Zlá krev

84%

Zajímavosti 25

  • Joan Crawfordová hrála ve filmech od roku 1925, Bette Davisová od roku 1931.
  • Film ukazuje Crawfordovou žijící ve svém sídle v Brentwoodu během natáčení filmu Whatever Happened to Baby Jane. V roce 1962 však již své sídlo, které prodala v roce 1956, nevlastnila. Hlavním bydlištěm Crawfordové byl její byt v New Yorku. V Beverly Hills měla pouze malý byt, který si ponechala.
  • Jessica Langeová prohlásila, že film Drahá maminko (1981) s nechvalně známým portrétem Joan Crawfordové nikdy neviděla, a po natočení seriálu pochybuje, že ho někdy bude chtít vidět.
  • Jessica Lange, která za svou kariéru získala dva Oscary, hraje Joan Crawford, která za svou kariéru získala jednoho Oscara. Susan Sarandon, která ve své kariéře získala jednoho Oscara, hraje Bette Davis, která ve své kariéře získala dva Oscary.
  • Susan Sarandon si během natáčení zlomila nohu.
  • Jessica Langeová a Susan Sarandonová byly nominovány na 67. výroční ceny Akademie (1995), kde Langeová získala Oscara za film Operace Modré nebe (1994). Sarandonová vyhrála následující rok za výkon ve filmu Mrtvý muž přichází (1995).
  • Ve skutečném filmu What Ever Happened to Baby Jane? (1962) je více patrné, že Robert Aldrich a hvězdy si byli vědomi toho, že smyslem filmu je autoreferenční povaha. Ukázky ze starých filmů Joan Crawfordové a Bette Davisové se ve filmu skutečně objevují a jsou komentovány. Robert Aldrich režíroval také předchozí film o zákulisí hollywoodských herců Velký nůž (1955).
  • Na začátku první epizody nosí Robert Aldrich (Alfred Molina) kravatu rozepnutou, ale dole sepnutou. Stejným způsobem nosí kravatu i režisér na začátku filmu Co se stalo s Baby Jane?" (1962).
  • Susan Sarandon prohlásila, že od 80. let věděla o čtyřech až pěti dalších projektech, v nichž jí bylo navrženo zahrát si Bette Davis.
  • V roce 2006 vyprávěla Susan Sarandonová dokumentární film Hvězdný prach společnosti Turner Classic Movies, který získal cenu Emmy: (2006). Sarandonová si v tomto seriálu zahrála Davisovou.
  • Catherine Zeta-Jones byla jedinou volbou Ryana Murphyho pro roli Olivie de Havilland, kterou jí osobně nabídl. Jonesová ani Murphy s de Havillandovou nic nekonzultovali.
  • Podle režiséra Waltera Hilla byla dcera Roberta Aldriche nespokojená s tím, jak jejího otce v seriálu ztvárnil. Například v reálném životě vytvořil film What Ever Happened to Baby Jane? (1962) dříve, než nabídl Joan Crawfordové možnost hrát hlavní roli, a nikoli naopak, jak bylo zdramatizováno v seriálu.
  • Ačkoli je Bette Davisová viděna, jak zlomyslně nosí Joaninu starou paruku, ve skutečnosti o tom ani jedna z nich až do natáčení nevěděla, protože paruka byla upravená.
  • Měsíce příprav trvaly záběry na nepřerušovanou stopáž, v nichž Joan Crawfordová doprovází Davida Leana do zákulisí předávání Oscarů do tiskového sálu. Původní divadlo bylo rozsáhle přestavěno, takže byla pečlivě obnovena replika kulis.
  • Scény 35. ročníku udílení cen Akademie (1963), které se odehrávají v 5. epizodě, byly natočeny v Santa Monica Civic Auditorium, skutečném místě předávání Oscarů v roce 1963.
  • Oba hlavní herci jsou podstatně starší než skutečné osoby, které hrají. Bette Davis bylo během natáčení filmu Co se stalo s Baby Jane? (1962) 54 let - Susan Sarandon je 70 let. Joan Crawfordové bylo 56 let, Jessice Langeové je 67 let. Navíc 63letý Alfred Molina je mnohem starší než skutečný Robert Aldrich, kterému v té době bylo 44 let. Na druhou stranu Stanley Tuccimu je 56 let a hraje 70letého Jacka L. Warnera.
  • První sezóna vychází z celovečerního scénáře s názvem Nejlepší herečka od Jaffeho Cohena a Michaela Zama, který byl v roce 2009 zařazen na Black List (kompilace nejoblíbenějších nenatočených scénářů roku).
  • Susan Sarandonová prohlásila, že se se skutečnou Bette Davisovou nikdy nesetkala, ale že během 80. let se Davisová přes společného známého Sarandonové ozvala, že si ji vybrala jako herečku, která by ji měla hrát v životopisném filmu. Sarandonová měla zájem, ale nikdy na to nenavázala a obě ženy spolu nevedly žádnou korespondenci.
  • Tři držitelky Oscara (Jessica Lange, Susan Sarandon, Catherine Zeta-Jones) ztvárnily tři jiné držitelky Oscara (Joan Crawford, Bette Davis, a Olivia de Havilland, v tomto pořadí).
  • V červnu 2017 Olivia de Havillandová zažalovala společnosti FX a Ryan Murphy Productions kvůli tomu, že se domnívala, že v první sérii seriálu "Bette a Joan" došlo k jejímu neoprávněnému a nepřesnému ztvárnění. Prohlášení jejích právníků znělo: "Společnost FX nepožádala slečnu de Havillandovou o svolení k použití jejího jména a identity a nedostala za toto použití žádnou kompenzaci." "Seriál FX navíc vkládá slečně de Havillandové do úst slova, která jsou nepřesná a v rozporu s pověstí, kterou si vybudovala za 80 let svého profesního života, konkrétně odmítá zapojovat se do pomluv o jiných hercích, aby na sebe strhla mediální pozornost." V březnu 2018 byla žaloba pro pomluvu zamítnuta tříčlenným soudním senátem.
  • Režiséra béčkových filmů Williama Castla hraje kultovní režisér John Waters. Toto obsazení je splněním přání Waterse, který byl Castlem silně ovlivněn. Produkce záměrně nedělala nic pro to, aby se Waters Castleovi podobal, aby každý divák, který ho pozná, pochopil vtip. Waters také natočil komentář k životopisnému filmu Joan Crawfordové Drahá maminko (1981). William Castle byl známý svými triky, k čemuž Waters řekl: "Když si konečně řekl, že už nebude dělat triky, šel a sehnal si ten největší trik ze všech; Joan Crawfordovou!" pro film Strait-Jacket (1964).
  • Catherine Zeta-Jones prohlásila, že sice nekontaktovala 100letou Olivii de Havilland, aby jí poradila s jejím ztvárněním, ale poradila se se svým (rovněž 100letým) tchánem Kirkem Douglasem. Tvrdila, že Douglas popsal de Havillandovou jako "Aaah Olivia," Bette Davisovou: "Aww, byla to baba. Řekla to tak, jak to bylo," a Joan Crawfordová: "Byla úplně mimo!".
  • Během úvodních titulků každé epizody se jména Jessicy Langeové i Susan Sarandonové mění podle toho, kdo je každý týden uveden jako první - jako by bojovaly o hlavní roli, podobně jako jejich postavy ve filmu Zlá krev (2017).
  • Seriál byl ve vývoji - s Jessicou Langeovou a Susan Sarandonovou na palubě - sedm let, než konečně dostal zelenou.
  • Ryan Murphy vedl rozhovor s Bette Davisovou několik měsíců před její smrtí v roce 1989. Domluvený dvacetiminutový rozhovor trval čtyři hodiny a inspiroval ho k vytvoření postavy Davisové. Když se jí ptal na Joan Crawfordovou, mluvila o tom, jak ji nenáviděla, a pak řekla: "Byla to profesionálka. A to jsem obdivovala."