Hlava 22

77%

Zajímavosti 8

  • Luke Davies si román zamiloval už na střední škole, a tak byl odhodlán přenést na plátno novou adaptaci.
  • Po zkušenostech s produkcí seriálu True Detective (2014) se Richard Brown zajímal o podobné náměty, které by dobře fungovaly ve formátu minisérie. Jeho rozhovory s Lukem Daviesem přinesly téma románu Josepha Hellera, na kterém se on, Davies a David MichГґd shodli, že by mu prospělo rozšíření oproti dvouhodinové stopáži filmu Mikea Nicholse.
  • George Clooney měl původně hrát plukovníka Cathcarta, ale závazky mu zabránily v tak významné roli. Místo toho přijal menší vedlejší roli generála Scheisskopfa a roli Cathcarta převzal Kyle Chandler.
  • Většina zobrazených bombardérů jsou B-25.
  • Na otázku ohledně natáčení sexuálních scén Julie Ann Emery odpověděla: "Sexuální scény a nahota ve filmu Catch-22 byly zvládnuty lépe než na kterémkoli jiném natáčení, na kterém jsem kdy byla. A myslím, že za to vděčím výhradně hnutí #MeToo a zvyšování povědomí. Vnitřní scéna byla uzavřena v míře, jakou jsem viděla jen zřídka, a my jsme viděli, kde jsou monitory, takže jsme mohli říct, kdo se dívá na obrazovky. Později jsem se také dozvěděla, že producenti si vyžádali, aby na větší zvukové scéně bylo přítomno co nejvíce žen pracujících na produkci, aby se pokusili vyrovnat počet mužů a žen, což na mě rozhodně působilo psychologicky pozitivně. Berte to tak, že na většině placek je 75-80 % mužů. Pokud jste žena, která je požádána, aby se svlékla v prostředí, kde je tak málo žen, může to začít tím, že se budete cítit jako nepřátelské prostředí už jen kvůli samotnému počtu... Režiséři George Clooney a Grant Heslov mi dali obrovskou sílu. Dostala jsem velkou možnost rozhodovat o svých volbách a o svém těle. To pro mě bylo něco nového. Byl jsem zvyklý na agresivnější prostředí při podobných scénách. Tady jsem měl spíš pocit: "Pojďme si ujasnit, co je to za záběr a co se fyzicky děje, abychom se mohli pustit do práce na scéně". Trochu mi to vyrazilo dech. Práce na scéně se stala mnohem zajímavější, protože fyzické aspekty byly zvládnuté dobře a cítili jsme se pohodlně."
  • Z USA byly na Sardinii přivezeny dva funkční letouny B-25, které byly použity v leteckých scénách. Další letadla byla přidána digitálně v postprodukci.
  • George Clooney prohlásil, že všichni tři režiséři včetně něj byli přítomni na place každý den natáčení každé epizody a byli spolu každý den postprodukce.
  • Postava George Clooneyho se jmenuje Scheisskopf. V němčině "kopf" znamená "hlava" (v anatomickém i hierarchickém smyslu) a "scheiss" je vulgarismus znamenající "výkal" (a má stejný hovorový význam jako anglické slovo "shit"). V doslovném překladu tedy "Scheisskopf" znamená "hajzlbába", ačkoli tato přesná nadávka v němčině neexistuje.