LBJ

64%

Zajímavosti 26

  • Když LBJ poprvé vstoupí do Oválné pracovny poté, co byly odstraněny materiály JFK a nahrazeny jeho vlastními, Johnson položí ruku na bronzovou bustu JFK. Tuto verzi busty vytesal Leo Cherne v roce 1964 - tedy po období, které je zachyceno v tomto filmu. Busta JFK byla Bílému domu předána v březnu 1962. Byla o něco větší, zahrnovala Kennedyho hlavu i ramena, měla zlatou barvu a na vyřezávaném dřevěném podstavci nesla zlatý medailon.
  • Přibližně v čase 41:24 filmu je vidět, že se kalhoty agenta Youngblooda vzadu roztrhly.
  • Téma tohoto filmu, jak je uvedeno na stránkách filmu, uvádí, že se jedná o "[p]říběh amerického prezidenta Lyndona Bainese Johnsona od jeho mladých let v západním Texasu až po Bílý dům". V tomto filmu však není ani jedna scéna z mladších dnů LBJ v Západním Texasu.
  • Během sjezdu demokratů v Los Angeles se objevuje slogan "All the way with LBJ". Tento slogan byl poprvé použit v kampani v roce 1964.
  • V různých scénách, kdy jsou LBJ a Jackie Kennedyová spolu, jsou téměř stejně vysocí. Ve scénách s LBJ a Bobbym Kennedym je LBJ jen o centimetr nebo dva vyšší než Bobby. Ve skutečnosti byla Jackie Kennedyová vysoká 180 cm, zatímco Bobby měřil 180 cm. LBJ měřil 180 cm a byl by mnohem vyšší než oni. Dokonce i JFK měřil 180 cm, přesto jsou ve filmu s Lyndonem zobrazeni jako téměř stejně vysocí. Letmý pohled na některé historické fotografie, například na jeho přísahu s Jackie po boku, by odhalil, jak nepřesně je LBJova výška ve filmu zobrazena.
  • 23. listopadu 1963 byl ve Washingtonu deštivý den. Za deště bylo odstraněno vybavení Kennedyho Oválné pracovny. Vyobrazení jasného, slunečného dne, viděného skrze okna, je chybou.
  • Historické citáty ve filmu jsou upraveny tak, aby byly citlivější, než byly skutečné citáty.
  • Když vrátný představuje LBJ kongresu, má brýle a odchází s LBJ. Také LBJ tleská. V dalším záběru už brýle nemá a stojí klidně, když kolem něj LBJ prochází.
  • Když Richard Russell a LBJ hovoří v továrně na letadla, LBJ během rozhovoru položí jednu nebo obě ruce na Russella, ale umístění jeho rukou na Russellovi se v různých úhlech mění.
  • Na chodníku na Elm St., který přiléhá ke Grassy Knoll, bylo v průběhu let několikrát namalováno, odstraněno (městskými úředníky, kteří se obávali, že jde o trapnou a strašidelnou připomínku) a znovu namalováno (zřejmě prodejci, kteří pracují na Dealey Plaza) písmeno "X" označující místo, kde byl JFK zastřelen. Tento pisatel to osobně viděl v roce 2019 a v době psaní tohoto článku (2022) je "X" stále vidět na Google Maps. Texaský státní knižní depozitář a další budovy a stavby z 60. let na náměstí Dealey Plaza se dochovaly (většinou v exteriéru) v podobě, v jaké byly v listopadu 1963, a jsou hojně navštěvovány turisty, kteří místo navštěvují s úctou, respektem a vzpomínkami.
  • V knize Philipa Melansona o tajné službě se píše, že Lyndon Johnson sotva přiznal, že byl vždy obklopen agenty tajné služby, kamkoli šel. Když byl na odpočinku nebo na dovolené na svém texaském ranči, s potěšením si bral vlastní auto a ujížděl před nimi ve snaze ztratit jejich dohled. Když se jim ho jednou podařilo najít, vystoupil z auta, aby se vymočil na hranici silnice poblíž kukuřičného pole. Když se k němu agent přiblížil, aby vykonal svou ochrannou práci, prezident Johnson se agentovi úmyslně vymočil na kalhoty.
  • Zakázka na vojenské letouny, o které viceprezident hovoří, se týká letounu Lockheed C-141 Starlifter, který byl původně postaven v Mariettě ve státě Georgia.
  • Woody Harrelson byl osloven starým přítelem a někdejším spolubydlícím Robem Moranem, aby ztvárnil Lyndona B. Johnsona, ale Woody stále váhal. Když ho však později Rob Reiner oslovil s nabídkou natočit životopisný film, Woody si to rozmyslel.
  • Jeden ze dvou celovečerních filmů o bývalém demokratickém prezidentovi Lyndonu B. Johnsonovi, které byly uvedeny v roce 2016. Druhým je snímek All the Way (2016).
  • Maskér Arjen Tuiten uvedl, že proměna Woodyho Harrelsona v Lyndona B. Johnsona byla obtížná a frustrující, protože Harrelson má ve srovnání s bývalým prezidentem jiný tvar hlavy. Každý den proto trvalo hodiny, než se Harrelson podobal LBJ, což byl proces, který ho nebavil a s jehož výsledkem nebyl Tuiten příliš spokojen.
  • Lyndon B. Johnson pokračoval v odposleších Dr. Martina Luthera Kinga mladšího, které předtím povolila vláda Johna F. Kennedyho. V důsledku poslechu nahrávek FBI se o Kingových mimomanželských aktivitách vyjádřilo několik významných představitelů, včetně Johnsona, který jednou řekl, že King je "pokrytecký kazatel".
  • V rozhovoru pro Charlieho Rose (1991) Woody Harrelson řekl, že dostal nabídku hrát v jiném životopisném filmu o Lyndonu B. Johnsonovi a odmítl ji, ale když mu Rob Reiner nabídl roli v tomto filmu, nemohl nabídku na spolupráci s Reinerem odmítnout a označil ji za velkou čest.
  • Scénář k tomuto filmu byl v roce 2014 zařazen na Blacklist, seznam "nejoblíbenějších" nenatočených scénářů roku.
  • Jeffery Donovan hrál Kennedyho ve filmu již podruhé. Poprvé to bylo ve filmu J. Edgar (2011), kde ztvárnil Roberta F. Kennedyho. V tomto filmu ztvárnil Johna F. Kennedyho, Robertova staršího bratra. Stal se tak zároveň druhým hercem, který hrál oba bratry. Prvním byl Martin Sheen.
  • Ironií osudu je, že Rob Reiner a Woody Harrelson neměli Lyndona B. Johnsona velmi rádi, především kvůli jeho postoji k Vietnamu. Teprve poté, co se hlouběji ponořili do jeho života, začali vnímat jeho jemnější a nejistou stránku.
  • Lyndon B. Johnson má na levé klopě odznak. Tento odznak je v barvách medaile Stříbrná hvězda. Za druhé světové války navštívil zástupce Lyndon B. Johnson generála Douglase MacArthura v Tichomoří. Johnson požádal, aby mohl jet s ním na bombardovací misi. Byl vyznamenán Stříbrnou hvězdou, avšak nikdo jiný z účastníků letu ji nedostal.
  • Bývalý prezident Lyndon B. Johnson je jedním ze čtyř lidí, kteří zastávali funkci prezidenta a viceprezidenta a byli členy obou komor Kongresu.
  • Scéna "LBJ objednává kalhoty" je téměř doslovně převzata ze skutečného zvukového záznamu tohoto telefonátu, který je široce dostupný na webu.
  • Woody Harrelson se musel každé ráno dvě hodiny líčit a večer se hodinu odličovat.
  • Zesnulý otec Woodyho Harrelsona Charles Harrelson byl texaský zabiják, který se proslavil tvrzením, že zabil prezidenta Kennedyho (za vraždu texaského soudce byl odsouzen na doživotí), ale později přiznal, že si tuto historku vymyslel.
  • V rozhovoru pro pořad Jimmy Kimmel Live! (2003) Woody Harrelson řekl, že zavolal Bryanu Cranstonovi a požádal ho o radu pro tuto roli. Bryan Cranston ve stejné době natáčel svůj vlastní film Lyndon B. Johnson: All the Way (2016) a Cranston mu pomohl tím, že mu dal rady a zkontaktoval Harrelsona s lidmi, kteří Lyndona B. Johnsona znali.