Frontier

66%

Zajímavosti 6

  • Vzhledem k tomu, že se Hranice odehrává na pobřeží a ve vnitrozemí východní Kanady, nejedná se vyloženě o "western", ale o dobové dílo podobné Poslednímu Mohykánovi, které se odehrává zhruba o generaci později. Jedná se o první ze dvou hraničářských dramat společnosti Netflix. Druhým seriálem je Godless (2017), který je skutečným westernem.
  • Ačkoli je v úvodu uvedeno, že se děj této série odehrává na konci roku 1700, mezi použitými britskými vlajkami je i kříž svatého Patrika pro Irsko, který byl přijat až v roce 1801.
  • Společnost Hudsonova zálivu byla založena anglickou královskou listinou v roce 1670 jako The Governor and Company of Adventurers of England trading into Hudson Bay.
  • Angličtí objevitelé a kolonisté pojmenovali Hudsonův záliv (ústřední prvek příběhu) po siru Henrym Hudsonovi, který záliv prozkoumával od 2. srpna 1610 na své lodi Discovery.
  • Postava Declana Harpa, kterou hraje Jason Momoa, je slepá na levé oko.
  • Ústředním prvkem příběhu je společnost Hudson's Bay Company. Jednalo se o jeden ze tří takových podniků britského impéria; dalšími dvěma byly Britská východoindická společnost, která působila na indickém subkontinentu a v jeho okolí, a Moskevská společnost, která se zaměřovala na Rusko a oblast na jihu, kam patří dnešní Irák a Írán. Úkolem kolonií bylo posílit a obohatit britské impérium a tyto podniky byly korunou vytvořeny právě za tímto dvojím účelem. Vojenský prvek zde byl nejen pro ochranu britských zájmů, ale i pro prosazování vůle společnosti a potažmo koruny.