Krotitelé duchů: Odkaz

71%

Zajímavosti 76

  • Pěšec se na šachovnici pohybuje "mysticky". Vzájemné postavení figur na šachovnici se na první pohled zdá být správné, ale šachovnice je otočena o 90 stupňů. Král a dáma byli umístěni na špatná místa, která jednoznačně patří bílým figurám.
  • Grooberson říká, že k lokalizaci seismické anomálie rozmístil geofony, ale nemůže ji triangulovat. Phoebe odpoví: "Používáš trojúhelník?" a Grooberson odpoví: "Jo, vím, kolik stran má trojúhelník." "A kolik stran má trojúhelník?" odpoví Grooberson. Triangulace používá dvě ložiska, směrové údaje ze senzorů, ze známých míst k určení třetího bodu. Se dvěma geofony by třetí bod trojúhelníku byl zdrojem poruchy.
  • Gary říká Callie, že před frackingem Oklahoma "po staletí neměla zemětřesení". Za posledních 200 let měla Oklahoma několik zemětřesení. Dne 9. dubna 1952 došlo k zemětřesení o síle 5,5 stupně Richterovy škály poblíž města El Reno v okrese Canadian. Způsobilo 50 stop dlouhou trhlinu v budově Kapitolu v Oklahoma City a bylo cítit po celé Oklahomě a v částech sedmi dalších států.
  • Když Grooberson poprvé mluví s Phoebe ve škole, je na bílé tabuli za ním slovo "sférický" napsáno chybně jako "sférický".
  • Jedna z postav během zúčtování vykřikne, že k zatčení Gozera používají "miliardy elektronvoltů". Elektronvolt je energie elektronu. Miliardy eV jsou stále méně než kinetická energie mouchy.
  • Žluté nápisy na červeném displeji ve Walmartu se používají pouze v kanadských obchodech.
  • Ve scéně ve Walmartu je v pozadí vidět jedinečná kanadská franšíza Mr. Lube.
  • Když Phoebe drží baterku na stěně v Gozerově podzemním chrámu, je na stěně krátce vidět rok 2019. V dalším záběru, kdy je pozornost přenesena na letopočet označující současnost, je vidět rok 2021.
  • Egon je známý jako "zemědělec". Prodavač se zmíní, že Egon nikdy nic nezasadil ani se nestaral o pole. V první scéně, kdy se Egon řítí zpět na svou farmu, sjede náklaďák ze silnice do kukuřičného pole. Egon běží zpět od havarovaného náklaďáku přes vysoké kukuřičné pole. Gozer přijíždí na Egonovu farmu a vchází do prostoru pasti z kukuřičného pole. Když se Trevor po opravě Ecto-1 vydá na projížďku, projíždí pšeničným polem. Zasazení pastí do holé země je "špinavé zemědělství". Okolní pole jsou sousední farmy.
  • Film obsahuje několik písemných odkazů na biblickou knihu "Relevations". Kniha se jmenuje "Zjevení" a na jejím konci není písmeno "S". Je to narážka na původní film Krotitelé duchů (1984), kdy Peter Venkman udělal stejnou chybu.
  • Podcast popisuje výbuch sopky Krakatoa v roce 1883 jako nejsilnější v dějinách lidstva. Erupce sopky Tambora v roce 1815 byla podstatně silnější. Tambora je jedinou novodobou sopečnou erupcí s indexem vulkanické výbušnosti 7. Krakatoa byla jednou z několika v rozmezí 100 let s VEI 6. Erupce Tambory byla tak katastrofální, že se roku 1816 začalo říkat "rok bez léta" a následný hladomor zabil tisíce lidí. Krakatoa je známější, protože k ní došlo až po vynálezu telegrafu. Podcast popsal Krakatoa jako "nejsilnější zemětřesení v dějinách", což je subjektivnější termín než "nejsilnější".
  • Po otevření pasti na duchy je čelní sklo Groobersonova auta rozbité. Později, když po scéně ve vězení přijíždějí domů, je jeho čelní sklo neporušené. Později, při honičce se psem hrůzy, je jeho čelní sklo opět rozbité.
  • Když se Callie setká s Garym v poušti a převlékne se do zlatých šatů, je bosá. Když stoupá po schodech, aby zaujala místo vedle Gozera, má na sobě vysoké podpatky. Když udeří na pedál, aby Gozera uvěznila, je opět bosá.
  • Během honičky s Muncherem jsou modrá světla Ecto-1 vypnutá. Na vnitřním záběru restaurace je vidět, jak Ecto-1 projíždí kolem okna s blikajícími světly. V exteriérových záběrech jsou světla opět zhasnutá.
  • Měl rozpočet pouhých 75 milionů dolarů.
  • Jedna z budov v Summerville se jmenuje Pollock, podle Toma Pollocka, jednoho z výkonných producentů.
  • Když Janine vstoupí do domu, první, co řekne, je: "Můžu vám nějak pomoct?" podobně jako Dana Barrettová v prvním díle Krotitelů duchů (1984).
  • Hieroglyfy inspirované stylem art deco, které Podcast ukazuje Phoebe na hoře, ve dvourozměrných tabulích připomínají rozmístění soch na střeše bytového domu Dany Barrettové z filmu Krotitelé duchů (1984).
  • Poté, co do města vtrhnou duchové, něco odstraní písmeno "P" v nápisu bistra Spinners, takže vypadá jako "Sinners".
  • Pod pracovním názvem "Rust City" začalo hlavní natáčení 12. července 2019 v Calgary v Albertě a jeho okolí a trvalo do října. Během července a srpna 2019 probíhalo lokační natáčení v okolních obcích, jako jsou Crossfield, Beiseker a Drumheller. Využity byly i další lokace v okolí Alberty. Dne 18. října 2019 zveřejnil Reitman na svém účtu na Instagramu fotografii, která potvrzovala, že natáčení po 68 dnech skončilo.
  • Film byl uveden v listopadu 2021 a kritici jej chválili. Příběh Krotitelů duchů pokračuje pro celou novou generaci a zároveň zůstává věrný filmům Krotitelé duchů (1984) a Krotitelé duchů II (1989). Mezitím se uzavřel kruh pro maskéra Arjena Tuitena, který s láskou vzpomíná na sledování Krotitelů duchů v dětství. "Kdybych měl čtenářům něco vzkázat, bylo by to, aby následovali svou vášeň. Když mi bylo osm, měl jsem hasičskou zbrojnici Kenner Ghostbusters. To jsem ještě netušil, co mě čeká v dospívání. V životě se to opravdu točí v kruhu, a to může být docela fajn."
  • Když Egon Spengler ve filmu Krotitelé duchů (1984) mluví před Realitním makléřem o nedostatcích hasičské zbrojnice, říká, že jedním z důvodů, proč hasičská zbrojnice nebyla nejlepší volbou, bylo "její nedostatečné napájení". Je v tom trochu ledové ironie, že jeho past v tomto filmu nefungovala přesně z tohoto důvodu: farma neměla dostatečné napájení.
  • "Zapněte mě." Když to Ray řekne ve filmu Krotitelé duchů (1984), je to po diskusi o tom, že se jim ještě nepodařilo úspěšně otestovat zařízení. Egon se pak ve výtahu snaží před Rayovým zapnutým nevyzkoušeným protonovým balíčkem co nejlépe couvnout. Když to Phoebe řekne, je to kvůli zkušebnímu odpálení... a Podcast od něj po přehození vypínače také mírně vyděšeně couvá.
  • Tento film měl mít premiéru 10. července 2020, ale kvůli pandemii Covid-19 byl posunut na 5. března 2021. V říjnu 2020 byl film opět odložen a nové datum bylo stanoveno na 11. června 2021 po obavách, že 1. čtvrtletí 2021 nebude nejvhodnějším obdobím pro návrat diváků do kin. Veřejně se však film promítal až v říjnu 2021.
  • Když děti naposledy projíždějí s Ecto-1 městem cestou na horu, je na boku cihlové budovy krátce vidět nástěnná reklama na Stay Puft Marshmallows.
  • Egon vyděsil místní obyvatele tím, že na ně nasprejoval zlověstné pasáže z biblické knihy Zjevení, 6:12: "A viděl jsem, jak otevřel šestou pečeť, a hle, nastalo veliké zemětřesení, slunce zčernalo jako žíně a měsíc se stal jako krev." To odkazuje na jeden z děsivějších momentů v původním filmu Krotitelé duchů (1984), kde Ray Stantz, kterého hrál Dan Aykroyd, a Winston Zeddemore, kterého hrál Ernie Hudson, debatují o tom, zda je křesťanství mytologií a zda má Bible předpovídající vstávání mrtvých z hrobu něco společného s jejich svérázným povoláním.
  • Peter je zmiňován jako profesor reklamy a propagace na SUNY Cortland, která má pověst "party školy".
  • V úvodu filmu je odhaleno, že když Zuul neposedne člověka, létá kolem jako jedna z těch červenorůžových přízračných teček, které se poprvé objevily v Krotitelích duchů (1984) po havárii jednotky na zadržování duchů v hasičské zbrojnici.
  • Když začnou závěrečné titulky, vytvoří se logo Krotitelů duchů stejnou animací jako v úvodním titulku filmu Krotitelé duchů (1984), poté se logo zvětší a objeví se název filmu. Tentokrát je název zobrazen jako jedno slovo, nikoliv jako dvě slova, která se objevují na samostatných řádcích, jak tomu bylo v původním filmu.
  • Když Phoebe zmíní, že Gozer není muž ani žena, Lucky to komentuje slovy, že "na 3000 let před naším letopočtem je to docela probuzené". Sumerská mytologie obsahuje nejstarší známé literární zmínky o lidech, které lze interpretovat jako intersexuální nebo nebinární.
  • Na festivalu Krotitelé duchů Jason Reitman poděkoval Paulu Feigovi za film Krotitelé duchů (2016) slovy: "A Paule... abych ti vyjádřil vděčnost za to, že jsi vyrazil dveře toho, co je to Krotitel duchů a kdo by mohl být Krotitel duchů. Kdykoli vidím film, kde je zásahová jednotka, je tam ten první chlápek, který projde dveřmi a schytá všechny ty zatracené kulky, a ty jsi byl první, kdo prošel dveřmi, a byl jsi člověk, který mně a mnoha dalším lidem umožnil natočit film Krotitelé duchů o lidech všech ras, pohlaví, o lidech z celého světa. Existují všechny druhy filmů o Krotitelích duchů, které chci vidět, a děkuji ti, že jsi mi to umožnil."
  • V jednu chvíli je Grooberson viděn, jak si během hodiny čte komiks Avengers. Paul Rudd hraje Scotta Langa/Ant-Mana, člena Avengers, ve filmovém světě Marvelu
  • Mezi materiály vystavenými v Egonově laboratoři je řada skenů mozku a Podcast najde přístroj podobný tomu, který byl použit k zobrazení hlavy Vinze Clortha, jenž ovládl hlavu Louise Tullyho. Vzhledem k tomu, že neexistuje nikdo jiný, na kom by je Egon mohl použít, je pravděpodobné, že poslední roky svého života strávil obsedantní kontrolou, zda se u něj neprojevují známky duševního ovlivnění nebo hrozící posedlosti.
  • Každý z hlavních dětských herců napodobuje jednoho z původních Krotitelů duchů: Phoebe napodobuje Egona Spenglera, Podcast Raye Stantze, Trevor Winstona Zeddemora a Lucky Petera Venkmana.
  • Na stromě visí lahve. Na jihu se věřilo, že láhve zavěšené na stromech slouží k chytání duchů.
  • Rob Simonsen znovu používá znělku Krotitelů duchů od Elmera Bernsteina ((kterou Randy Edelman opustil při skládání Krotitelů duchů II (1989)). Simonsen také zopakoval Bernsteinovy motivy pro Gozera a Terror Dogs a další různé leitmotivy z filmu Krotitelé duchů (1984).
  • Mezi doporučenými videi na YouTube "We're Ready to Believe You" (Jsme připraveni vám uvěřit), která jsou založena na televizní reklamě z filmu Krotitelé duchů (1984), je i video konspiračního teoretika, který se zamýšlí nad tím, zda se Šándorci infiltrovali do vlády, video "Where are the Ghostbusters now?" (Kde jsou teď Krotitelé duchů?), video o protonovém urychlování a "Savage Science of the Proton Pack" (Divoká věda o protonovém balíčku), v němž se shodou okolností objevuje Adam Savage, který se přátelí s rekvizitářem z Afterlife a vyrobil aztéckou píšťalku smrti. Adam je spojen s další skupinou "bořičů" jako spolupořadatel a výkonný producent pořadu Bořiči mýtů (2003).
  • První film Krotitelé duchů, který se odehrává mimo New York.
  • Během montáže duchů v Summerville ke konci filmu je vidět, jak z jedné z budov vychází bytost s jedním okem, tzv. Bug Eye Ghost. Objevil se také ve filmu Skuteční krotitelé duchů (1986).
  • Ve španělské verzi daboval Billa Murrayho Ricard Solans, Dana Aykroyda Salvador Vidal a Ernieho Hudsona Camilo García, kteří získali zpět své španělské hlasy z Krotitelů duchů (1984) a Krotitelů duchů II (1989). Je zvláštní, že Federico Menescal, který daboval Harolda Ramise, zemřel 6. července 2013, tedy sedm měsíců před Ramisem. Menescalův hlas je slyšet, když Phoebe a Podcast sledují starou reklamu na Krotitele duchů na Youtube.
  • Svět praktických efektů byl pro režiséra Jasona Reitmana zcela nový, a tak Arjen Tuiten cítil odpovědnost být jeho průvodcem v oblasti líčení a loutek. "Byl jsem fanouškem Krotitelů duchů a chtěl jsem se ujistit, že to bude [zpracováno] správně. On to ocenil," vysvětluje Arjen.
  • Když Arjen Tuiten seděl u Sony a četl scénář, usmíval se od ucha k uchu. "Mělo to atmosféru a estetiku prvního filmu, ale zároveň to byl nový příběh, který by vedl k dalším věcem."
  • Twinkie v přihrádce Ecto-1 připomíná diskusi "That's a big Twinkie" z filmu Krotitelé duchů (1984), kdy Egon prohlásil, že abnormálně vysoké hodnoty psychokinetické energie, které sleduje, jsou srovnatelné s Twinkie dlouhým pětatřicet stop a vážícím šest set kilogramů.
  • Josh Gad namluvil hlas a vytvořil zvukové efekty Munchera. K účinkování ho pozval Jason Reitman poté, co na sebe narazili na pozemku studia.
  • Noví i staronoví členové štábu byli ohromeni množstvím provedených praktických prací. Následně se mohli ponořit do kulis, maskérů a loutek. Nová herečka Celeste O'Connorová se rozplývala: "Přišla jsem hned ze svého prvního nezávislého filmu na obrovské natáčení Krotitelů duchů a tam byly loutky, věci byly postavené... bylo tam tolik praktických kulis a rekvizit a bylo to prostě neuvěřitelné vidět."
  • Jason Reitman chtěl pracovat s Paulem Ruddem od doby, kdy Reitmanův krátký film zahájil Ruddův film Léto k nepřežití (2001) na festivalu Sundance v roce 2001.
  • Hudba skladatele Roba Simonsena využívá materiál z hudby Elmera Bernsteina k filmu Krotitelé duchů (1984). Simonsen oslovil Petera Bernsteina, Elmerova syna, aby se ujal role konzultanta hudby. Peter poskytl Simonsenovi k použití partituru z původního filmu a také určité pokyny pro orchestraci Simonsenovy původní hudby.
  • Při navrhování duchů a dalších nadpřirozených bytostí pro tento film si režisér Jason Reitman a produkční tým prohlédli návrhy duchů z filmu Krotitelé duchů (1984). Tato recenze se podílela na vytvoření Munchera, ducha podobného Slimerovi, který byl k vidění v předchozích filmech a animovaném televizním seriálu Skuteční krotitelé duchů (1986). Jason pro IGN uvedl: "Se Slimerem se v průběhu let stalo něco, kvůli čemu ho lidé začali považovat za dalmatina z hasičské zbrojnice. Původní Slimer byl naštvaný frajer a velmi děsivý a my jsme se k tomu chtěli vrátit."
  • Dan Aykroyd hraje postavu doktora Raymonda Stantze již pošesté. Dalšími pěti jsou Krotitelé duchů (1984), Krotitelé duchů II (1989), Casper (1995), Krotitelé duchů (2009) a stahovatelný obsah Krotitelé duchů 2019 pro hru Planet Coaster (2016).
  • Jason Reitman dlouhá léta nechtěl natočit film Krotitelé duchů, přestože byl velkým fanouškem filmů svého otce Ivana Reitmana, a to kvůli napjatému vztahu mezi nimi. Pak si ale uvědomil, že by to vlastně mohl nasměrovat do vlastního příběhu filmu.
  • Film měl premiéru na newyorském Comic Conu 8. října 2021 večer před překvapeným publikem, které se zúčastnilo panelové diskuze hereckého ansámblu. Panel tvořili režisér a spoluscenárista Jason Reitman, spoluscenárista Gil Kenan, producent Ivan Reitman (Jasonův otec a režisér prvních dvou filmů Krotitelé duchů), Mckenna Grace, Finn Wolfhard, Carrie Coon, Celeste O'Connor a Logan Kim.
  • Podle Jasona Reitmana si roli Callie představoval s Carrie Coon. Tento film je první komediální rolí Coonové, všechny její předchozí role jsou vážné a dramatické. V jednu chvíli měl Reitman pochybnosti sám o sobě, zda to Coonová zvládne, a tak musel mluvit se všemi režiséry, kteří s Coonovou dříve pracovali, než se nechal přesvědčit, aby na své volbě trval.
  • Oficiální upoutávka byl zveřejněn 16. ledna 2019, den po oznámení filmu. V traileru zazněly hudební náznaky z hudby Elmera Bernsteina a zvukové efekty protonového balíčku z původních filmů. Trailer ukazuje značně zvětralé Ecto-1 ve skladu a také jakýsi záhadný (možná ektoplazmatický) sliz na plotě.
  • Ve filmu Chapter Two: Trick or Treat, Freak (2017) se postava Finna Wolfharda na Halloween převlékla za krotitele duchů. Wolfhard předpokládal, že ho to vyřadí z kandidatury na tento film. K jeho překvapení Jason Reitman Wolfharda obsadil, protože se ztotožnil s Wolfhardovou nahrávkou z konkurzu.
  • Exteriérové záběry hasičské zbrojnice se natáčely v budově Hook & Ladder 8 ve čtvrti Tribeca (Triangle Below Canal Street) na dolním Manhattanu v New Yorku.Po skončení natáčení filmu Krotitelé duchů II (1989) si hasičská zbrojnice ponechala polovinu nápisu Krotitelé duchů II, který visel venku. Pravidelně se vystavoval o svátcích, zejména o Halloweenu. Nakonec byla natrvalo přemístěna dovnitř, a to po úspěšné kampani fanoušků filmu na GoFundMe v červnu 2021, která financovala repliku nápisu Krotitelé duchů v plném měřítku. Tato cedule nyní visí celoročně venku před hasičskou zbrojnicí. kampaň GoFundMe je nyní každoroční sbírkou pro hasičskou zbrojnici a každoročně se zde koná oslava na Den krotitelů duchů.
  • Jediní herci, kteří si nezopakovali své role z obou předchozích filmů, jsou Harold Ramis a David Margulies (zesnulý) a Rick Moranis.
  • Po kontroverzích a finančním neúspěchu Krotitelů duchů (2016) se od plánovaných pokračování tohoto filmu upustilo. To přimělo společnost Sony k natočení pokračování filmů Krotitelé duchů (1984) a Krotitelé duchů II (1989). Když byl ohlášen box set, který obsahoval i tento film, restart do něj zahrnut nebyl. Když bylo poukázáno na to, že restart má některé fanoušky, rozhodla se společnost Sony zařadit jej jako digitální kopii.
  • Během předprodukce Dan Aykroyd prohlásil, že tento film bude ve velké míře využívat praktické efekty.
  • Část děje filmu se týká opuštěného selenového dolu poblíž města. V dalším filmu Ivana Reitmana, Evoluce (2001), hraje selen také roli v ději, protože obyvatelé sbírají šampon Head & Shoulders a používají ho k zabíjení mimozemšťanů, protože obsahuje selen. Selen je také zmíněn ve filmu Krotitelé duchů (1984) jako jeden z materiálů použitých při stavbě bytového domu, v němž bydlí Dana Barrettová v Central Park West.
  • Dcera Dana Aykroyda Stella Aykroydová hraje zástupkyni Medjuckovou, což je připomínka Joea Medjucka, který byl spolupracovníkem producenta filmu Krotitelé duchů (1984), výkonným producentem dalších filmů Krotitelé duchů a spoluzakladatelem produkční společnosti Ghostcorps.
  • Obal od bonbonu, který Phoebe najde v kapse Egonovy staré kombinézy, je od tyčinky Crunch. Je to stejný typ tyčinky, který dal Peter Egonovi jako odměnu za to, že zjistil, že je možné chytit ducha do pasti.
  • Paul Rudd odmítl možnost zopakovat si roli Tommyho Doyla ve filmu Halloween zabíjí (2021), aby mohl natočit tento film.
  • Mckenna Grace nosí stejné obroučky brýlí jako Harold Ramis v roli doktora Egona Spenglera v původním filmu Krotitelé duchů (1984) a má podobný účes.
  • Na tabuli, kterou Egon používal ke sledování Callieina růstu v průběhu let, byly použity skutečné fotografie Carrie Coonové z jejího dětství a dospívání.
  • V reakci na to, že tento film zdánlivě zamlčuje události z Krotitelů duchů II (1989), Jason Reitman uvedl, že druhý film je stále kánonem a že je možné se k Vigovi vrátit v případném pokračování.
  • Režisér Jason Reitman je synem zesnulého režiséra Krotitelů duchů (1984) a Krotitelů duchů II (1989) Ivana Reitmana. Je také hejkalem na narozeninové oslavě na začátku filmu Krotitelé duchů 2.
  • Mezi předměty, které si Podcast nasadí, patří brýle Ecto Goggles (poprvé je vidíme na Rayově hlavě v hotelu Sedgewick ve filmu Krotitelé duchů (1984)) a helma pro skenování mozku, kterou Louis Tully nosí v centrále Krotitelů duchů krátce poté, co se stal Klíčníkem.
  • V místním kině se hraje film Krotitelé duchů režiséra a producenta Ivana Reitmana Cannibal Girls (1973), který se v newyorském kině hrál i během Krotitelů duchů II (1989).
  • Velikonoční vajíčko: v kuchyni Egonova domu se objeví dvouplátkový toustovač Toastmaster z filmu Krotitelé duchů II (1989).
  • Carrie Coonová a Mckenna Graceová byly požádány, aby si v rámci přípravy na své role přečetly autobiografii Violet Ramisové-Stielové "Krotitelka duchů: Život s mým tátou Haroldem Ramisem", protože většina jejich charakterů byla inspirována právě touto knihou. Jason Reitman Ramise-Stiela označil za jednu z klíčových osob, které daly požehnání k rozjezdu pokračování.
  • Sedadlo střelce Ecto-1 bylo použito ve filmu Skuteční krotitelé duchů (1986) a v jedné z původních hraček Ecto-1, ale ne ve filmech Krotitelé duchů (1984) nebo Krotitelé duchů II (1989). Winston Zeddemore, hlavní řidič a mechanik v animovaném seriálu, je z žalostného stavu Ecto-1 rozčilen nejvíce.
  • Paul Rudd oznámil na sociálních sítích, že se připojí k hercům, když stál před budovou Hook and Ladder 8 (sídlo Krotitelů duchů) v New Yorku.
  • Finn Wolfhard nevěděl, že se účastní konkurzu na tento film. Strany konkurzu byly záměrně obecné a nejasné, protože film byl vyvíjen v tajnosti.
  • Ve filmu se znovu objevuje mnoho oblíbených pochutin Egona Spenglera, například krekry Cheese-It, Crunch a Twinkie.
  • Proroctví ze Zjevení 6:12 napsané na harampádí před farmou je stejný biblický verš, který Ray cituje v Krotitelích duchů (1984). Když je Ray znovu viděn, má verš vytetovaný na ruce. Verš zní: "Díval jsem se, jak otevírá šestou pečeť. Nastalo velké zemětřesení. Slunce zčernalo jako pytel z kozí srsti, celý měsíc se zbarvil krvavě rudě." Všichni se usmívají.
  • Věnováno Haroldu Ramisovi, který zemřel v roce 2014.