War Machine

57%

Zajímavosti 8

  • Jako hudební doprovod je použita titulní skladba z filmu "Hatari!" (cca 16 minut od začátku)
  • Ke konci filmu Glen McMahon říká: "Chceš-li udělat omeletu, musíš rozbít pár vajec." Stejnou větu říká Tyler Durden, kterého rovněž hraje Brad Pitt, ve filmu Klub rváčů (1999).
  • Alan Ruck hraje velvyslance Spojených států v Afghánistánu Patricka McKinnona, který je volně založen na generálporučíkovi Karlu Eikenberrym, který byl velvyslancem Spojených států v Afghánistánu od 29. dubna 2009 do 25. července 2011. Podobně jako s generálem McMahonem a generálporučíkem McKinnonem souvisí film, ve skutečném životě se generál Stanley McChrystal, podle kterého byla vytvořena postava generála Glena McMahona, také často dostával do konfliktu s generálporučíkem Karlem Eikenberrym. V určitém okamžiku se generál McChrystal také cítil "zrazen" generálporučíkem Eikenberrym. Nevraživost mezi generálem McChrystalem a generálporučíkem Karlem Eikenberrym byla zmíněna také v článku časopisu Rolling Stones "Generál na útěku" z roku 2010, který vedl k rezignaci generála Stanleyho McChrystala.
  • Ve scéně ve válečné místnosti, kde generál Glen McMahon (Brad Pitt) informuje svůj tým o zahájení operace v Kandaháru/Helmandu, než se obrátí na Karzáího s žádostí o povolení k provedení, lze vidět Foxyho u stolu s mapou. Foxy je televizní poradce pro produkci ve vysoce rizikových situacích. Vystupuje v pořadu "SAS: Kdo si troufne, vyhraje", vojenské reality soutěži na ITV. Je skutečným veteránem speciálních jednotek se zkušenostmi z Afghánistánu během služby u Královské námořní pěchoty a speciální lodní služby.
  • Socha, kterou po tiskové konferenci navštívil generál Glen McMahon (Brad Pitt), se nachází v budově Nové gardy (Neue Wache) v Berlíně. Jedná se o zvětšenou verzi Käthe Kollwitze "Pietà". Ačkoli originál nebyl vytesán pro tento účel, byl umístěn jako památník všem Obětem války a diktatury.
  • Přestože se jedná o protiafghánský válečný film, reportérka Pentagonu Helene Cooperová v podcastu The New York Times "The Daily" uvedla, že "všichni v Pentagonu o filmu (War Machine) mluví. Je to velmi protiafghánský válečný film, ale lidem, o kterých si myslíte, že by je mohl urazit, se líbí," dodala Cooperová. "Je to pro mě úžasné. Tolik z nich ztratilo kolegy, ztratili spolubojovníky a neustále se ptají: 'Co tam ještě děláme? Za co bojujeme? Ale zároveň máme důstojníky, kteří říkají: 'Ztratili jsme v Afghánistánu všechny ty lidi, utratili jsme v té zemi tolik krve a pokladů, a pak se prostě otočíte a stáhnete se. K čemu to bylo? Je to zároveň rozpor."
  • Britský podplukovník zdraví generála McMahona pozdravem, aniž by měl na hlavě baret. Kdyby neměl čepici, spíše by se vztyčil do pozoru, než aby zasalutoval.
  • Jméno prezidenta Hamída Karzáího vyslovuje Ben Kingsley, který ho hraje, špatně. Mělo by být Haamed, nikoli Hameed, což je jiné jméno, i když se obě jména přepisují stejně jako Hamid z paštunštiny, v arabštině se píší jinak.