Vražda v Orient expresu

74%

Zajímavosti 71

  • První noc ve vlaku má Poirot na hlavě propracovaný chránič kníru. Druhou noc však ne, což se vymyká jeho povaze, protože psychologicky potřebuje, aby vše bylo dokonalé.
  • Když Poirot v čase 00:05:30 vyzve policistu, aby šel k Jižní bráně v jeruzalémském Starém Městě, ukáže ve skutečnosti na sever (otočí se zády k Západní zdi a natáhne pravou ruku). Policista se následně řídí směrem, který mu Poirot fyzicky udává, a míří na sever, nikoli však na jih, jak bylo zamýšleno.
  • Hercule Poirot představuje záhadu, kterou musel vyřešit a která se odehrála v kostele. Ve svých slovech k veřejnosti, která se na něj přišla podívat před Západní zeď, zmiňuje, že se jedná o kostel Božího hrobu, o němž tvrdí, že je podle jeho slov "přímo nad nimi". Nuže, Chrám Božího hrobu se skutečně nachází v jeruzalémském Starém městě, ale v jeho jiné části: V křesťanské čtvrti. Nad místem, kde stojí, je ve skutečnosti jiné svaté místo: Skalní dóm, ale to je islámská svatyně - nikoli kostel.
  • Na nádraží v Brodě hovoří Poirot se dvěma barevnými policisty, což v Jugoslávii 30. let nedává smysl.
  • Mezi Vinkovci (poslední zastávka před vraždou) a Brodem (dnes Slavonski Brod, konečná zastávka ve filmu) je zhruba 70 km zcela rovinaté železnice. Ani zdaleka se neblíží alpskému/horskému/sněhovému prostředí, které je zobrazeno ve filmu.
  • V italské verzi filmu pan Ratchett při nabídce najmout Poirota říká: "Italové, třetí svět!". Termín "třetí svět" vytvořil v době studené války Alfred Sauvy v článku publikovaném ve francouzském časopise L'Observateur v roce 1952 a označoval jím země nezařazené buď do sovětského bloku, nebo do bloku NATO... dlouho po roce 1934, kdy se film odehrává.
  • V kabinách vlaku je vidět jednotné akcentové osvětlení interiéru. Ačkoli bílé trubicové výbojky byly k dispozici již od roku 1900, jejich složitá instalace pro jedoucí vlak byla neproveditelná. Modernější zářivky byly komerčně dostupné až v roce 1938, tedy čtyři roky po roce 1934, do kterého je film/román časově zasazen. A vhodné kryty rozptylující světlo nebylo možné vyrobit dříve, než byl koncem 30. let 20. století uveden na trh akrylátový plast, protože sklo se nevyrábělo s těmi správnými lomovými vlastnostmi, které by dostatečně rozptylovaly světlo žárovek.
  • Když doktor Arbuthnot na konci filmu konfrontuje Poirota s pistolí, používá obouruční držení zbraně, které je známé jako metoda šálku čaje nebo šálku s podšálkem. Tento způsob střelby z pistole se začal vyučovat až za 2. světové války. Vojenský střelec vycvičený za 1. světové války, jako byl Dr. Arbuthnot, by se učil střílet z pistole výhradně jednoručním držením.
  • McQueen používá termín "dojná kráva", který se objevil až v 60. letech, tedy 30 let po natočení tohoto filmu. Správný idiom by byl "milch cow" (tj. dojnice), ale tomuto termínu by dnes rozuměl jen málokdo.
  • Když Poirot vyslýchá hraběte a hraběnku Andrenyiovy, podívá se na její maďarský pas. Je vydán Maďarským královstvím a na vnitřní straně nad hraběnčiným jménem stojí "Au nom de Sa Majesté François Joseph I·er". V roce 1934 bylo Maďarsko skutečně (nominální) monarchií, ale uherský král a rakouský císař František Josef zemřel v roce 1916.
  • Úvodní scéna se odehrává v roce 1934 v Jeruzalémě, přesněji u Západní zdi (známé také jako Zeď nářků). Před Zdí nářků nebyl žádný dvůr až do doby, kdy Izrael v roce 1967 toto místo obsadil.
  • Ve filmu se objevuje výrazný product placement čokoládovny Godiva, která však používá moderní logo, nikoli zdobnější, které by odpovídalo 30. letům. Samostatně, ačkoli před otevřením obchodu v Paříži v roce 1958 neměla Godiva mimo Belgii zastoupení, vzhledem k tomu, že Orient Express provozovala belgická společnost (CIWL) a zimní prostředí filmu usnadňuje udržení čokolády v pevném stavu, je velmi pravděpodobné, že čokoláda Godiva mohla být odeslána z jejich továrny nebo přivezena sesterským vlakem.
  • Při odjezdu vlaku z Istanbulu se na panoramatu města objeví Galatská věž, válcová věž s charakteristickou vysokou kuželovitou střechou, která byla sice postavena Janovci v roce 1348, ale v roce 1875 byla zničena a obnovena až při rekonstrukci v letech 1965-67. V mezidobí, včetně období, kdy se natáčel film, měla věž plochou střechu.
  • V úvodní scéně v Jeruzalémě je Skalní dóm pokrytý lesklým zlatem. Přestože je zlatá kopule okamžitě rozpoznatelnou dominantou Jeruzaléma - v roce 1934, kdy se film odehrává, byl Skalní dóm pokrytý černěným olovem a zlatou barvou byl pokryt až v roce 1959.
  • "Led" na vnější straně oken kabiny je na všech oknech vlaku naprosto stejný.
  • Přestože se většina filmu odehrává v zimě v horách, žádná z postav nepřijímá zvláštní opatření, pokud jde o teplé oblečení, nikomu z nich zima nevadí a nikdo z nich nemá viditelný dech, jak by v tak chladném prostředí měl.
  • V jedné scéně je vidět herec, který si zapaluje cigaretu klasickým zapalovačem Zippo (a nedbale zavírá víčko). Vzhledem k tomu, že se příběh odehrává v roce 1934, může se zdát, že se jedná o anachronismus, nicméně první zapalovače Zippo byly vyrobeny v roce 1932.
  • Poirot vyřeší záhadu krádeže v Chrámu Božího hrobu a své řešení oznámí před Zdí nářků v Jeruzalémě. Hned poté se objeví v přístavním městě, aby se vydal lodí do Istanbulu. Přestože Jeruzalém leží na pevnině v poušti, nemá být v Jeruzalémě, ale jeho cesta do přístavního města (pravděpodobně Jaffy) není výslovně ukázána.
  • Barbital je bez zápachu. Poirot to zjistil po očichání šálku kávy.
  • Když vlak poprvé vyjíždí z Istanbulu, je zobrazen ze záběru, jak vyjíždí z kryté stanice jakoby vysokou/plnou rychlostí: žádná lokomotiva by nemohla nabrat dostatečnou sílu páry, aby tak brzy zrychlila, natož aby tak učinila při výjezdu z místa, kde se ještě rozprostírá nástupiště.
  • Ačkoli parní lokomotiva zobrazená ve filmu je evropský model, její přidané efekty a funkce se vyskytují pouze u amerických lokomotiv a těžko by se vyskytovaly u evropské lokomotivy: zvuk píšťaly, zvonek, sněhový pluh (vypadá spíše jako kravský poháněč).
  • Parní motory jsou poháněny párou, která vzniká spalováním oleje nebo v tomto případě uhlí. Pára je vedena potrubím do železničních vozů, kde se ohřívá, a dále se rozšiřuje, aby poháněla generátor a vyráběla elektřinu. Je vidět, že vozy jsou teplé a svítí světla, což znamená, že parní stroj je pod parou a vyrábí páru. Na všech záběrech parní lokomotivy je však vidět, jak je na kotli nalepený sníh, což naznačuje, že kotel je na bodu mrazu nebo pod ním. Navíc se zdá, že lokomotiva je sražena z kolejí, což by mělo za následek, že by se korunový plech kotle nepokryl vodou a kotel by mohl explodovat.
  • Záchranáři jsou vybaveni pouze ručním nářadím, přesto se jim nějakým způsobem podařilo přivést na koleje nejen 82tunový vůz, ale také lokomotivu o hmotnosti přes 131 tun.
  • V závěrečné scéně u Zdi nářků má Poirot bílý kapesníček na pravé straně saka, protože obraz je zrcadlový. V předchozích a následujících scénách je na správné, levé straně. Poté se opět na trajektu objevuje další podobný případ.
  • V Ratchetově kupé Poirot složí ohořelý lístek do kapesníku, v další scéně vyndá ohořelý lístek ze svého zápisníku.
  • Téměř v každé scéně má Poirotova kozí bradka jiný tvar nebo jiný vzor vlasů. U výrazných šedin si snadno všimnete nedostatku kontinuity. To je u postavy, která má údajně OCD a tak výraznou vizuální charakteristiku, velmi zvláštní.
  • Christopher Nolan: jako číšník přicházející ze zadní části vlaku v 18:24.
  • Ve vymazané scéně pohřbu je zobrazen dům rodiny Armstrongových, který byl natočen v kulisách Longcross Studios a do nějž byl digitálně zakomponován záběr na panství Biltmore v Asheville v Severní Karolíně.
  • Oběť vraždy v Orient expresu se nemohla bránit, protože byla před vraždou omámená. Ve filmu je droga identifikována jako Barbital. Ve skutečném životě se Barbital prodával pod obchodními názvy "Veronal" a "Medinal". Byl to první komerčně dostupný barbiturát. V letech 1903 až 1950 se běžně používal jako hypnotikum.
  • Tento film a román, podle něhož byl natočen, částečně kopíruje únos a vraždu syna letce Charlese A. Lindbergha. Stejně jako ve skutečném případu únosce dítě zabije. Bruno Richard Hauptmann, truhlář německého původu, byl odsouzen za únos a vraždu dvacetiměsíčního dítěte Charlese Lindbergha mladšího. Po "procesu století" a mnoha odvoláních stát New Jersey Hauptmanna popravil na elektrickém křesle. Následné vyšetřování v dnešní době ukázalo, že byl pravděpodobně nevinný.
  • Sir Kenneth Branagh se rozhodl natočit film na 65mm film, protože věří, že "díky těmto barvám se do příběhu ponoříte niterně".
  • Natáčelo se na stejné 65mm kamery jako Dunkirk (2017) Christophera Nolana, v němž se krátce předtím objevil sir Kenneth Branagh. Tyto dva filmy jsou jedny z mála, které byly natočeny na 65mm film od Branaghova Hamleta (1996), a jediné, které byly uvedeny v roce 2017.
  • Partner sira Dereka Jacobiho, Richard Clifford, se v tomto filmu objevuje jako Maître D' během scény v restauraci v Istanbulu. Clifford se již dříve objevil v malých rolích v dalších filmech pod vedením Sira Kennetha Branagha, jako například "Jak se Vám líbí"(2006) a "Frankenstein" (1994).
  • Honička mezi Herculem Poirotem (Sir Kenneth Branagh) a Hectorem MacQueenem (Josh Gad) se původně protáhla až k pěšímu závodu po ledě, ale scéna byla vystřižena.
  • Příběh byl částečně inspirován událostí z roku 1929, kdy Orient Express uvízl ve vánici v tureckém městě Çerkezköy, kde uvízl na šest dní. O dva roky později se podobný scénář přihodil i Dame Agathě Christie, když cestovala Orient Expresem a vlak na chvíli uvízl kvůli silným dešťům a záplavám, které odplavili část trati.
  • Josh Gad mezi natáčením několikrát "vyslýchal" rozčilenou Daisy Ridley ve snaze přimět ji, aby mu odpověděla na jeho otázky týkající se filmu Star Wars: Poslední z Jediů (2017), přičemž reakce natáčel svým chytrým telefonem. Zúčastnilo se ho několik herců, včetně Dame Judi Dench, Penélope Cruz, Chrise Pratta a režiséra filmu Star Wars: Síla se probouzí (2015) J. J. Abramse. Videa najdete na Gadově Facebooku a Instagramu.
  • Sir Kenneth Branagh je patnáctým hercem, který ztělesnil Christieho Hercula Poirota na filmovém plátně, nepočítáme-li parodie a/nebo díla, která Christie nenapsala. Před Branaghem se v této roli objevili: Austin Trevor (1931-1934), Francis L. Sullivan (1937); Heini Göbel (1955); Martin Gabel (1962); Tony Randall (1965); Horst Bollmann (v roce 1973); Albert Finney (v roce 1974); Sir Peter Ustinov (1978-1988); Vidas Petkevicius (1981); David Suchet (1989-2013); Anatolij Ravikovič (1990); Alfred Molina (v roce 2001); Konstantin Raykin (2002) a Mansai Nomura (v roce 2015).
  • Při snaze najít v Orient Expressu místo k sezení prohlásil zřízenec Pierre Paul Michel, že cestující si již rezervovali všechna místa v první a druhé třídě. Cestující druhé třídy měli oddělený vůz od cestujících první třídy. Vlak táhl pouze čtyři vozy: zavazadlový, spací, jídelní a barový vůz. Během přepravy a poté, co je vlak nucen zastavit, nejsou ve filmu vidět žádní cestující druhé třídy, ani o nich není nikdy zmínka. (Tak tomu bylo i ve stejnojmenném filmu z roku 1974, kde hrál Albert Finney).
  • V Orient Expressu se stala nejméně jedna skutečná vražda. Marii Farcasanuovou okradl a zavraždil Karl Strasser, který ji vystrčil z jedoucího vlaku. Stalo se tak přibližně rok po vydání knihy Dame Agathy Christie. V roce 1950 také z vlaku zmizel za podezřelých okolností spojených se špionáží Simon Karpe, jehož některé prvky inspirovaly Iana Fleminga ke knize "From Russia With Love".
  • Pro Leslieho Odoma Jr. je to první velká filmová role po jeho roli Aarona Burra ve hře "Hamilton", za kterou získal cenu Tony.
  • Podle Branaghovy autobiografie Beginnings ho k herectví přimělo, když jako chlapec viděl Dereka Jacobiho hrát Hamleta na jevišti.
  • Podle sira Kennetha Branagha vyjádřili někteří "kolegové" při natáčení scény s odhalením těla a nesčetnými stopami obavy, protože pro žádnou z nich nenatáčel záběry (detailní záběry). Neměl zájem o detailní záběry podobné těm z kriminálky. "Chtěl jsem v tomto formátu velkého plátna nabídnout všechny věci. Stále jsou v obraze, takže hodinky jsou tam stále, rány jsou tam stále, tvář Johnnyho Deppa je tam stále." A jak se mu to podařilo?
  • Sir Kenneth Branagh popsal první scénu mezi Johnnym Deppem a Michelle Pfeifferovou jako scénu z filmu, který se hraje ve filmu.
  • "Simplon" (jako Simplon Orient Express) je odkazem na dvanáctikilometrový tunel Simplon spojující Švýcarsko a Itálii, který zkrátil půldenní cestu mezi Paříží a Istanbulem přes Benátky.
  • Chodby vlakových vozů v tomto filmu jsou "o něco širší" než ve skutečném Orient Expressu, aby se do nich vešli herci a štáb.
  • Ani cestující první třídy Orient Expressu - v době vydání románu - neměli vlastní koupelnu. Cestující měli společné toalety a obešli se bez sprchy či vany.
  • Kenneth Branagh přiznal, že se snažil, ale pro roli Poirota si nedokázal nechat narůst plný knír.
  • Když Hercule Poirot (Sir Kenneth Branagh) pozve slečnu Mary Debenhamovou (Daisy Ridleyová) ven na piknik, aby s ní mohl udělat rozhovor, donutí ji napsat si jméno a adresu. Poté je upozorněna, že je levačka. (Herečka Daisy Ridleyová je ve skutečnosti ve skutečném životě levačka.) V původním románu to Poirot vyzkoušel na všech cestujících a u všech se ukázalo, že jsou praváci, s výjimkou princezny Dragomirové, která odmítla poskytnout vzor svého písma.
  • Druhý film sira Kennetha Branagha natočený na 65mm film. Prvním byl Hamlet (1996). Po jednadvaceti letech se Branagh rozhodl znovu použít tento filmový formát, protože se podle svých slov cítil inspirován některými nezávislými filmy, které sledoval (především filmy Michaela Hanekeho). Díky oznámení v druhém kinopremiérovém traileru, že se film dočká limitovaného 70mm nasazení, je tento film zatím čtvrtým filmem v roce 2010, který byl natočen na 65mm formát a promítán v 70mm formátu.
  • V Longcross Studios v Surrey nechal štáb postavit kilometr skutečné trati pro svůj skutečný vlak.
  • Michelle Pfeiffer se objevila několik měsíců předem, aby si mohla vytvořit účes a garderobu pro svou postavu.
  • Když se Johnny Depp poprvé setkal s Daisy Ridleyovou, zeptal se jí, jestli hraje ve Star Wars, na což Ridleyová odpověděla, že ano. Depp jí řekl, že film ještě neviděl, ale má to v plánu, protože je fanouškem Petera Cushinga (narážka na Petera Cushinga, který byl digitálně ztvárněn pro Rogue One). Ridleyová mu pak zdvořile vysvětlila, že v tom filmu nehrála. Na to Johnny řekl: "Aha." A odešel.
  • Sir Kenneth Branagh nechal herce natočit scény "rozhovorů" v první den každého herce nebo herečky, aby zachytil "vzrušení z prvního dne". Michelle Pfeiffer, jejíž první den na place byla scéna, v níž paní Hubbardová hlásí Poirotovi, že v jejím pokoji byl muž, se tento nápad líbil, zatímco Penélope Cruz se mu velmi bránila.
  • Původní trasa Orient Expressu (od 4. října 1883) vedla z Paříže do Giurgiu (Rumunsko). V Giurgiu byli cestující převáženi přes Dunaj do bulharského Ruse, kde nastupovali na další vlak do Varny. Cestu do Konstantinopole pak dokončili trajektem.
  • Poirotův monolog: "Vždycky jsem si byl tak jistý, příliš jistý. Ale teď jsem velmi pokorný a říkám jako malé dítě, že nevím", je přímo převzat z Poirotovy zpovědi v románu Christie "Curtain", v němž Poirot umírá.
  • Režisér Sir Kenneth Branagh popsal píseň na konci filmu jako vyjádření smutku, bolesti a ztráty, přičemž vycházel z klasických keltských melodií.
  • Dvanáct cestujících sedících v tunelu u dlouhého stolu napodobuje obraz "Poslední večeře" od Leonarda da Vinciho.
  • Po vraždě v jídelním voze mají podezřelí při pohledu přes sklo z refrakce dvě tváře. Když je Gerhard (Willem Dafoe) při výslechu přistižen při lži, získá další tvář. Když slečna Mary Debenhamová lže Poirotovi, je její tvář natočena tak, aby vypadala asymetricky, zatímco Poirotova je natočena symetricky.
  • "Příběh dvou měst" od Charlese Dickense je román, který Hercule Poirot čte v průběhu filmu za bouřlivého smíchu.
  • Jednoho dne se herec Johnny Depp dostavil na natáčení s několikahodinovým zpožděním a kocovinou. Režisér Branagh ho před štábem zpražil. "Od všech svých herců očekávám, že přijdou včas a dobře připraveni. Pokud je to pro vás příliš obtížné, nemám problém najít si jiného herce." Depp se pak každý den objevoval brzy.
  • Herci často o víkendech hráli oblíbenou párty hru "Vlkodlak". Penélope Cruzová byla zdánlivě nejnevinnější hráčkou, a proto hry často vyhrávala.
  • Josh Gad byl jediným členem hereckého obsazení, který se svezl skutečným Orient Expresem, ačkoli sir Kenneth Branagh mohl jet vlakem.
  • Při prvním uvedení traileru si mnozí fanoušci Dame Agathy Christie stěžovali na interpretaci Poirotova ikonického kníru sirem Kennethem Branaghem. Když byla kniha "Vražda v Orient expresu" v roce 1974 poprvé adaptována pro filmové plátno, Christie, která v té době ještě žila, údajně nebyla spokojena s Poirotovým knírem Alberta Finneyho.
  • Michelle Pfeifferová zpívá při závěrečných titulcích tohoto filmu píseň "Never Forget" (Nikdy nezapomeň); píseň napsali společně skladatel Patrick Doyle a režisér Sir Kenneth Branagh.
  • Branagh se ve scéně, kdy Poirot dělá totéž, skutečně procházel po skutečném vlaku a navzdory přidanému bezpečnostnímu lanu mu to připadalo "pro tohoto [tehdy] šestapadesátiletého herce" náležitě děsivé.
  • Většinu herců a komparzistů tvoří nejbližší přátelé a známí sira Kennetha Branagha, z nichž mnozí buď režírovali Branaghovy předchozí projekty, hráli s ním ve filmu nebo v divadelním představení a/nebo byli členy Branaghovy stejnojmenné divadelní společnosti.
  • Orient Express jezdil po různých trasách. Klasický Orient Express jezdil mezi Paříží a Istanbulem přes Štrasburk, Mnichov, Vídeň, Budapešť a Bukurešť. Vlak v tomto filmu, jak je zřejmé z hlášení na nádraží, je Simplon Orient Express, který jezdil přes Milán, Benátky, Bělehrad a Sofii.
  • Na scéně byly instalovány velké obrazovky s animacemi pohybujících se krajin, které vytvářely vizuální efekt jedoucího vlaku. Josh Gad kvůli tomu během natáčení trpěl pohybovou nevolností.
  • Scéna s Fragilitovým dortem, výměna názorů mezi Herculem Poirotem a Edwardem Ratchettem, se natáčela jeden a půl dne. Kromě improvizace si scéna vyžádala také četná kousnutí dortu. Podle sira Kennetha Branagha se Johnny Depp "absolutně nebojí světa, z něhož většina herců žije ve strachu, a to je jídlo na plátně".
  • Sir Kenneth Branagh si byl vědom přílišné extravagance knírku své postavy, ale odůvodnil to tím, že v původním románu je patnáct citátů, v nichž je knírek zmíněn.
  • Johnny Depp požádal režiséra Branagha, aby se jeho jménem omluvil Dereku Jacobimu po natáčení jejich společné scény, "protože jsem na něj musel křičet, nechci křičet na Dereka Jacobiho".