Personal Shopper

61%

Zajímavosti 8

  • Asi po 17 minutách filmu Maureen (Kristen Stewartová) přijímá na svém notebooku hovor přes Skype od Garyho. Když hovor přijme, je velmi zřetelně vidět, že ve skutečnosti spouští video a nepřijímá skutečný hovor přes Skype.
  • Kristen Stewart je velvyslankyní značky Chanel od roku 2013. Značka je výrazná v prvních nákupních scénách.
  • Kristen Stewart, Lars Eidinger, Nora Waldstätten a Benoit Peverelli si již dříve zahráli ve filmu Oliviera Assayase Clouds of Sils Maria (2014). WaldstГ¤ttenová a Olivia Rossová si zahrály také v Assayasově filmu Carlos (2010).
  • V rozhovoru pro časopis W dala Kristen Stewart jasně najevo, že se neštítí pro své umění obnažit. V rozhovoru prozradila, že nebyla napjatá, když musela před kamerou a zbytkem štábu vystupovat nahá. "Neměla jsem strach," řekla o tom, že se pro film Personal Shopper svlékla. "I s režisérem Olivierem [Assayasem] se cítím super. Scény, ve kterých na sobě nemám oblečení, nebo scény, které se z pohledu nezúčastněného člověka zdají 'riskantní', nebyly z jeho strany nijak kvitovány." Stewart dále vysvětlil, proč byla nahota tak zásadním prvkem v oblouku filmu. "Můj osobní pocit z toho je, že se opravdu nestydím, ale v kontextu příběhu je v tom hodně studu. Takže je docela příjemné vidět někoho svlečeného a obnaženého, úplně nahého. Je v tom síla." Pokud jde o lidi, kteří jsou hákliví na nahotu na plátně, Stewart si myslí, že jejich reakce jsou vlastně kořenem všech podivností. "Jsem dost otevřená. Myslím, že lidi jsou z toho trochu moc k***a divní, abych byla upřímná, ale to je tak trochu důvod, proč jsem si řekla: 'Udělám to,'" řekla časopisu.
  • Stewart a štáb natáčeli v Paříži a odjeli natáčet do Prahy pouhých 48 hodin před útoky v Paříži v roce 2015. Byli spolu, když se v televizi objevily zprávy a mnozí ze štábu horečně telefonovali, aby zjistili bezpečnost rodin a přátel.
  • Olivier Assayas tento film označuje za jakýsi doprovodný snímek k filmu Mraky nad Sils Marií (2014). V obou filmech hraje Kristen Stewartová ženu na okraji bohatství a slávy.
  • Olivier Assayas původně neměl v úmyslu natočit dva po sobě jdoucí filmy s Kristen Stewart. V roce 2015 však pracoval na americké produkci, která se rozpadla, a následně v krátké době vytvořil scénář k tomuto filmu. V jednom rozhovoru Assayas uvedl, že si nemyslí, že by scénář k Personal Shopper napsal, kdyby Stewartovou neznal.
  • Jedná se o první film 69. ročníku Mezinárodního filmového festivalu v Cannes, který byl některými kritiky vypískán. Jiní kritici ho naopak hodnotili nadšeně. Navzdory rozporuplným reakcím mezinárodní kritiky byl film později dobře přijat diváky na premiéře, kteří mu dlouze tleskali ve stoje. Olivier Assayas nakonec získal cenu za nejlepší režii, kterou mu udělila porota v oficiální soutěži.