Terminátor: Temný osud

67%

Zajímavosti 48

  • Během úvodního loga společností Paramount a 20th Century Fox se velmi krátce objeví verze jejich log z 80. až 90. let.
  • Herci a štáb opakovaně prohlásili, že scény odehrávající se v detenčním centru pro imigranty nebyly nikdy zamýšleny jako sociální komentář nebo politické prohlášení; byl to jen přirozený vývoj příběhu, který začal v Mexiku a poté se přesunul do USA. Režisér Tim Miller uvedl, že nikdy nechtěli očerňovat pohraničníky, kteří jen dělají svou práci v problematickém systému.
  • Když se REV-9 blíží k detenčnímu centru, kde je držena Sarah, objevuje se podobný záběr na strážní budku viděný bočním oknem jeho auta jako ve filmu Terminátor 2: Den zúčtování (1991), když T-1000 přijíždí do psychiatrické léčebny, kde je Sarah vězněna.
  • Umělci a technici společnosti Legacy použili při výrobě protéz různé materiály. John Rosengrant upřesňuje: "Když jsme mohli, použili jsme protetické transfery, protože jsou rychlé, snadno se aplikují a jsou velmi tenké. Jsou docela bombastické a jdou rychle nasadit. Vše, na čem byly větší nánosy, byly plastifikované silikonové pomůcky plněné gelem, takže se opravdu pěkně pohybovaly." Bill Corso si také potrpí na pěnový latex, téměř všudypřítomný základ pro praktický FX film. "Pěnového latexu bylo hodně." Corso přiznal. "Všechny části těla byly z pěnového latexu. Jsem velkým fanouškem pěnového latexu, a když funguje, je to fantastické. Někdy bych bral pěnu místo silikonu mnoho dní v týdnu, protože je to vyzkoušené a vždycky to funguje. Ale použili jsme od všeho trochu, což bylo skvělé."
  • Film se odehrává 36 let poté, co byl Kyle Reese poslán zpět do roku 1984, aby chránil Sarah Connorovou před T-800, a 25 let poté, co se T-101 vrátil do roku 1995, aby chránil Johna Connora před T-1000.
  • Telefonní číslo na Carlově dodávce je 512-1984, což je odkaz na 12. květen 1984, kdy se T-800 objevil v prvním filmu Terminátor.
  • Navzdory stížnostem diváků na všech testovacích projekcích na Dani Ramosovou a na to, jak byla její postava napsána a zahrána, a zejména na budoucí flashbackovou scénu, kde se s ní mladá Grace poprvé setká, zůstaly její scény většinou nedotčeny. Stejné problémy s její postavou měli i někteří kritici.
  • Natalia Reyes (Dani) je ve skutečnosti o dva měsíce starší než Mackenzie Davis (Grace).
  • Carl říká: "Tentokrát se nevrátím." Tím naznačuje, že Arnold Schwarzenegger s touto sérií skončil.
  • Scénárista a producent James Cameron se zasloužil o to, že jeho bývalá manželka Linda Hamiltonová se vrátila na palubu, aby si zopakovala roli Sarah Connorové. Poslal jí tříapůlstránkový e-mail, jehož polovina byla věnována tomu, proč by ve filmu neměla hrát, a druhá polovina tomu, proč by v něm hrát měla. Cameron uvedl, že jeho největším přínosem pro film nebylo přimět Hamiltonovou, aby řekla ano, ale dostat ji do bodu, kdy automaticky neřekne ne, a souhlasil, že se sejde s režisérem Timem Millerem, aby si vyslechl jeho nápady.
  • Fanoušci spekulovali, že zápletka ze zrušeného třetího dílu Terminátora: (2008), což může být důvodem, proč byl Josh Friedman, vedoucí seriálu, pověřen psaním příběhu. Thomas Dekker, který v seriálu hrál Johna Connora, prozradil detail zápletky ze zrušené 3. série, v níž zestárlá Sarah Connorová stále pobíhá v pustině. Ve filmu je Sarah Connorová opět vidět jako stará žena a stále utíká před vládou, loví a zabíjí Terminátory.
  • Jednotka REV-9 je zčásti pokročilý T-800 a zčásti pokročilý T-1000. Společnost Industrial Light & Magic vytvořila efekty tekutého kovu a založila jeho pohyby na zrychleném růstu řas a hub. Ačkoli to ve filmu není vysvětleno, tiskové poznámky naznačují, že REV-9 se vždy nerozdělí, aby pokryl větší plochu, protože ani jedna polovina není samostatně tak silná, jako když se spojí.
  • Pro zranění Grace a větší protézy se Bill Corso během natáčení ve Španělsku obrátil na Davida MartGa a DDT SFX. "Začali jsme film natáčet ve Španělsku a já ty lidi miluju a vždycky jsem s nimi chtěl na něčem pracovat. Tak jsem je přizval, aby se postarali o všechny její věci. Pomohli jí vytvořit protetiku."
  • Mackenzie Davisová pro film intenzivně pracovala na svém těle, zejména pro úvodní bojovou sekvenci, během níž se rozhodla zůstat zcela nahá.
  • Aby bylo možné zobrazit závažnější zranění a poranění, vytvořila společnost Legacy pro Arnolda Schwarzeneggera a jeho dvojníky šedé obleky, na které bylo možné aplikovat protézy. Šedá barva by pak byla digitálně odstraněna, podobně jako efekt zeleného plátna. John Rosengrant se postaral o to, aby byly soupravy pro tým na place dobře zásobeny. "Byly tam šedé obleky, které jsme vyrobili s celým sortimentem protetických pomůcek, které jsme na ně mohli nalepit. Bill nakonec manipuloval s obleky, zatímco my jsme vyráběli všechny protézy. Vyrobili jsme něco jako sběrnou sadu mnoha různých věcí, protože nikdo si nebyl úplně jistý, co bude v daný den chtít."
  • Premiéra filmu byla posunuta z 26. července 2019 na 22. listopadu 2019, aby nekonkuroval filmu Rychle a zběsile představuje: Hobbs & Shaw (2019). Poté byl přesunut na 1. listopadu 2019, čímž se neztrácel čas, aby se využilo přesunu filmu Wonder Woman 1984 (2020) na červen 2020. Stál tak proti filmu Harriet (2019) a americkému uvedení filmu Arctic Dogs (2019).
  • Předchozí dva filmy Terminator Salvation (2009) a Terminator Genisys (2015) byly psány jako první z nové trilogie filmů. Kvůli nedostatečnému komerčnímu úspěchu nebyla ani jedna z těchto trilogií nikdy dokončena, takže Salvation byl restartován filmem Genisys a Genisys filmem Temný osud. S druhým jmenovaným se také počítalo jako s prvním dílem trilogie, přičemž byly napsány hrubé obrysy jeho dvou pokračování, ale jeho neuspokojivý kasovní výsledek učinil celou budoucnost série nejistou.
  • Bill Corso vzpomíná: "Můj nápad byl, aby všechny přístroje na Arnoldovi byly tenké jako papír, takže to bude opravdu jen jako roztrhaná kůže, do které uvidíme do hloubky. Ale on už je starší chlap a je to živá tkáň nad endoskeletem, který přirozeně stárne už 30-40 let," řekl Corso. Protože jde o staršího Terminátora, bylo také rozhodnuto, že T-800 bude krvácet mnohem méně volně, protože jeho krev časem ztmavne a zhoustne. Na vytvoření prvků endoskeletu viditelných pod tělem T-800 se "velmi podílela společnost ILM a [VFX supervizor] Eric Barba byl velmi otevřený a nadšený, že mi umožnil spolupracovat na vzhledu všeho, co se týkalo make-upu a kosmetiky," řekl Corso. "Líčení má velkou hloubku, což je pro mě opravdu vzrušující, a doufám, že výsledek je dokonalým spojením praktického líčení a počítačové grafiky."
  • (cca 1h 6 min) Heslo Carlovy drapérie zní: "Nikdy vás nenecháme viset!" Možná se jedná o narážku na film Terminátor 2: Soudný den (1991), kdy John Connor učí Terminátora plácnout si, aby vypadal lidštěji.
  • Jediný film Terminátor, ve kterém se žádná z hlavních akcí neodehrává v Los Angeles.
  • Tim Miller napsal většinu akčních scén do detailu ještě předtím, než byl dokončen zbytek scénáře, a to na základě podnětů scénáristy a producenta Jamese Camerona. David S. Goyer napsal některé části zbytku a přišel s názvem "REV-9". Ačkoli Billy Ray později scénář vypiloval tím, že přepsal mnoho Goyerova materiálu a přidal charakterové momenty.
  • Castingoví agenti hledali osmnáctiletou mexickou dívku do role hlavní hrdinky Dani Ramosové. Do role Dani byla obsazena Natalia Reyesová, ačkoli je ve skutečnosti Kolumbijka a v době obsazení jí bylo 31 let.
  • Po filmu Terminátor 3: Vzestup strojů (2003) je to první film o Terminátorovi po 16 letech, který má rating R (předchozí dva filmy měly rating PG-13). Čtvrtý film, Terminator Salvation (2009), získal při vydání na Blu-ray v roce 2009 rating R za režisérskou verzi (která obsahovala krátkou nahotu). Producent James Cameron vysvětlil, že se začaly natáčet scény ve verzi R i PG-13, aby se později mohli rozhodnout, kterou použijí. Po nějaké době však měli pocit, že je to ztráta času, protože nenatočit to s ratingem R jim připadalo vůči předloze neupřímné a hlášky Sarah Connorové bez jejích pravidelných F-bomb nezněly věrohodně.
  • Tvůrci filmu se rozhodli, že T-800 si zachová podobný vzhled jako v minulosti. "Myslím, že chtěli zůstat tradiční a zachovat mu lidskost, ale zároveň ho neudělat ošklivým nebo monstrózním," vysvětlil John Rosengrant, "T-800 působí hrdinsky, počínaje T2. V okamžiku, kdy to zmizí, přejde do země zombie. Takže ten hrdinský vzhled bylo třeba zachovat." Rosengrant však souhlasil s Billem Corsem, který chtěl do postavy vnést i něco nového. "Bill provedl práci a dal režisérovi a Arnoldovi koncepty, kam to chce posunout. Chtěl představit trochu jinak vypadajícího Arnolda, než jakého jsme viděli v minulosti, a bylo to tak správně." Jednou z nejzajímavějších proměnných, která se ukázala hned na začátku, bylo to, že T-800 po 22letém časovém skoku zestárne. Rosengrant měl zpočátku obavy, ale líbilo se mu, že s tím scénáristé tentokrát počítali. "Už v T3 jsme se snažili tyhle věci zamaskovat, víte? Kdyby se objevila nějaká vráska, dali bychom tam ránu. Je prostě skvělé, že tentokrát napsali příběh pro Arnoldův věk. Myslím, že vypadá úžasně. Přijali stárnutí, což je výborné. Je to živá tkáň na endoskeletu, takže to dávalo smysl. Upřímně řečeno, to byla jedna z mých největších obav, když jsem do té práce šel, ale opravdu to funguje."
  • Telefonní číslo na nákladní vůz Carl's Draperies je 888-512-1984. Po zavolání na toto číslo se skutečně ozve Arnold Schwarzenegger v roli Carla, včetně hlášky z filmu Terminátor 2: Soudný den (1991): "Hasta la vista". Číslo bylo od té doby odpojeno.
  • Film představuje postavu Grace v podání Mackenzie Davisové, vojáka odboje z budoucnosti, který byl po smrtelném zranění v bitvě přeměněn na kyborga. Bill Corso navrhl vzhled postavy, která je zčásti stroj a zčásti člověk. "Celé její tělo bylo otevřeno a kosti i vnitřnosti byly nahrazeny. Může pracovat s velmi vysokým výkonem, ale jen po krátkou dobu," vysvětluje. Překvapivé je, že Graceina funkce vycházela z reálných vědeckých poznatků. "Fascinující bylo, že mi Tim Miller vydal čtyřicetistránkový dokument se skutečnými vědeckými výzkumy a technologiemi, na nichž byla postava založena. V našem světě jsou některé z těchto věcí skutečnými věcmi, které se snaží dělat," vysvětlil Corso. Postava se při zranění sama uzdravuje, takže věděl, že Grace bude filmem procházet ve stavech poškození a uzdravení. Tento prvek určil směr návrhu, ale také přinesl potenciální výzvy. "Chtěli jsme vytvořit mřížku jizev po celém jejím těle, ale věděli jsme, že by se to pro maskéry stalo logistickým problémem. Máme přece herečku, které to budeme muset dělat každý den." Při počátečních testech se zkoumaly tradiční vystouplé jizvy, ale Miller chtěl elegantnější řešení. Corso upřesňuje: "Bylo to velmi frankensteinovské a Timovi se to moc nelíbilo. Zdálo se mu to příliš děsivé." Nakonec se Corso inspiroval malou jizvou, kterou našel na ruce svého asistenta: "Experimentoval jsem se spoustou různých materiálů, ale nakonec jsme se rozhodli pro tento vzhled. Mackenzie Davisová má každý den namalovanou celou mřížku. Ten make-up měla na starosti Monica Hubert, úžasná maskérka s jemnými finesami, která se mnou pracovala na Deadpoolovi, což nebylo snadné." Proces líčení byl časově náročný, extrémně detailní a skládal se z mnoha kroků. "Na začátku jsme v podstatě celé tělo napatinovali latexovým friskem. Celý design se maloval velmi tenkou barvou, špachtličkami." V průběhu práce se na něj nabalovaly různé barvy. Davisová si přes latex nechala aplikovat opalovací sprej, aby se její odstín pleti dostal do teplejšího, protože byla přirozeně bledá. Corso pokračoval: "Poté se frisking sloupával, čímž zůstávaly dokonale bílé linie tenké jako břitva. K tomu jsme použili směs matného Pros-Aide s příměsí růžového vločkování, kterou jsme po bílých linkách přejeli malým korálkem, aby byly průsvitné a texturované." Jakmile vše zaschlo, jizvy jsme natřeli matným tmelem Bluebird. Tenkým štětcem se tmel překrýval na obou stranách jizvy a vytvářel fantastický efekt. "Vytvářel by mírný kapkovitý stín kvůli opálení a také by mapoval Pros-Aide. Když by pohnula rukou a tak dále, vznikl by krásný malý flíček jako na skutečné jizvě. Vypadalo to velmi cool, zejména zblízka. To byla její běžná denní rutina. Dvě a půl hodiny si nechávala ty jizvy lepit. Měli to zmáknuté na jedničku."
  • Film bude uveden 35 let po filmu Terminátor (1984). Ve filmu Terminátor 2: Den zúčtování (1991) Terminátor řekne Johnu Connorovi, že pochází z 35 let vzdálené budoucnosti. V prvním i druhém filmu bylo stanoveno, že Terminátor pochází z roku 2029. Terminátor: Temný osud je uveden v roce 2019, tedy deset let předtím, než John poslal zpět Kyla Reese a Terminátora, aby ochránili Sáru a jeho samotného před Terminátorem Skynetem a T-1000.
  • Producent David Ellison oslovil Jamese Camerona s nápadem na díl Terminátora, který by sloužil jako přímé pokračování filmu Terminátor 2: Den zúčtování (1991), a ignoroval předchozí tři díly poté, co přiznal, že Terminátor Genisys (2015), který měl být prvním dílem nové trilogie, nesplnil očekávání. "Byl ke mně [Ellison] v tomto ohledu docela upřímný - [Genisys] nesplnil očekávání a neudělal to, co chtěl. Tak řekl: 'Začneme s čistým štítem a vrátíme se k T2'. A ta myšlenka mě zaujala." Jiní tvůrci navrhovali natočit film bez Arnolda Schwarzeneggera, ale Cameron souhlasil s produkcí pouze v případě, že se do filmu zapojí jeho dobrý přítel. Po dlouhém přemýšlení měl Cameron na začátku několik nápadů na premisu příběhu, včetně: Terminátora, který nemá žádné poslání ani účel, který se vmísil do lidské společnosti a za dvě desetiletí se hodně naučil; stroje, který časem navenek stárne, ale plní stejné funkce, k nimž byl navržen, a hlavní ženské akční hrdinky (Sarah) ve věku 60 let, která se na plátně objevila jen zřídka. Z toho se nakonec vyvinul Temný osud a nástin dalších dvou pokračování.
  • V tomto díle Terminátora vytváří energetická koule, která vzniká, když je člověk nebo Terminátor poslán zpět v čase, silný chlad, jak je vidět na zmrzlém oblečení na prádelní šňůře. Ve všech ostatních filmech o Terminátorovi produkuje energetická koule intenzivní teplo, nikoli chlad, což naznačuje, že technologie, která za ní stojí, je jiná.
  • Kromě toho společnost Legacy Effects vytvořila velmi realistické silikonové masky Arnolda Schwarzeneggera, aby pomohla zamaskovat jeho kaskadéry v některých náročnějších akčních sekvencích.
  • Arnoldu Schwarzeneggerovi bylo v době začátku natáčení filmu 71 let a v době natáčení původního Terminátora (1984) mu bylo 36 let.
  • V rané fázi vývoje filmu pozval režisér Tim Miller skupinu spisovatelů sci-fi, aby společně s tvůrcem série Jamesem Cameronem hledali nápady, které by mohli scénáristé použít. Do této skupiny patřili Greg Bear, Neal Stephenson, Neal Asher, Warren Ellis a Joe Abercrombie. Částečně pevný, částečně tekutý Terminátor vznikl během několika prvních dnů, zatímco Abercrombie přišel s nápadem lidského vojáka, který je chirurgicky vylepšený, aby byl silnější, ale vyžaduje spoustu léků, aby se s těmito vylepšeními vyrovnal, což se později vyvinulo v Grace (Mackenzie Davisová). Cameron vymyslel představu polidštěného T-800 a vzhledem ke svému blízkému přátelství s Arnoldem Schwarzeneggerem trval na tom, že úvodní scénu Carla napíše sám. Miller později uvedl, že Cameronův podíl na scénáři se v první verzi zvětšil z 11 na 19 stran.
  • Brett Azar po filmu Terminátor Genisys (2015) opět slouží jako dvojník, na němž je ztvárněna tvář mladšího Arnolda Schwarzeneggera.
  • Podle producenta Jamese Camerona existovalo několik dodatečných záběrů Johna Connora při krátkém rozhovoru se Sárou, ale ty byly vystřiženy, protože vizuální efekty odstraňující stárnutí "nestačily", kdykoli spolu postavy mluvily.
  • James Cameron považuje film za přímé pokračování svých vlastních filmů Terminátor (1984) a Terminátor 2: Soudný den (1991). Na filmech Terminátor 3: Vzestup strojů (2003), Terminátor Salvation (2009) a Terminátor Genisys (2015) se nepodílel, takže Terminátor: Terminátor: Temný osud nezohledňuje události z těchto filmů, stejně jako z krátkého televizního seriálu Terminátor: (2008). V roce 2017 se Cameron vyjádřil, že ačkoli tyto filmy obecně podporoval kvůli blízkému přátelství s Arnoldem Schwarzeneggerem, nakonec s nimi nebyl spokojen, takže když byl přizván k práci na rebootu, přijal, aby mohl sám produkovat pořádné pokračování. Filmy Vzestup strojů, Salvation, Genisys a Sarah Connor Chronicles označil za "zlý sen [o]nebo alternativní časovou linii, což je v našem multivesmíru přípustné".
  • (asi v 1h 27 min) Píseň, která hraje, když REV-9 prorazí kůlnu na grilu ("Guitars, Cadillacs" od Dwighta Yoakama), je stejná píseň, která hraje, když T-800 vstoupí do baru na začátku filmu Terminátor 2: Soudný den (1991).
  • Linda Hamiltonová se na svou roli připravovala celý rok.Od května 2017 před začátkem natáčení musela pod dohledem renomovaného fitness trenéra Mackieho Shilstona absolvovat kondiční trénink a přísnou dietu bez sacharidů. Shilstone byl známý svým soustavným výzkumem kondice stárnoucích sportovců. Vzhledem k jejímu věku mu při dohledu nad ní pomáhalo deset lidí, včetně Shilstoneova syna Spencera (doplňky stravy) a pěti lékařů ve složení Dr. Brooks Emory (pulmonolog); Dr. Carl Lavie (kardiolog); Dr. Joe Mather (funkční medicína); Dr. Field Ogden (ortoped) a Dr. James Riser (chiropraktik). Tvůrci filmu chtěli, aby Hamilton působil dojmem stárnoucího zkušeného hráče profesionální ligy, který se dostává na střídačku jako trenér nováčka.
  • Producent a tvůrce série James Cameron uvedl, že se podílel na psaní scénáře, ale do režie Tima Millera nezasahoval a natáčení nikdy nenavštívil (sám byl zaneprázdněn natáčením filmu Avatar: Cesta vody (2022)). Přiznal však, že scénář "nebyl tam, kde měl být", když se začalo natáčet, takže dělal přepisy a posílal je dál, někdy jen den před plánovaným natáčením pozměněných scén. Také po Millerově preferovaném sestřihu filmu Cameron zasáhl do některých nekomentovaných úprav (protože je zkušený střihač), protože zjistil, že Millerova verze je "dost hrubá [a] dost dlouhá". Přiznal, že mezi ním a Millerem docházelo k neshodám, které se občas "zvrhly v krvavou lázeň. A krev z těch tvůrčích bitev se ze zdí drhne dodnes. Tohle je film, který byl ukovaný v ohni. Ale to k tvůrčímu procesu patří, ne?" Miller zase přiznal zákulisní neshody, ale uvedl, že mnohé z nich se týkaly "věcí, které jsem vystřihl a které [Cameron] považoval za důležité", a "drobných replik, které jsem považoval za "poetické a krásné", ale na kterých mu nezáleželo". Miller také uvedl, že ačkoli s Cameronem udržuje dobré vztahy, dává přednost větší kontrole nad svými dalšími projekty a je nepravděpodobné, že by s ním znovu spolupracoval.
  • (asi v 6. minutě) Mackenzie Davis byla ve scéně, kdy Grace bojuje s policisty nahá, opravdu nahá. Kostýmní oddělení nabídlo Davisové spodní prádlo v tělové barvě, ale ona je odmítla použít.
  • První film Lindy Hamiltonové, kde dostala hlavní roli. Jedná se o první film o Terminátorovi, kde je Arnold Schwarzenegger uveden na druhém místě.
  • Během natáčení musel režisér Tim Miller říct Lindě Hamiltonové, aby se přestala usmívat, když střílela ze zbraní.
  • Když se Grace poprvé střetne s Revem-9 v automobilce, vystřelí 12 rychlých výstřelů z brokovnice, do které se vejde maximálně 6 nábojů.
  • REV-9 se objeví, aby pronásledoval hlavní postavy poblíž Lareda, má na sobě uniformu policie El Paso a létá vrtulníkem policie El Paso. El Paso je od Lareda vzdáleno téměř 600 mil.No a co? Neexistuje důvod, proč by policie El Paso neměla naléhavý zvláštní zájem o hraničního skokana a neposlala někoho, aby ho vyzvedl.
  • (cca 1h 30 min) Srážka letadla s jiným letadlem téměř vždy způsobí, že se obě letadla ve vzduchu rozpadnou. C-5 by se rozpadl na kusy, nikoliv zůstal neporušený.Ne v tomto případě. C-5 byl opevněn silnou vrstvou plotů. Nakonec se skutečně rozpadl.
  • (asi v 1h 13 min) Carl má mít "400 liber", přesto sedí na lehátku, které, jak se zdá, udrží váhu bez jakéhokoli namáhání nebo deformace.Mnoho standardních lehátek by mohlo udržet 400 liber, ale jeho lehátko bylo vyrobeno ze čtvercové trubkové oceli, takže - žádný problém.
  • (přibližně v 1h 26 min) C-5 má vzletovou rychlost 150-175 mil za hodinu. Stoupá také pod strmým úhlem. Během startu ani za letu nemůžete stát na rampě, jak je ukázáno ve filmu." Grace věděla, že zadní dveře jsou otevřené, a proto nestoupala pod strmým úhlem, kdyby někdo vypadl.
  • (asi v 1h 3 min) Během vzpoury v americkém imigračním detenčním centru se Sarah Connorové, kterou místní policie vyvádí ze zařízení, ale která je stále v hlavním zadržovacím prostoru, podaří získat zbraň od jednoho z policistů, kteří ji poslali na převoz. V hlavním zadržovacím prostoru nejsou střelné zbraně povoleny, takže by u sebe zbraň neměla.
  • (cca 58 min) Film ukazuje muže i ženy umístěné do stejných klecí v detenčním centru. Ve Spojených státech jsou dospělí vždy odděleni podle pohlaví.