Woman Walks Ahead

66%

Zajímavosti 7

  • Uvádí se, že Sedící býk si svou účastí v Divokém západě vydělal malé jmění - za čtyři měsíce, kdy se účastnil turné, si vydělal asi 50 dolarů týdně (v roce 2018 to bylo 1 364 dolarů). Vyjednával s ním také ceny za autogramy a fotografie. Pocházel z prominentní lakotské rodiny (jeho otec byl bohatý vůdce), takže tyto dovednosti pro něj byly přirozené; byl také svého druhu filantrop, který své výdělky rozdával pro svůj lid. Film na tyto události kývne, nejprve když Sedící býk uzavře s Caroline Weldon dohodu o svém portrétu a pak když ji za peníze, které mu zaplatila, pošle do města pro zásoby pro svůj lid.
  • Weldon, narozená ve Švýcarsku, se původně jmenovala Susanna Faesch. Po přestěhování do Brooklynu v New Yorku opustila svého manžela kvůli ženatému muži, s nímž měla jediné dítě. Poté, co ji milenec opustil a rozvod s manželem byl dokončen, Susanna si změnila jméno na Caroline Weldon. Se svým synem Christiem v závěsu dorazila v roce 1889 do rezervace Standing Rock, kde si splnila svůj sen žít mezi Siouxy a bojovat proti americké vládě za práva původních Američanů.
  • Film je natočen podle knihy Eileen Pollack "Woman Walking Ahead: In Search of Catherine Weldon and Sitting Bull", která vyšla v roce 2002.
  • V roce 1887 byl přijat Dawesův zákon a obyvatelé dakotského území se snažili vyvinout tlak na Siouxy, kteří žili na území, jež chtěli obsadit, aby se přestěhovali do rezervace. Když se Susanna Faesch dozvěděla, že Sedící býk, vůdce Hunkpapa Lakota Siouxů, je proti tomuto plánu, začala mu psát dopisy. V roce 1889 Susanna jako rozvedená svobodná matka nemanželského dítěte, společenský vyděděnec, která se podle zákona nemohla znovu provdat, přijala novou identitu jako Caroline (Catherine) Weldon a přestěhovala se se svým synem do rezervace Standing Rock, aby se stala sekretářkou/zástupkyní Sedícího býka. Začala se snažit organizovat jeho stoupence v oblasti, aby se postavili proti Siouxskému zákonu. Místní noviny očerňovaly Weldonovou jako harpyji, která byla zamilovaná do Sedícího býka, a nazývaly ji jeho "bílou squaw". V době, kdy byla Weldon se Sedícím býkem, se oblastí šířilo náboženské hnutí zvané Tanec duchů. Caroline varovala Sedícího býka, že když se přidá na stranu Tanečníků duchů, stane se terčem útoku, ale on ji ignoroval. Začala vystupovat proti tanci, což způsobilo rozkol se Sedícím býkem, a nakonec rezervaci opustila.
  • Ačkoli smrt Sedícího býka není ve filmu historicky přesná, je vylíčena s citem mnoha původních obyvatel Ameriky, kteří často uvádějí, že jeho smrt byla zradou americké vlády na politickém vůdci.
  • Ve filmu se uvádí, že Caroline Weldon byla vdova, což je nepřesné. Byla provdána za Bernharda Claudia Schlattera a opustila manžela kvůli jinému muži, s nímž měla syna. Svého syna údajně vzala s sebou do siouxské osady, aby se setkal se Sedícím býkem a žil mezi domorodými Američany. Nakonec se v roce 1883 rozvedla.
  • Film naznačuje, že Caroline a Sedící býk neměli před jejím příjezdem do Stojící skály žádné spojení, což je nepřesné. Začali si dopisovat kolem roku 1888, poté, co byl Sedící býk ve Washingtonu, a dlouze diskutovali o spravedlivých cenách za dakotskou půdu a mapách vládních plánů na zmenšení kmenových rezervací.