MINDHUNTER: Lovci myšlenek

91%

Zajímavosti 21

  • Nejméně ve dvou epizodách je na Debbiině zdi nad stolem plakát s reklamou na koncert garážové punkové skupiny The Cynics. Tato kapela vznikla v roce 1983, takže nemohla hrát na konci 70. let, kdy se odehrává 1. série. A nemohla to být ani jiná kapela se stejným názvem, protože logo a lokalita (inzerovaný koncert se koná v Pittsburghu, domovském městě výše zmíněné kapely) sedí.
  • V jedné scéně sedí Tench u stolu a pije whisky. Zatímco etiketa směřuje od kamery, z reliéfu na boku skleněné láhve lze poznat, že se jedná o láhev irské whiskey Bushmills. Tento specifický typ "embosované" láhve byl poprvé uveden na trh v roce 2010. V 70. letech, kdy se tento pořad odehrává, rozhodně neexistoval.
  • Magnetofon na cívku, který se objevuje v úvodních titulcích (a později v seriálu), je založen na magnetofonu Sony TC-510-2. Nejedná se o skutečný magnetofon, ale spíše o rekvizitu vyrobenou na zakázku s mimořádně vysokým standardem zpracování. Přenosný kazetový magnetofon, který byl později použit v 1. sérii, je Sony TC-D5. Kazetový přístroj použitý ve sklepní kanceláři v Quanticu je přenosný kazetový magnetofon Nakamichi 550.
  • David Fincher a Holt McCallany spolu již dříve pracovali na filmech VetřelecВі (1992) a Klub rváčů (1999).
  • V několika scénách odehrávajících se venku na Akademii FBI v Quanticu je z dálky slyšet střelba z automatických zbraní. Ačkoli by se mohlo jednat o výcvik agentů FBI, Quantico je také aktivním výcvikovým zařízením USMC.
  • Postava Debbie Mitfordové, kterou hraje Hannah Grossová, jezdí v béžovém VW Brouk, stejném autě, v jakém jezdil slavný sériový vrah Ted Bundy, když páchal většinu svých vražd.
  • Jedná se již o druhý seriál společnosti Netflix, na kterém se producentsky podílí David Fincher. Fincher je producentem seriálu House of Cards (2013).
  • Autor seriálu Mindhunter a agent FBI John Douglas, podle něhož je tento seriál natočen a jehož průkopnické metody profilování zločinců inspirovaly autora Thomase Harrise při psaní knihy Mlčení jehňátek, působil také jako poradce při natáčení filmu Mlčení jehňátek (1991) (1991). Jak seriál Mindhunter (2017) společnosti Netflix, tak Mlčení jehňátek (1991) se natáčely v Pittsburghu a jeho okolí, přestože se ani jeden z nich neodehrává v Pittsburghu.
  • Na konci 6. dílu 1. série, epizoda č. 1.6 (2017), je seriál zakončen písní The Boomtown Rats "I Don't Like Mondays", kterou napsal Bob Geldof po masové střelbě šestnáctileté Brendy Ann Spencerové na základní škole Grover Cleveland v San Diegu v Kalifornii v roce 1979. Název písně je připisován Spencerové, která uvedla důvod střelby: "Nemám ráda pondělky."
  • V říjnu 2017 server Slate informoval, že Twitter je plný lidí, kteří se mylně domnívají, že herečka hrající Wendy Carrovou je Carrie Coonová, zatímco Carrovou ve skutečnosti hraje Anna Torvová. Stávalo se to tak často, že Coonová začala na Twitteru přímo odpovídat a opravovat sledující, kteří ji chválili za její výkon v seriálu Mindhunter, a také změnila svůj oficiální životopis na Twitteru, který zní: "Tohle nejsem já v seriálu Mindhunter."
  • Natáčelo se na upravené, jedinečné verzi kamery RED Epic Dragon postavené speciálně pro Davida Finchera, nazvané RED Xenomorph. Fincher režíroval film VetřelecВі (1992), od něhož je odvozen název kamery.
  • Scény z věznice Vacaville v Kalifornii, kde Ed Kemper (Cameron Britton) vede rozhovor, byly natočeny v bývalé státní věznici v Greensburgu, včetně exteriéru. Scény s Jeromem Brudosem (Happy Anderson) byly natáčeny ve stejném zařízení, ve speciálně postavené kleci v tělocvičně. V době uvedení seriálu si Kemper (68) stále odpykával 8 doživotních trestů v kalifornském zdravotnickém zařízení ve Vacaville, kde si trest odpykával i Charles Manson.
  • Charlize Theron a David Fincher představili projekt společnosti HBO v roce 2009.
  • V lednu 2020 Netflix oznámil, že potenciální třetí série byla odložena na neurčito a herci Jonathan Groff, Holt McCallany a Anna Torv byli propuštěni ze svých smluv. Tento krok urychlil Fincherův nabitý program, ale společnost dala jasně najevo, že seriál se neruší, na to, že je možné se k němu v budoucnu vrátit.
  • Při výčtu nechvalně proslulých vrahů, které by mohli vyslechnout, jeden z detektivů zmíní vraha Herberta Mullina, který v té době vraždil v Santa Cruz, stejně jako Ed Kemper, jedna z hlavních postav této série. Ti dva vládli hrůze v Santa Cruz po celá léta, policie se tehdy domnívala, že všechny vraždy páchá pouze jedna osoba. Když policie zatkla Mullina poté, co uprostřed ulice před zraky mnoha svědků zastřelil starého muže, myslela si, že dopadla jediného vraha. O tři měsíce později se Edmund Kemper přihlásil a k vraždám se přiznal.
  • Dr. Wendy Carrová v podání Anny Torvové je založena na Ann Burgessové, certifikované psychiatrické klinické sestře a specialistce na hodnocení a léčbu traumat obětí znásilnění. V poslední době je spojena s agenty FBI Johnem Douglasem a Robertem K. Resslerem v behaviorální vědecké jednotce, která se věnuje vývoji psychologického profilování sériových vrahů.
  • Kazu Hiro a jeho tým maskérů strávili šest hodin prací na maskách herců Olivera Coopera a Damona Herrimana v rolích Davida Berkowitze a Charlese Mansona, takže když přišli na plac, byli ztělesněním svých skutečných postav. Hiro již dříve získal Oscara za proměnu Garyho Oldmana ve Winstona Churchilla v životopisném filmu Nejtemnější hodina (2017).
  • Seriál vychází ze skutečných zážitků Johna Douglase, zvláštního agenta, který byl během 25 let své služby u FBI průkopníkem psychologického profilování.
  • Na základě skutečné kriminální knihy "Mind Hunter: autorů Johna Douglase a Marka Olshakera.
  • Postavy Holdena Forda (Jonathan Groff) a Billa Tenche (Holt McCallany) jsou založeny na skutečných profilerech FBI Johnu Douglasovi a Robertu K. Resslerovi, kteří byli v 70. letech průkopníky v oblasti profilování zločinců.
  • Scény rozhovorů jsou založeny na skutečných rozhovorech s uvedenými sériovými vrahy, někdy téměř slovo od slova.