Příběhy 20. století

?
Příběhy 20. století
Plakát traileru

Šestnáctidílný dokumentární cyklus Příběhy 20. století začne Česká televize vysílat ve spolupráci s neziskovou organizací Post Bellum 3. září 2017 na ČT2. Cyklus mapuje dramatické osudy a příběhy "obyčejných lidí" v době husákovské normalizace.

V šestnáctidílném dokumentárním cyklu budou mít diváci možnost nahlédnout na řadu dosud filmově ani historicky nezpracovaných fenoménů, které tzv. normalizaci provázely. Jaký je například příběh vyhlášeného komunistického novináře Jaroslava Kojzara? Jak se dopracovala ke světovým sportovním úspěchům Helena Fibingerová? Jakými prostředky vydíral evangelické faráře bývalý major StB Jaromír Ulč? Jakým bizarním momentům čelila „šlechta vládnoucí dělnické třídy“ – horníci? A co zažívali učitelé a jejich studenti? Základem seriálu jsou výpovědi plus velké množství archivních materiálů, které budou ilustrovat život v normalizovaném Československu. „Chceme postihnout období tzv. normalizace v Československu jinak. Východiskem tematicky laděných dílů budou příběhy lidí, které z různých úhlů umožní nahlédnout na způsob života v sedmdesátých a osmdesátých letech, jeho každodennost, smíření i nesmíření s ním, snahu vymanit se z něj i nevyhnutelné prohry,“ prozrazuje kreativní producent Petr Kubica a dodává: „Tvůrci poprvé v českém dokumentu využijí metodu a techniku rozpracovanou slavným americkým dokumentaristou Errolem Morrisem, která je založena na očním kontaktu a soustředěných výpovědích. Bohatství archivního materiálu pak umožní komplexní řez normalizovanou společností.“ (Česká televize)




xxmartinxx
xxmartinxx
22 289 bodů
8
Obzvlášť působivé mluvící hlavy, které dokazují, že tenhle formát zdaleka není vyčerpaný - kdyby něco, je v současnosti nedoceněný.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
8
Z mého pohledu s nižším povědomím, než by si tento cyklus zasloužil, vysílá ČT v neděli podvečer velmi zajímavý dokumentaristický seriál Příběhy 20. století. V šestnáctidílném seriálu diváci sledují řadu dosud filmově ani historicky nezpracovaných fenoménů, které provázely normalizaci. Základem jsou výpovědi shromážděné v projektu Paměť národa i velké množství archivních materiálů. Úvodní epizoda o donašečích STB je velmi silným startem celé série a tvůrci na ní navázali podobně silným dílem o homosexualitě za totality. Výborná je také epizoda o zemědělství, která konečně velmi realisticky vypráví o fenoménu Charty 77, která je v médiích objektivně velmi zkreslená. Příběhy 20. století jsou zajímavý počin.

Dodatečné informace

Původní název:
Příběhy 20. století (více)
  • Česká republika Příběhy 20. století
Země původu:
Česká republika
Ocenění:
Žádná ocenění