisová uvedla, že Monte a Boyse (v podání Pattinsona a Mii Goth) se "tak trochu přitahovali".
  • Když se začalo natáčet, měl konečný scénář jen několik stránek a obsahoval pouze představu Claire Denisové o filmu. Herci a producenti jej označili za "neobvyklý" a "dosti kostrbatý". Podle producentů se "scénář formoval v průběhu natáčení. Docházelo k setkáním, kdy se herci chtěli zorientovat v postavách, byli zmatení a chtěli vědět víc o tom, jak funguje vesmír. Pozvali jsme astrofyziky, aby si s nimi popovídali. Claire [Denisová] záměrně nepotřebovala, aby její účinkující rozuměli každému úderu. Část tohoto filmu je o neznámém a o postavách, které nemusí nutně rozumět tomu, proč jsou tam, kde jsou."
  • Claire Denis oslovila Andrého 3000, protože viděla jeho ztvárnění Jimiho Hendrixe ve filmu Jimi: All Is by My Side (2013).
  • Při psaní scénáře spolupracovala Claire Denis s francouzským astrofyzikem a filozofem Aurélienem Barrauem, který se specializuje na částicovou astrofyziku, černé díry a kosmologii.
  • Patricia Arquette měla hrát hlavní roli doktorky Dibsové, ale kvůli termínům ji nahradila Juliette Binocheová. Denis a Binoche právě dokončili natáčení filmu Let the Sunshine In (2017), když se tuto zprávu dozvěděli, a tak Binoche nabídla, že roli ztvární místo nich.
  • Než Robert Pattinson oslovil Claire Denisovou, producenti navrhli do role Monteho Daniela Craiga, ale Denisová po setkání s ním neměla pocit, že je ten pravý.
  • Původní scénář měl pouhých 30 stran a byl netradiční v tom smyslu, že na rozdíl od běžných scénářů neobsahoval samotný příběh, ale pouze popis několika klíčových scén a vědeckých faktů, jako je Penroseův proces. Mnoho rozhodnutí a změn proběhlo až během natáčení.
  • Na obrazovkách počítačů ve vesmírné lodi se objevují tři záběry ze Země: televizní přenos ragbyového zápasu, domácí video synovce Claire Denisové skákajícího ve vlnách na pláži a scéna, v níž se indiáni shromažďují u ohně na pohřbu, z dokumentárního filmu V zemi lovců hlav (1914).
  • Dánsko-islandský konceptuální umělec G "lafur Eliasson, který je známý svými sochami a velkoplošnými instalacemi z elementárních materiálů, vymyslel na konci filmu světelnou instalaci žlutého horizontu představující singularitu černé díry, která byla původně představena v Nadaci Louise Vuittona v Paříži a byla použita také pro jeho slavnou uměleckou instalaci "The Weather Project" představující slunce v muzeu Tate Modern v Londýně v roce 2003.
  • Dr. Dibs vychází z řecké tragédie Medea, kterou napsal Eurípidés a která se mstí manželovi tím, že zavraždí jeho vlastní děti a jeho novou ženu.
  • Světová premiéra filmu na Mezinárodním filmovém festivalu v Torontu 2018 způsobila několik odchodů během promítání, protože byl graficky znepokojivý a provokativní. I přes rozporuplné reakce diváků byl film dobře přijat filmovými kritiky, kteří se festivalu zúčastnili.
  • Claire Denis: "Film je o sexualitě, ne o sexu. Smyslnost, ne pornografie. Sexualita je o tekutinách. Jakmile se v nás sexualita rozproudí, víme, že jde o tekutiny - krev, sperma atd. Říkal jsem si, že pokud chci, aby tento fluidní podtext fungoval, musíme sexuální akt zredukovat na masturbaci. Zakázal jsem si jakékoli nahé scény. Žádné ztopořené penisy, žádné zející kundy. Udělali jsme to jinak - High Life mluví jen o touze a o tekutinách. Film ukazuje mnoho tabu - o vlastních tělech, tabu intimity a tabu kolem, samozřejmě, incestu. Je to tabu, ale existuje."
  • Claire Denis o filmu: "Je to spíše o něze ve vesmíru. Je o důvěře, věrnosti a upřímnosti. Vím, že mé filmy mohou být brutální a násilné, ale tento ... je pro mě ... jedním z nejsrdečnějších filmů, které jsem kdy natočila. Je o poutu otce a jeho dcery na vesmírné lodi a to je pro mě velmi emocionálně silné. Je důležité ukázat, jak se lidé cítí, i když jsou brutální. Ale je to o zoufalství a lidské něze... o lásce navzdory všemu."
  • Hudebník Stuart Staples složil většinu hudby ještě před začátkem natáčení. Když se natáčela scéna s F**kboxem, Juliette Binoche hrála s hudbou, která hrála v pozadí a odpovídala pohybům jejího těla.
  • Claire Denis potvrdila, že grafika galaxie zobrazená v 01:11 hodin poté, co Dr. Dibs oplodní Boyse, představuje její dělohu. Jedná se o repliku/vizualizaci mlhoviny v Orionu; mezihvězdného oblaku prachu, vodíku a hélia, který se nachází v Mléčné dráze. Je to nejjasnější mlhovina viditelná ze Země a lze ji spatřit pouhým okem na noční obloze.
  • Původní myšlenka filmu High Life zněla "muž a jeho dítě sami a zatím ztraceni ve vesmíru bez možnosti návratu" a pochází ze dne, kdy Claire Denis žertovala s Vincentem Gallem při propagaci filmu Trable každý den (2001): "Jsi tak sobecký a taková osina v zadku, že jediný scénář, který bych pro tebe mohla napsat, je o samotě ve vesmíru, takže film bude jen o tobě."
  • Monte je uvězněn, protože v dětství spáchal vraždu. Claire Denisová uvedla, že jeho příběh je volně založen na případu vraždy dvouletého Jamese Bulgera z roku 1993, který byl zavražděn dvěma teprve desetiletými chlapci, kteří byli shledáni vinnými a odsouzeni na 15 let, čímž se stali nejmladšími odsouzenými vrahy 20. století.
  • Claire Denis: "Solaris se mi moc líbil. Zahrada je poctou Tarkovskému."
  • Claire Denisová měla nápad na příběh v hlavě už od roku 2002. V roce 2014 se o projektu dozvěděl Robert Pattinson. Jako velký cinefil a milovník jejích předchozích filmů chtěl s Denisovou spolupracovat od roku 2010, kdy poprvé viděl Bílou látku (2009).
  • Během natáčení v Kolíně nad Rýnem se Claire Denisová o víkendech vracela do Paříže, aby byla po boku své matky, která umírala v nemocnici. Denisová uvedla, že kvůli tomu možná výsledný film dopadl o něco smutněji, než zamýšlela.
  • Claire Denisová přišla s nápadem vytvořit dítě ve vesmíru poté, co si přečetla o fyzikovi Stephenu Hawkingovi, který tuto možnost vesmírného výzkumu nadhodil, protože původní lidé by na palubě zemřeli dříve, než by dosáhli hranic vesmíru.
  • Robert Pattinson uvedl, že byl nervózní z prvního setkání s Claire Denisovou, a tak si v rámci přípravy na první setkání prostudoval články na Wikipedii o teorii strun a černých dírách a snažil se zdůvodnit, proč jeho postava při cestování v hlubokém vesmíru nestárne.
  • Všichni cestující na vesmírné lodi mají na sobě uniformy s číslem 7. Podle Claire Denisové to naznačuje, že jejich vesmírná loď je jednou z řady vyslaných do vesmíru, ale každá loď slouží k jiným experimentům.
  • Scénář, který Claire Denis napsala se svým dlouholetým spolupracovníkem, scenáristou Jean-Polem Fargeauem, byl nejprve napsán ve francouzštině. Na anglické předloze prý pracovala anglická spisovatelka Zadie Smithová, ale Denisová si s ní nerozuměla a nakonec ji odmítla s tím, že "mě s ní seznámil můj producent. Myslel jsem si, že by bylo skvělé s ní pracovat, ale nemáme stejnou životní filozofii. Nelíbilo se jí mé obsazení do hlavní role a chtěla změnit příběh. Tak jsem ji požádal: 'Řekni mi příběh, který chceš'. Bylo to tak jiné, pro mě to bylo tak nesexy. Nic proti ní, ale chtěla, aby se lidé z lodi - chtěla, aby se vrátili na Zemi. 'Vrátit se domů,' říkala mi pořád. Řekl jsem: 'Co tím kurva myslíš, že se vrací domů? Vždyť tam nikdo nežije! Také chtěla, aby se film přejmenoval na "Nový život". Opravdu jsem se snažil, opravdu jsem se snažil. Ale někdy mají lidé jiné vnímání světa. Četl jsem její knihy - a vím proč: Jsme na stejné planetě, ale určitě nežijeme stejný život. Takže ani předloha nevznikla."
  • První anglicky mluvený film Claire Denisové po 13 celovečerních filmech ve francouzštině. Důvodem, proč jej natočila v angličtině, bylo to, že si prostě nedokázala představit, že by lidé ve vesmíru mluvili francouzsky, ale pouze anglicky nebo rusky.
  • Robert Pattinson již poznal třináctiměsíční Scarlett Lindsey, která hraje jeho malou dceru Willow: Je to dcera jeho dlouholetého přítele, hudebníka Sama Bradleyho, s nímž se zná už od jejich společných školních let v Londýně. Původně byla obsazena identická dvojčata, ale ještě dva dny před začátkem natáčení se s nimi Pattinson nedokázal sblížit, protože nepřestávaly plakat, jakmile je vzal do ruky, a rozčilovaly se pokaždé, když byly bez matky. On a Claire Denisová se necítili připraveni s nimi natáčet, protože výsledný film by dopadl úplně jinak. Večer před začátkem natáčení Pattinsona napadlo požádat na poslední chvíli svého přítele, a tak druhý den ráno přiletěli z Londýna. Během natáčení skutečně udělala své vůbec první kroky před kamerou.