Babylon Berlín

84%

Zajímavosti 10

  • Když Gereon Rath volá, aby se spojil s Kolínem, uvede čísla "13-08". Henk Handloegten se narodil 13. srpna.
  • Řada prvků seriálu je poctou německé kinematografii té doby. Doktor Schmitt připomíná Kabinet doktora Caligariho (1920), kde hypnotizér ovládá vraha, ale ukáže se, že je psychiatr, který pracuje v blázinci. Filmová produkce 3. sezóny připomíná tvorbu Fritze Langa; a Esther Kasabianová a její tvorba střihu scénáře, který má zakrýt vraždu hvězdy, čerpá z Thea von Harboua, který napsal mnoho scénářů k pozoruhodným dílům manžela Fritze Langa. Ernst Gennat byl inspirací pro inspektora Lohmanna v Langových filmech Vrah mezi námi (1931) a Testament des Dr. Mabuse, Das (1933) a je zde skutečnou postavou.
  • Když sleduje svého synovce, jak staví model stíhačky Fokker D.VII z 1. světové války, vypráví mu inspektor Rath (Volker Bruch) o velkých leteckých esech Richthofenovi, Göringovi a Udetovi. Bruch ztvárnil poručíka Lothara von Richthofena, mladšího bratra Rudého barona a sám slavné eso, ve filmu Rudý baron (2008).
  • Postava Otty alias Horsta Kesslera je slabě zakrytou verzí Horsta Wessela, člena SA, který byl zabit dvěma bojovníky Rudé fronty ve sporu o prostitutku, která s Wesselem žila. Dílčí zápletka třetí série je založena na vraždě Wessela, který se stal symbolickým mučedníkem nacistů.
  • Nákladní železniční vůz je opatřen poznávacími značkami AB2305 a TY1113. Achim von Borries se narodil 13. listopadu, zatímco Tom Tykwer má narozeniny 23. května.
  • Postava Alfreda Nyssena je volně založena na skutečném průmyslníkovi Fritzi Thyssenovi.
  • Některé epizody obsahují záměrné, ale jemné hudební anachronismy, které se skládají z písní původně nahraných anglickým glamrockovým zpěvákem Bryanem Ferrym a jeho skupinou Roxy Music, ale provedených v dobově příhodném jazzovém stylu 20. let. Ferry pracoval v hudebním oddělení seriálu a objevuje se také jako zpěvák v Moka Efti.
  • Scénograf Uli Hanisch vzdal hold svému slavnému kolegovi Kenu Adamovi. Adam se narodil v Berlíně jako Klaus Hugo Adam a byl židovského původu. Jeho otec Fritz Adam byl majitelem obchodního domu a v roce 1934 musel uprchnout před nacisty, ale některé věci musel nechat za sebou. Mezi nimi i plány na obrovské nákupní centrum, které nyní Hanisch využil pro filmové natáčení. Na fasádě ve stylu Art Deco lze proto spatřit firmu Adam & Sons.
  • Výtahy bez dveří na berlínském policejním ředitelství jsou takzvané "výtahy Paternoster". Výtah se skládá z nepřetržitě se pohybující smyčky nízkorychlostních výtahových vozů, z nichž jedna polovina se pohybuje nahoru, zatímco druhá dolů. V evropských budovách před druhou světovou válkou byly běžné a v Německu se jich dochovalo velké množství. Většina dochovaných výtahů se však již běžně nepoužívá kvůli zjevným bezpečnostním problémům.
  • Nejdražší neanglicky mluvený seriál všech dob a zároveň nejdražší německý seriál všech dob s rozpočtem přibližně 40 milionů eur.