The Man Who Invented Christmas

69%

Zajímavosti 29

  • John Leech vypadá mnohem starší než na 26 let, které mu ve skutečnosti bylo, když ilustroval Vánoční koledu.
  • Řada slov, která postavy používají - například "plena", "flop" - se běžně používala až po roce 1843, kdy se děj filmu odehrává.
  • Děj filmu se odehrává v letech 1842-43. V pozadí scény v newyorském divadle zní hudba "Yankee Doodle Dandy". Tu napsal George M. Cohan pro hru "Little Johnny Jones" v roce 1904.
  • Paní Dickensová si čte knihu Roughing It in the Bush, která vyšla až v roce 1852, tedy o devět let později.
  • Grip byl havran, který se objevil v románu Barnaby Rudge z roku 1841, ale v tomto filmu byl havran Grip představen Dickensovi jeho otcem.
  • Charles Dickens ve filmu vidí chůvu Dickensových dětí Taru, která má u sebe výtisk časopisu "Varney the Vampire", což byl populární levný týdeník "Penny Dreadful", oblíbený ve viktoriánské éře. Ten byl navržen jako součást inspirace pro Vánoční koledu pravděpodobně kvůli přízračným asociacím a myšlence na návštěvy duchů Marleyho a Vánoc minulých, současných a těch, které teprve přijdou. Vánoční koleda byla napsána a vydána v roce 1843, ale Upír Varney byl ve skutečnosti poprvé publikován až v roce 1845.
  • Thackeray se Dickensovi vysmívá a připomíná mu americkou frázi: "There's gold in them thar hills. " Filmové události se odehrávají před Vánocemi roku 1843. Tato fráze je připisována georgijskému sazeči Mathewovi Stephensonovi v souvislosti s kalifornskou zlatou horečkou v roce 1849, ale zpopularizoval ji Mark Twain v knize z roku 1892.
  • Navzdory svému líčení měli Dickens a Thackeray v roce 1843 velmi přátelské vztahy. Jejich spor začal až koncem padesátých let 19. století, kdy Dickens začal žárlit na to, že je s ním Thackeray srovnáván. Thackeray reagoval tím, že veřejně kritizoval Dickensovo rozhodnutí opustit svou ženu. Kromě toho se Thackeray chlubil penězi, které mu vydělala jeho poslední kniha. Ve skutečnosti byl Thackeray v roce 1843 jen živořícím spisovatelem-hackerem. Většího úspěchu dosáhl až s vydáním knihy Vanity Fair v roce 1847. Dickens a Thackeray se usmířili krátce před jeho smrtí v roce 1863.
  • V jednu chvíli Charles říká své ženě Catherine, že se měl stát novinářem. Až na to, že skutečný Charles Dickens začal svou spisovatelskou kariéru jako reportér a celý život spolupracoval s různými publikacemi. Zpočátku se věnoval zpravodajství o událostech, včetně soudních jednání a parlamentu, a tak se začal zabývat odhalováním sociálních nespravedlností.
  • Téměř všechna Dickensova díla vycházela jako měsíční seriály, než byla vydána knižně. Vánoční koleda je jednou z mála, které vyšly pouze jako kniha.
  • Ke konci filmu, když se Dickensovi vybaví vzpomínka na dětství v továrně, se ho šéf zeptá, jestli jeho otec "večeřel s královnou". Když byl Dickens chlapec, měl tam vládnout král místo královny.
  • Hodně se mluví o tom, že krocan je hlavní součástí dobré vánoční hostiny. Tato tradice však vznikla mnohem později. V Dickensově době - a také v původní novele - byla svátečním ptákem husa.
  • Ke konci filmu si Dickens prohlíží rodinný vánoční stromek a poznamenává, že když tento zvyk v Anglii v roce 1840 zavedl princ Albert, manžel (a bratranec) královny Viktorie, narozený v Německu, musel se stát oblíbeným. Ve skutečnosti byl první vánoční stromek v Anglii vztyčen na příkaz královny Charlotty, rovněž německého původu, manželky Jiřího III. v roce 1800. Vánoční stromky byly v Anglii módní už od Dickensova dětství.
  • Dickens údajně selhává po Oliveru Twistovi a před Vánoční koledou. Ve skutečnosti napsal Nicholase Nicklebyho a The Old Curiosity Shop, stejně jako zmíněná méně úspěšná díla.
  • Mnozí považují otce Charlese Dickense za inspiraci pro Wilkinse Micawbera, věčně optimistického dlužníka z románu David Copperfield. John Dickens proto v průběhu filmu často opakuje Micawberovu větu, že "něco se najde".
  • Morfydd Clarková (Kate Dickensová) se později objevila ve filmu Osobní příběh Davida Copperfielda (2019) Charlese Dickense jako manželka i matka titulního Copperfielda, kterého hrál Dev Patel.
  • Simon Callow se již dříve objevil ve filmu David Copperfield (1986), který byl adaptací stejnojmenného autobiografického románu Charlese Dickense. Callow se zde objevil v roli excentrického dlužníka Wilkinse Micawbera, kterého Dickens vytvořil podle svého vlastního otce Johna Dickense.
  • Myšlenka, že postavy z právě vznikajícího fiktivního díla vystupují jako skutečné osoby, které autorovi radí při psaní příběhu, byla použita ve filmu Podivuhodný svět bratří Grimmů (1962).
  • Simon Callow dříve ztvárnil Charlese Dickense, ústřední postavu tohoto filmu, ve dvou epizodách seriálu Doctor Who (2005).
  • Než se Charles rozhodne pro jméno "Marley", které má být jménem Scroogeova bývalého partnera, přečte několik dalších příjmení, která se nakonec objeví v pozdějších příbězích Charlese Dickense: "Clennam" z Malého Dorrita, "Heep" z Davida Copperfielda, "Hexam" z Našeho vzájemného přítele a "Magwitch" z Velkých nadějí.
  • Postava Johna Leecha (Simon Callow) je ve filmu vykreslena jako starší než Charles Dickens. Ve skutečnosti byl Charles Dickens (narozen 1812) o pět let starší než Leech (narozen 1817).
  • Miriam Margolyesová má dlouhou historii spojenou s životem a dílem Charlese Dickense. Zahrála si ve dvou adaptacích autorových nejslavnějších děl (Oliver Twist (1985) a Malá Dorritka (1987)), objevila se v parodii Vánoční koledy ve filmu Černá zmije (1988), uvedla dokumentární filmy Dickens v Americe (2005) a První Fagin (2012) a ztvárnila starší verzi Dickensovy manželky Catherine ve filmu Dickens (2002).
  • Annette Badlandová hrála paní Fezziwigovou již dříve; byla obsazena po boku Iana McNeice ve filmu Vánoční koleda (1999) s Patrickem Stewartem v roli Scrooge.
  • Většina herců tohoto filmu jsou vystudovaní shakespearovští herci, kteří se objevili v mnoha divadelních, televizních a filmových inscenacích bardova díla. Shodou okolností byl sám Charles Dickens fanouškem Williama Shakespeara, a dokonce vystupoval v amatérských inscenacích jeho her pro charitativní účely. Na několika prvních stránkách Vánoční koledy Dickens také odkazuje na Shakespearovu tragédii "Hamlet" a přirovnává ducha Jacoba Marleyho ve své novele k duchu Hamletova otce.
  • Kniha, kterou Charlesova žena Kate čte v posteli, je "Roughing It In The Wild" od Susanny Moodieové. Tento román/memoáry byl poprvé vydán v Londýně až v roce 1852, nikoli v roce 1843, jak je zde vyobrazeno. Ve skutečnosti se jednalo o populární román/memoáry napsané jako příručka pro britskou veřejnost, která uvažovala o emigraci do "zapadlých" oblastí Kanady.
  • Knížečka, kterou si Dickens vypůjčil od služebné Tary, "Varney The Vampire or The Feast of Blood", je skutečný gotický román, který v letech 1845-1846 napsali James Malcolm Rymer a Thomas Peckett Prest. Román byl napsán ve formátu měsíčních týdenních dodávek, brožur po jedné penny za kus, které obvykle obsahovaly levnou hororovou literaturu, takže každý z nich byl běžně znám jako "penny dreadful". To může být narážka na skutečnost, že film byl natočen ve stejných zvukových kulisách jako seriál Penny Dreadful (2014) společnosti Showtime.
  • Natáčení probíhalo převážně v Irsku a pro produkci byly použity některé kulisy, které byly použity pro film Penny Dreadful (2014).
  • Christopher Plummer byl ve svých 87 letech nejstarším hercem, který kdy hrál Scrooge. Ve skutečnosti je Scrooge v knize zjevně starší, zatímco v předchozích filmech ho hrají různí herci středního věku.
  • Rodina Charlese Dickense skutečně chovala krkavce, který nečekaně uhynul, když byla rodina pryč. Dickens tuto historku vyprávěl jinému autorovi - Edgaru Allanu Poeovi -, kterého to inspirovalo k napsání básně o havranovi.