Loving

66%

Zajímavosti 13

  • Během svého pátrání po Mildred Ruth Negga čerpala z dokumentárního filmu Nancy Buirski The Loving Story (2011).
  • Společnost Focus Features získala distribuční práva na film po zhlédnutí některých shromážděných záběrů na evropském filmovém trhu za částku blížící se 9 milionům dolarů.
  • Částečně natočeno v Hopewellu ve státě VA a v Ashlandu ve státě VA na farmě. Pro scénu ve Washingtonu byly použity části Richmondu ve státě VA.
  • Shodou okolností je Ruth Negga (Mildred) dcerou ze smíšeného manželství.
  • Rekvizitáři navštívili starožitnictví v Hopewellu ve státě VA, jako je Kolotoč, a pronajali si nábytek do domu. Záměrně si vyžádali nábytek starý, nedokončený a znovu ho použili pro své kulisy.
  • Jeden z producentů, Colin Firth, je ten samý Colin Firth, který je mnohem známější jako herec v inscenacích jako Pýcha a předsudek (1995), Zamilovaný Shakespeare (1998), Deník Bridget Jonesové (2001), Single Man (2009) a Králova řeč (2010). V listopadu 2016 poskytl Firth rozhovor časopisu Entertainment Weekly, v němž uvedl, že se s příběhem manželů Lovingových poprvé seznámil v roce 2009 při natáčení filmu v Durhamu v Severní Karolíně. Firth se seznámil s Nancy Buirski, která připravovala natáčení dokumentu The Loving Story (2011), a začal se zajímat o možnost natočit z jejich příběhu celovečerní film. Uvažoval, že by takový film sám napsal a/nebo režíroval, ale místo toho se ujal role producenta a najal Jeffa Nicholse, aby pokračoval jako scenárista a režisér projektu.
  • Před vítězstvím u Nejvyššího soudu v roce 1967 prohráli Mildred Lovingová a Richard Perry Loving o dva roky dříve u soudu nižší instance odvolání proti rozsudku za porušení virginského zákona zakazujícího mezirasové manželství. Soudce, který toto odsouzení odmítl zrušit, soudce obvodního soudu okresu Caroline Leon M. Bazile, ve svém rozhodnutí napsal, že "všemohoucí Bůh stvořil rasy bílou, černou, žlutou, malajskou a červenou a umístil je na oddělené kontinenty. A nebýt zásahu do jeho [uspořádání], nebyl by důvod k takovým sňatkům. Skutečnost, že rasy oddělil, ukazuje, že neměl v úmyslu, aby se rasy mísily."
  • První celovečerní film oficiálně promítaný v Národním muzeu afroamerické historie a kultury Smithsonian Institution ve Washingtonu (Oprah Winfrey Theater / 24. října 2016).
  • Při premiéře na festivalu v Cannes v květnu 2016 sklidil film ovace ve stoje.
  • V nekrologu Mildred Lovingové z roku 2008 New York Times se uvádí, že její předci byli z obou stran Afroameričané a původní Američané: Z matčiny strany pocházel z kmene Rappahannocků, z otcovy strany z kmene Cherokeeů. V nekrologu se také uvádí, že se raději označovala za původní Američanku než za Afroameričanku.
  • Režisér Jeff Nichols mohl příběh rodiny Lovingových vyprávět co nejpřesněji, protože se opíral o dokumentární film Nancy Buirski The Loving Story (2011), který zachytil mnoho detailů z jejich soukromého života: "Měli jsme k dispozici nádherné dokumentární záběry z poloviny 60. let, kdy jsme se dostali do jejich domu, viděli je a pozorovali," řekl Nichols. Vzhledem k tomu, že většina dialogů skutečně pochází přímo z dokumentu, rozhodla scenáristická sekce AMPAS, že film Loving (2016) by měl soutěžit v kategorii "adaptovaný scénář" Oscarů. [2016]
  • Rozhodnutí Nejvyššího soudu USA ve věci Loving v. Virginia (388 U.S. 1, projednáno 10. dubna 1967 a rozhodnuto 12. června 1967) jednomyslně rozhodlo, že virginský "zákon o rasové integritě z roku 1924", který zakazoval manželství mezi lidmi různých ras, je protiústavní. Toto rozhodnutí tedy fakticky zrušilo platnost všech takových zákonů i v ostatních státech (v té době bylo mezirasové manželství stále nezákonné nejméně v 15 dalších státech) a bylo použito jako precedens v rozhodnutí Nejvyššího soudu ve věci Obergefell v. Hodges z roku 2015, které obdobně prohlásilo všechny zákony zakazující manželství osob stejného pohlaví za protiústavní.
  • Produkce se natáčela před skutečným vězením ve Virginii, kde byl pár vězněn, a ve skutečné soudní budově, kde se přiznali ke "zločinu" manželství.