Nabarvené ptáče

72%

Zajímavosti 18

  • Když stařec zemřel, Lubina ho v hrobě povalila tváří dolů. Na dalším záběru leží obličejem vzhůru.
  • Byl to vůbec první film, který byl v Nizozemsku označen ratingem 18. Od června 2023 jsou v této zemi pouze dva filmy s ratingem 18 - druhým je Plivu na tvůj hrob 2.
  • Během útoku nacistů na vesnici je slyšet Wilhelmův křik.
  • Alexej Kravčenko (Gavrila) hrál hlavní roli ve filmu Jdi a dívej se (1985), dalším slavném šokujícím filmu o druhé světové válce.
  • Jerzy Kosinski, autor románu, podle něhož byl film natočen, ještě za svého života neústupně tvrdil, že práva na zfilmování tohoto příběhu nikdy neprodá, protože se prý jedná o příliš osobní příběh, a nepřál si, aby byl adaptován pro film. Jindy prohlásil, že by to dovolil pouze Federicu Fellinimu nebo Luisi Buñuelovi.
  • Na filmovém festivalu v Benátkách 2019 se film Nabarvené ptáče okamžitě proslavil četnými odchody z premiéry. Recenzent deníku Guardian uvedl, že 12 diváků se zoufale snažilo dostat ven zamčenými dveřmi, a dokonce si posteskl, že by strašně rád viděl film o reakci diváků na "Nabarvené ptáče".
  • Zkušeného ruského odstřelovače Mitku hraje Barry Pepper, který si již dříve zahrál podobnou roli stejně zkušeného amerického odstřelovače ve filmu Zachraňte vojína Ryana (1998).
  • Do hlavní role byl obsazen Petr Kotlár bez předchozích hereckých zkušeností, když na něj náhodou narazil režisér Václav Marhoul. Aby zjistil, zda Kotlár psychicky zvládne hrůzy ve filmu (jehož natáčení bylo rozloženo do dvou let), nechal ho Marhoul před natáčením psychologicky otestovat. Kotlár v testu obstál.
  • Režisér Václav Marhoul nazval jazyk, kterým ve filmu mluví vesničané, "mezislovanským" nebo "slovanským esperantem", složeným z několika východoevropských jazyků. Přestože se původní román, podle něhož je film natočen, odehrává v Polsku, Marhoul nechtěl film spojovat s konkrétní zemí, proto ten fiktivní jazyk.
  • Název pochází z příběhu v knize. Lapač ptáků chytí ptáka a pak ho vybarví několika barvami. Po návratu k letu je pro ostatní ptáky vyvrhelem.
  • Režisérovi Václavu Marhoulovi trvalo deset let, než se mu podařilo film financovat. Stellan Skarsgård, který znal původní román, podle něhož byl film natočen, a který se s Marhoulem setkal již dříve, s projektem sympatizoval a byl prvním hercem, který se k němu přihlásil. Skarsgård si uvědomoval finanční potíže, které Marhoul s financováním filmu měl, a tak si za svou účast řekl pouze o honorář 100 eur (120 dolarů). Marhoul uvedl, že po natáčení Skarsgårda objal.
  • V šedesátých letech se spisovatel Jerzy Kosinski proslavil v literárních kruzích na Manhattanu svými ohromujícími příběhy o krutostech, které údajně zažil během druhé světové války. V šesti letech byl opuštěn rodiči a tvrdil, že se sám toulal po venkově, byl svědkem znásilňování, vražd a incestu a neustále se bál o svůj život. Kosinski tyto příběhy zpracoval do svého prvního románu Nabarvené ptáče (1965), který byl po určitou dobu považován za významné dílo literatury o holocaustu. Kosinského autobiografická tvrzení byla později vyvrácena, když vyšlo najevo, že on i jeho rodiče byli všichni chráněni věřícími Poláky, kteří ho nacistům nikdy nevydali.
  • Snímek je aktuálně ke zhlédnutí také například na německé veřejnoprávní televizní stanici 3SAT v sekci Arthouse 2024.
  • Na domácí půdě proměnilo Nabarvené ptáče deset ze třinácti nominací na cenu Český lev.
  • Mezi nejzásadnější ocenění nicméně patří nominace na Zlatého lva výběrem do hlavní soutěže filmového festivalu v Benátkách, zařazení na takzvaný short list americké filmové akademie pro cenu Oscar a nominace na nejlepší hraný film roku od Evropské filmové akademie.
  • Za téměř pět let svého „života“ bylo Nabarvené ptáče vybráno na celkem 72 mezinárodních festivalů, na nichž dohromady získalo 37 hlavních cen či nominací na ně.
  • „Ocenění předané Nabarvenému ptáčeti a jeho francouzskému distributorovi, zvláště od francouzské filmové kritiky, je prostě úžasné. Za můj štáb, za všechny herce i za sebe mám opravdu upřímnou radost. Nejen z této ceny, ale taky z toho, že od světové premiéry v Benátkách uběhly už více než čtyři roky a ptáče přesto křížem krážem celým světem dál tak hezky a dobře poletuje,“ svěřil se Václav Marhoul, jehož bezmála tříhodinový černobílý snímek byl uveden v distribuci ve více než 26 zemích a jen v českých kinech ho zhlédlo přes sto tisíc diváků.
  • Film scenáristy, producenta a režiséra Václava Marhoula Nabarvené ptáče měl sice premiéru už roce 2019, dodnes ale sbírá ocenění po celém světě. Aktuálně si přivezl cenu Prix Curiosité z Paříže, kde mu ji udělil Francouzský syndikát filmových kritiků.