Místo u moře

79%

Zajímavosti 54

  • Obrácený záběr. Když Lee a Patrick odcházejí z pohřebního ústavu, nápis na pohřebním ústavu za nimi je obráceně.
  • Joe jmenoval Leeho Patrickovým opatrovníkem, k čemuž by potřeboval Leeho písemný souhlas, takže by ho to nemělo překvapit.
  • Lee si ve dvě hodiny ráno kupuje pivo v samoobsluze. V Massachusetts je prodej piva po 23. hodině zakázán.
  • Nesprávně považován za hlupáka: Použití různobarevných lopat na sníh Lee se nevyskytuje v jedné scéně a není chybou kontinuity. Lee odklízí sníh těsně před dveřmi budovy ve třech oddělených scénách, které se odehrávají v průběhu několika hodin nebo dnů. Odklízení sněhu je prokládáno scénami, v nichž provádí jiné údržbářské práce v budově, a tyto scény jsou možná záměrně navrženy tak, aby pomohly vytvořit Leeovu postavu jako poněkud pečlivou.
  • Když Lee a Patrick hledají Leeho ztracené auto, dvakrát změní směr chůze. V po sobě jdoucích úhlech kamery se sníh na straně dramaticky liší, někdy ukazuje velké hromady sněhu rozřezané sněhovou frézou, jindy malé hromádky.
  • Když jde Patrick poprvé do Leeho pokoje, aby se ho zeptal, zda by Silvie mohla přijít, polštáře na posteli a láhev piva na nočním stolku během rozhovoru mění polohu.
  • V jedné z prvních scén, kdy Lee odklízí sníh před bytovým domem, se lopata změní z kovové šedé lopaty na červenou plastovou.
  • Když jsou Lee a Patrick v kanceláři právníka, aby se dozvěděli o Joeově závěti, Lee má na sobě khaki kalhoty. Odtud Lee a Patrick jedou do přístavu, aby si promluvili s Georgem o Joeově lodi. Když Lee a Patrick jdou po molu k lodi, Lee má na sobě džíny. Jakmile jsou uvnitř lodi a mluví s Georgem, Lee má na sobě opět khaki kalhoty.
  • Kenneth Lonergan: jako chodec z Manchesteru, který se posmívá Lee Chandlerovi, že je špatný rodič.
  • První film Kennetha Lonergana, v němž nehraje jeho manželka J. Smith-Cameronová.
  • Casey Affleck nejprve nesouhlasil s vizí Kennetha Lonergana, aby jeho postava měla přízvuk, ale poté, co se dozvěděl, že postavy nebudou mluvit stejně a že Chandler bude mít malý přízvuk, Casey souhlasil.
  • Zařazeno mezi 1001 filmů, které musíte vidět, než zemřete, vydaných Stevenem Schneiderem.
  • Název kapely Stentorian je vypůjčen od bývalé středoškolské kapely synovce Kennetha Lonergana.
  • Když Lee v nemocnici podepisuje Joeovy předměty, je slyšet, jak hlasatel volá Dr. Howarda, což je odkaz na krátký film Three Stooges Men in Black (jediný krátký film Stooges nominovaný na Oscara).
  • První den natáčení měla Michelle Williamsová na sobě v 30stupňové Nové Anglii pouze noční košili.
  • Michelle Williamsová se na roli připravovala velmi intenzivně ještě předtím, než jí režisér připravil scény. Zatímco štáb začal natáčet scény s Casey Affleckem, ona seděla v nákupních centrech a pozorovala lidi.
  • Když Patrick v kuchyni otevře mrazák, ve dveřích uvidíte výrobky Gardein. Gardein vyrábí veganské náhražky masa. Hlavní představitel filmu Casey Affleck je vegan a mohl se podílet na umístění těchto výrobků.
  • Kennethu Lonerganovi se jméno lodi zalíbilo natolik, že když přišlo na řadu vytvoření matčina náhrobku, bylo nevyhnutelně rozhodnuto použít jméno lodi i pro ni.
  • Kenneth Lonergan a Matthew Broderick se přátelí od svých patnácti let.
  • Premiéra na filmovém festivalu Sundance 2016.
  • Kluziště, na kterém probíhá Patrickův hokejový trénink, bylo tak autentické, že na něm nebyly provedeny téměř žádné změny. Dejong uvádí: "Je to krásné historické kluziště s dřevěnými tribunami. Má spoustu textury a krásné přirozené světlo."
  • O roli Patricka se ucházel Timothée Chalamet. Předtím hrál mladší verzi postavy Toma Caseyho Afflecka ve filmu Interstellar (2014).
  • Otec Lucase Hedgese, spisovatel Peter Hedges, zná Kennetha Lonergana z newyorského divadelního prostředí už více než 20 let. Lucas Hedge říká: "Kennyho jsem zřejmě potkal, když mi byly dva roky, byl jsem v kočárku. Je to ta nejúžasnější věc, že o 16 let později hraju v jednom z jeho filmů."
  • Scéna, ve které Lee a Patrick mluví s Georgem o údržbě lodi, se měla natáčet venku, ale začalo sněžit. Herci a štáb se kvůli natáčení přesunuli do malého prostoru. Tlak na všechny tři herce je intenzivní a malý prostor to hluboce zdůraznil.
  • Děj filmu se měl původně odehrávat v Manchesteru u moře, ale režisér a scenárista Kenneth Lonergan navrhl Gloucester, protože tam v minulosti několikrát pobýval. Jakmile štáb dorazil a viděl prostředí, bylo jednomyslně rozhodnuto, že se film bude natáčet právě zde.
  • Když Lee a Patrick přijíždějí k domu po návratu z nemocnice, mělo jít o obrácený záběr, ale pohled, který Casey věnuje prázdnému pokoji, řekne víc, aniž by prozradil příliš mnoho.
  • Tradičně vítězka Oscara za nejlepší ženský herecký výkon v předchozím roce předává Oscara za nejlepší mužský herecký výkon v aktuálním roce (a naopak: vítěz Oscara za nejlepší mužský herecký výkon v předchozím roce předává Oscara za nejlepší ženský herecký výkon v aktuálním roce). Protože Brie Larsonová získala cenu pro nejlepší herečku na 88. ročníku udílení Oscarů (za svůj výkon ve filmu Room (2015)), Larsonová nakonec na 89. ročníku předávala Caseymu Affleckovi Oscara za nejlepší mužský herecký výkon ve filmu Místo u moře. Mnozí novináři, kteří o ceremoniálu informovali, si všimli, že její reakce na jeho vítězství byla tlumená, a při přebírání ceny stála s rukama v bok, zatímco ostatní Affleckovi tleskali a někteří (i když ne všichni) diváci mu tleskali vestoje. Larsonová později časopisu Vanity Fair potvrdila, že její chování bylo záměrným vyjádřením nespokojenosti s Affleckovým vítězstvím; Larsonová je obhájkyní obětí sexuálního násilí, zatímco Affleck byl obviněn z různých případů sexuálního obtěžování, napadení a zastrašování během natáčení svého filmu I'm Still Here. V uplynulém roce vzniklo občanské hnutí, které se obrátilo na Akademii s peticí, aby Affleckovi znemožnila předávat Oscara za nejlepší ženský herecký výkon na 90. ročníku udílení Oscarů v březnu 2018. V lednu 2018 přineslo několik zpravodajských serverů zprávu, že Affleck od své tradiční moderátorské role odstoupil; mluvčí Oscarů tuto zprávu potvrdila a uvedla: "Oceňujeme rozhodnutí soustředit se na přehlídku a na skvělou práci v tomto roce."
  • Role Patrika byla obsazena jako poslední. Ačkoli měl Lucas díky svému vztahu s Kennethem Lonerganem výhodu, musel absolvovat čtyři až pět konkurzů, než odcestoval do Bostonu na závěrečné čtení s celým obsazením. Lonergran nabídl Lucasovi roli během cesty vlakem zpět do New Yorku.
  • Kvůli rozpočtovým omezením při natáčení byl často dostatek času například na natočení pouze jednoho konkrétního úhlu ze dvou záběrů, což vylučovalo jakékoli opačné úhly pro danou sekvenci. Režisér Kenneth Lonergan se proto musel rozhodnout, který úhel bude nejdůležitější pro natáčení.
  • Ve filmu byl použit skutečný personál manchesterského hasičského sboru a záchranné služby. Ti identifikovali a opravili procesní chyby a vyvolali většinu záběrů, které se týkaly hasičského sboru.
  • Mnoho malých rolí dostali místní herci z oblasti Bostonu a New Yorku.
  • "Manchester-by-the-Sea" je skutečné město na severním pobřeží Massachusetts.
  • Kenneth Lonergan uvedl, že ho původní předloha poměrně rychle omrzela. Po šesti až osmi měsících všechno vyhodil a začal film znovu s Casey Affleckem, který odklízel sníh. Poté, co však viděl a zamiloval si záběry, jak Casey vyplouvá na moře na lodi, byly sestříhány na začátek filmu.
  • V pozadí zpovědní scény je skutečný policejní šéf Manchesteru Glen. Improvizoval a ukázalo se, že je opravdu přirozený.
  • Scénář k tomuto filmu byl v roce 2014 zařazen na Blacklist, seznam "nejoblíbenějších" nenatočených scénářů roku.
  • Herci v kapele neměli žádné předchozí zkušenosti s hrou na hudební nástroj.
  • Herci a štáb zůstali vzhůru, aby natočili následnou scénu bezprostředně po požáru, která trvala od půlnoci až do druhého dne.
  • Kevin Grondin, který hraje ředitele pohřební služby, je jím i ve skutečnosti.
  • Když odbočíte ze silnice 128 a vjedete do Manchesteru, můžete minout kostel, hřbitov, hasičskou stanici, policejní stanici a školu, které jsou památnými událostmi v Leeově časové ose. Cesta zahrnuje důvody, proč Lee nesnese návrat domů, protože je spojen s hroznými nebo krásnými vzpomínkami.
  • Původně měl film režírovat a hrát v něm Matt Damon. Už v roce 2011 chtěl Damon, znepokojený "strašlivým limbem" Kennetha Lonergana, udělat něco hezkého pro svého přítele. Seděl tedy v Lonerganově bytě na Manhattanu a předložil mu nápad na scénář o údržbáři z Nové Anglie, který se ocitne v péči dospívajícího syna svého mrtvého bratra - příběh, který by podle Damona mohl být přesně pro Lonerganovu temnou uličku. Nápad na film Manchester by the Sea se ve skutečnosti zrodil v hlavě Johna Krasinskiho. Krasinski se s Damonem podělil o svůj nápad při večeři v roce 2011 během natáčení filmu Správci osudu (2011) (v němž Damon hrál společně s Krasinskiho manželkou Emily Blunt). Ve skutečnosti vyrůstali několik autobusových zastávek od sebe v Massachusetts - Damon v Cambridge, Krasinski v Newtonu. Damonovi se Krasinskiho nápad zalíbil natolik, že uvažoval nejen o tom, že by si ve filmu zahrál, ale že by ho také natočil jako svůj režijní debut. Neztráceli čas a vydali se do New Yorku, aby Lonerganovi nabídli scénář. Lonergan, zapletený do svých problémů s filmem Margaret (2011) (uvedení filmu do kin bránila žaloba producenta Garyho Gilberta, který požadoval zkrácený reedit, který Lonergan odmítal provést) a zavázaný k dalším divadelním projektům, potřeboval několik let, než napsal první verzi. V té době už měl Damon plný diář a o režii projektu přemýšlel, i když v něm chtěl stále hrát. Lonergan mezitím konečně zaznamenal posun v případě Margaret (film měl omezenou premiéru v roce 2011; soudní spor byl urovnán v roce 2014) a začal uvažovat o tom, že se znovu postaví za kameru. "Vrátil se se 150stránkovou předlohou. Byl příliš dlouhý, ale bylo v něm všechno, co bylo ve filmu." Damon naléhal na Lonergana, aby se jeho další režijní prací stal film Místo u moře (2016). I když byl Damon stále spojen s hlavní rolí a produkcí, finance se sháněly těžko. A pak přišla další rána: Damon se musel vzdát hlavní role kvůli řadě dalších závazků, které by produkci zdržely o několik let. Na jeho místo angažoval přítele z dětství Caseyho Afflecka.
  • Scéna, v níž maso vypadne z mrazáku, se s podporou Caseyho Afflecka natáčela po jedné hodině ranní a herci i štáb šli do trojnásobného přesčasu, aby natočili citlivou a emočně vypjatou scénu s Lucasem Hedgesem, který se na ni připravoval podle rady kamaráda: "Zkus celý den s nikým nemluvit a uvidíš, co to udělá s tvým citovým životem." Hedges řekl, že to udělal a že ho to vnitřně tak rozervalo, že když přišel čas scénu zahrát, "nakonec to šlo opravdu snadno a s každým dalším záběrem to bylo lepší a lepší".
  • Natočeno za 32 dní.
  • Casey Affleck a Kenneth Lonergan se dlouho hádali kvůli scéně, kdy se Patrick a Lee vracejí domů po rvačce v baru, a kvůli tomu, zda má jeho postava poplácat Lucase Hedgese po rameni.
  • Při prvním čtení scénáře Affleck prožil emotivní zážitek: "Je pro mě neobvyklé, že by mě první čtení tak dojalo. Když jsem skončil, chodil jsem kolem a přemýšlel, proč brečím. Přečetl jsem si to znovu a znovu jsem brečel. Druhý den jsem se sešel s Kennym a hodinu jsme si povídali. Odcházela jsem s myšlenkou: "Bože, doufám, že to chápu."
  • Z filmu bylo vystřiženo několik scén postavy Caseyho Afflecka, které se týkaly následků tragédie. Neukázané scény se týkají Afflecka, s nímž v nemocnici mluví jeho bratr a který je pod dohledem sebevraha.
  • První film distribuovaný nebo spoludistribuovaný streamovací službou - v tomto případě Amazonem -, který získal nominaci na Oscara za nejlepší film.
  • Pohřbívání zesnulých až na jaře je v některých případech pravdivé a většinou závisí na hřbitově. Na většině hřbitovů si vystačíte s parní lopatou, na starších hřbitovech však tyto nejsou povoleny a je nutné počkat na vyšší teploty.
  • Kenneth Lonergan do scénáře zahrnul jednu ze svých rodičovských zkušeností s vlastní dcerou. Ztratil nervy se svou dcerou, která něco ztratila, a kolemjdoucí přes ulici mu řekl: "Skvělá výchova" a Lonergan mu to oplatil. V tomto filmu má Lonergan cameo roli muže, který Leeho za jeho špatnou výchovu hecuje.
  • Matt Damon a Casey Affleck neustále hovořili o tom, jak hluboce je Lee s Joem spojen, přestože se izoluje od zbytku světa. Poslední čin jeho bratra je pokusem o to, aby se Lee znovu spojil se světem.
  • Podle rozhovoru s Kennethem Lonerganem na serveru DP/30 nápad na film nevznikl v jeho hlavě - hlavní myšlenku postavy, která se po smrti vrací domů, aby se postarala o člena rodiny, Lonerganovi předložili Matt Damon a John Krasinski jako scénář, který by Lonergan napsal a Damon by ho režíroval, ale kvůli termínové kolizi s filmem Marťan (2015) nemohl Damon film režírovat ani v něm hrát. (Uvažovalo se o něm do role Leeho, do které byl obsazen Casey Affleck.) Lonergan pak dostal volnou ruku jako scenárista a režisér projektu, Damon byl jeho producentem.
  • Manchester-by-the-Sea je sice vykreslován jako dělnické město s modrými límečky, ale ve skutečnosti se jedná o velmi luxusní a bohaté město.
  • Casey Affleck se při scéně v márnici nečekaně rozplakal. Brutální, ale přesto krásná scéna byla napsána bez něj, ale Kenneth Lonergan se rozhodl scénu zachovat.
  • Město se jmenovalo Manchester až do roku 1989, kdy jeho obyvatel Edward Corley vedl velmi kontroverzní kampaň za oficiální změnu názvu na Manchester-by-the-Sea. Téhož roku byla tato akce schválena státním zákonodárným sborem.
  • Kenneth Lonergan chtěl scénu zpovědi vystřihnout, ale poté, co Casey Affleck vysvětlil, proč se jeho postava rozhodla neřídit auto a že přiložil poleno do ohně, protože nechtěl, aby Randyho dutiny vyschly, Lonergan ji ve filmu ponechal.