Chlapec, který se stane králem

56%

Zajímavosti 14

  • Když učitel přírodopisu nechá své žáky držet papírové modely Slunce a Měsíce, aby demonstrovali zatmění Slunce, řekne: "...když se obě planety srovnají". Každý učitel by měl vědět, že Měsíc a Slunce nejsou planety.
  • Merlinova košile Led Zeppelin v různých částech filmu neustále mění barvu mezi šedou a černou. Edit: Jedná se o záměrnou volbu, protože košile přechází z tmavě šedé do světle šedé v závislosti na Merlinově věku; když vypadá mladší (a přitom je starší), je košile tmavší, protože vybledla, protože je stará. Když Merlin vypadá starší (a přitom je ve skutečnosti mladší), košile je světle šedá, protože je novější a časem nevybledla. Je to proto, že Merlin stárne obráceně a oblečení to vizuálně znázorňuje. Nejedná se o chybu kontinuity.
  • V průběhu filmu se odpočítává čas do nadcházejícího zatmění Slunce. Měsíc je však každou noc plnější a plnější, přičemž noc před zatměním je úplně plný. K zatmění Slunce může dojít pouze při novu Měsíce, který je od úplňku vzdálen přibližně dva týdny.
  • Částečně se natáčelo na akademii ARK Putney, která se dříve jmenovala Elliott School. Jako Elliottova škola byla použita k natáčení scény z filmu Láska nebeská (2003).
  • Poslední film společnosti 20th Century Fox s ratingem PG jako samostatné produkční společnosti a distributora.
  • V závěru úvodu je uvedeno, že autorem knihy "Rytíři kulatého stolu" je M. A. B. Parker. Mab je královna víl z anglických legend, která je v některých příbězích protivníkem vůči Merlinovi.
  • Scénárista a režisér Joe Cornish uvádí, že hlavní inspirací pro film byly filmy Excalibur (1981) a E.T. - Mimozemšťan (1982).
  • Silnice, na které Alexander žije, je pojmenována po siru Thomasi Malorym, který napsal knihu Le Morte d'Arthur (původně vydanou v roce 1485), jež je přepracováním příběhů o králi Artušovi a Ginevře a je považována za jednu z definitivních verzí artušovského cyklu.
  • Jména Alexových přátel odpovídají rytířům kulatého stolu: Lance je sir Lancelot, Kaye je sir Kay a Bedders je sir Bedivere.
  • Patrick Stewart hrál také Leondegrance (Guineverina otce) ve filmu Excalibur (1981), který byl jednou z hlavních inspirací pro tento film.
  • Průvodce po Stonehenge hraje Adam Buxton, který je komediálním partnerem scenáristy a režiséra Joea Cornishe již od 90. let, kdy společně vytvořili a uváděli pořad The Adam and Joe Show (1996).
  • Při představování třídě se mladý Merlin jmenuje Mertin Ambrosius Caledonensis. První jméno je samozřejmě šibalská hříčka s "Merlinem", kterou si vymyslel na místě, ale další dvě jména jsou odvozena od jmen používaných pro označení čaroděje Merlina v legendě o králi Artušovi a příbězích, které postavu inspirovaly. Merlinus Caledonensis je další jméno velšské lidové postavy Myrddin Wyllt (jméno znamená "z města Carmarthen", což je místo v jižním Walesu), zatímco Merlin Ambrosius je křestní jméno postavy Merlina v původním artušovském příběhu Historia Regum Britanniae od Geoffreyho z Monmouthu.
  • Adresa na letáku restaurace, kde Merlin trvá na tom, aby se s ním Alex setkal, je 8 Boorman Road (v čase 0:24:29-0:24:33). John Boorman se podílel na scénáři, produkci a režii filmu Excalibur (1981).
  • Slovní spojení "The Once And Future King" je převzato z názvu série čtyř knih artušovských příběhů T. H. Whitea, z nichž první byla použita jako předloha pro Disneyho film Meč v kameni (1963). White svůj název odvodil od nápisu, který byl podle knihy Thomase Maloryho Le Morte d'Arthur napsán na hrobce krále Artuše: "Zde leží Artuš, kdysi král a budoucí král." Byl to White, kdo poprvé popsal Merlina jako člověka žijícího v čase pozpátku; k této myšlence se vrátil Joe Cornish v tomto filmu.